Brokoli sebzesini her mevsimde manav ya da marketlerde bulunur. Fakat brokoli tüketiminin en ideal ayları kış aylarıdır. Vücut direncini artıran ve bağışıklığı güçlendirmesi ile bilinen brokoliyi yaz ve kış aylarında taze bir şekilde bulabilmek mümkündür.
Özellikle ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında ekimi yapılan brokoliler, yetişme dönemi aşırı sıcaklara gelmediği sürece sonbahar ve kış aylarında verimli bir şekilde gelişiyor ve tezgahlarda taze taze yerini alabiliyor. Bize de mevsiminde, yani sonbahar ve kış aylarında onu afiyetle değerlendirmek düşüyor.
Brokoli, ilkbahar ve sonbahar aylarında ekilebilen bir sebzedir. Özellikle Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları brokoli yetiştiriciliği için çok uygundur.
Brokoli; C vitamini, A vitamini ve lif içerir. Bu vitamin deposu sebze bağışıklık sistemini güçlendirirken antioksidan koruma da sağlar. Kışın yetişen meyve ve sebzeler içerisinde yer alan brokoliyi sıklıkla tüketmekte sağlığa iyi gelir.
İklim istekleri bakımından karnabahara ben- zeyen brokoli, yaz aylarındaki kurak ve sıcak hava- lardan, kış aylarında ise aşırı yağış ve düşük sıcak- lıklardan olumsuz yönde etkilenen bir sebzedir.
İlgili 33 soru bulundu
Brokoli yeşil yendiğinde besin değeri daha yüksektir ve tadı daha güzel olur. Sararmış brokolinin tüketilmesinde herhangi bir problem yoktur fakat tadı ve besin değeri sebebiyle tüketilmesi önerilmez. Eğer çok sararmış kısım yoksa buralar ayrılarak tüketilebilir.
Brokoli satın alındıktan sonra buzdolabında 6-7 gün saklanabilir. Brokoliyi buzdolabında saklamanın 3 farklı yolu vardır; Brokoliyi buzdolabında direk bir poşet içerisinde saklayabilirsiniz. Brokolinin kök kısmını su içerisine koyarak dolapta saklayabilirsiniz.
Brokoli Türkiye'de Nerede Yetişir? Brokoli Akdeniz ikliminin hakim olduğu illerimizde yetiştirilebiliyor. Brokoli yetiştiriciliği yapılan illerimizin başında Antalya, Mersin, İzmir ve Manisa geliyor.
10-15 yılda popüler olan sebze türlerinden biridir. Brokolinin anavatanı güney Avrupa ülkelerinden İtalya olarak bilinmektedir.
Karnabaharın büyüme mevsimi ilkbahar – sonbahar; tüketim mevsimi kış olarak ifade edilir. Kış sebzesi olarak bilinse de karnabahar don olaylarına karşı dayanıksızdır. Çok düşük sıcaklıkta ve güneş eksikliğinde kalitesi düşer.
İlkbahar döneminde ekim işlemi yapılırsa, bitkiler yaz aylarında hasat için hazır olacaklardır. Öte yandan ise, sonbahar döneminde ekim işlemi yapıldığında brokoli bitkileri kış aylarında hasat için hazır olurlar.
Bu özellikleriyle bağışıklık sistemini güçlendirir, yaşlanmayı geciktirir. Çiğ ve pişmiş olarak tüketilebilir ancak en ideal pişirme yöntemi buharda pişirme olarak kabul edilmektedir.
Yarım pişmiş brokoliyi bebeğinize vermeyin. Minik gurmeniz ile brokoliyi en erken 8 aylıkken tanıştırmalısınız. Eğer bebeğinizin sindirim sorunu varsa biraz daha büyümesini bekleyin. Bu konuda doktorunuzun fikrini sorun.
Karnabahar, kış mevsimi sebzesi olarak bilinse de, ilkbahar ve sonbahar aylarında da hasat edilir. Güneşli havaları sevse de, serin bir ortamda yetişir. Karnabaharda erkenci çeşitler ekimden 90 gün sonra, geç çeşitler ise ekimden 120 gün sonra hasat edilir.
Bu çiçek taslakları ana taslaktan daha küçüktür. Brokoli serin iklim sebzesi olup toprak ve iklim istekleri bakımından daha az seçicidir. Brokolinin yetiştirilmesi için en uygun hava sıcaklığı 15-17°C olup en fazla 24°C' ye dayanır.
Eğer 45 santimetre yüksekliğinde ve genişliğinde saksılar edindiyseniz her bir saksıya bir tane brokoli fidesi ekebilirsiniz. Eğer brokoli yetiştirmek için bahçenizde küçük bir alan ayırdıysanız yine fidelerin arasında en az 45 santimetre olacak şekilde boşluklar bırakarak dikimi gerçekleştirebilirsiniz.
Brokoli içerisinde K Vitamini taşımaktadır. K vitamini kemik yoğunluğunu destekleyerek, sağlam kemik dokusunun oluşmasına olanak sağlar. İçerisinde K vitamini bulunan brokolinin tüketilmesi kemik sağlığı bakımından önemlidir. B vitamini içeren brokoli saç sağlığı bakımından da önemli bir besindir.
İyi Brokoli nasıl seçilir? - Çiçeği oluşturan minik çiçek kümelerinin yoğun ve çürümemiş olduğu brokoliyi seçin. - Tekdüze renkli olmalıdırlar, çeşitliliğe bağlı olarak ya koyu yeşil ya da adaçayı veya mor-yeşil olmalı, sararma olmamalıdır. - Aşırı olgunluk işareti olarak herhangi sarı çiçeklenme olmamalıdır.
Karnabahar turpgiller ailesinin bir üyesidir. Aynı ailede bulunan brokoli ile sıklıkla karıştırılır. Ancak karnabahar brokoliden farklı olarak yeşil değil genellikle beyaz renktedir.
Tarihçe. Brokoli, isminden de anlaşılabileceği gibi, İtalya yarımadası ile özdeşleşmiş bir sebzedir.
Brokoli ve karnabahar. Birbiri ile karşılaştırdığımızda lezzetleri göreceli olsa da, vitamin deposu iki farklı besin. Brokoli ve karnabahar, görünüş olarak birbirlerine çok benziyor olsalar da, aslında birbirinden farklı iki yiyecek.
Brokoli tohumu, ıslah sonucunda benzersiz besleyici sebzenin hem kalitesini hem de verimini belirleyen temel yapı taşlarından oluşur. Bu küçük, verimli, potansiyel sahibi tohumlar, başarılı ve bol ürün hasadını da beraberinde getirir. Tohum kalitesi verimli tarımın mihenk taşı olarak bilinir.
Brokoli derin dondurucuda nasıl saklanır? Brokolileri kaynayan suda 3 dakika haşlayın ve çıkardıktan sonra buzlu su dolu kaba koyun. Süzüp, kuruttuktan sonra Koroplast Buzdolabı Poşetine yerleştirip, havasını alarak ağzını kapatın. Derin dondurucuya yerleştirin.
Brokoli nasıl saklanır, ne kadar süre muhafaza edilebilir? Tezgahta 2 gün, buzdolabında 7-14 gün, dondurucuda 8-12 ay boyunca. Tavuk nasıl saklanır, ne kadar süre muhafaza edilebilir: Tezgahta 2 saat, buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 1 sene boyunca.
Brokoli sararmaya başladıysa ve karnabaharın üzerinde kahverengi lekeler oluşmaya başladıysa, bu onların bayatlamaya başladığını gösterir. Özellikle brokoli, tazeyken çok canlı bir renktedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri