Hamuru 5-10 dakika kadar yoğurun. Hamurun üzerini örtüp oda ısısında bir saat kadar mayalayın.
Tüm mayalı hamurları, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirerek buzdolabında saklamanızı öneririz. Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir.
Dilerseniz hamuru geceden yada yapmadan önce de mayalayabilirsiniz.
Hamurumuzu güzelce yoğurduktan sonra üzerini streçleyelim ve temiz bir bez ile de sararak 1 saat kadar mayalanmaya bırakalım. 1 saat sonunda mayası gelen hamurumuzu un serptiğimiz tezgah üzerine alarak bir kaç kere daha yoğuralım ve havasını alalım.
Eğer hamurda yumurta yoksa, yaş maya varsa mayalandıktan sonra 3 saat bekletebilirsiniz. Eğer hamurda yumurta yoksa ve kuru maya kullandıysanız, hamuru oda sıcaklığında 4-5 saat bekletebilirsiniz. Fakat bu süreyi geçmemeye özen gösterin.
İlgili 39 soru bulundu
Pişi Hamuru Sert Olursa Ne Yapılır? Biraz ılık su ya da ılık süt ekleyerek hamuru tekrar yoğurabilir, ılık bir yerde 15-20 dakika dinlendirdikten sonra mayalandırabilirsiniz.
- Hamurun mayalandığını anlamak için, yoğurup üstünü sardıktan sonra bekletin. Beklettikten sonra parmağınızı ya da bir çatalın arkasını hamura bastırın. Eğer iz kalıyor ama sonra eski haline geliyorsa hamur mayalanmıştır.
Ancak cıvık bir şekilde bırakılmamalı. Un eklemesi yaparak, ele yapışmayacak bir hamur elde edebilirsiniz. Mayalı hamurların kabarması için en az 40 dakika dinlendirilmesi gerektiğini biliyoruz. Ancak mayasız hamur yaparken de, 5-10 dakika hamuru dinlendirerek daha iyi kabarmalarını sağlayabilirsiniz.
Sıcak havalarda, hamurun çokluk durumuna göre değişkenlik göstereceği gibi, 20-45 dakika arasında mayalanacaktır. Eğer streç film ve mutfak bezi ile sararsanız bu zaman daha da kısalacaktır. Kış aylarında bu süre, havanın soğuk olması ve mayanın sıcak ile aktive olmasından dolayı, uzayacaktır.
Mayalı hamuru gece yatmadan 1 ya da 2 saat sonra buzdolabına koyun. Sıkıntı olmaz. Sabah çıkardığınızda hemen yapmaya başlamayın.
Son olarak unumuzu da ekleyerek yumuşak kıvamlı ele yapışmayan bir hamur elde edelim. Eğer akşamdan yoğurursanız bu şekilde ağzına strecfilm geçirip buzdolabına koyalım. Sabah dolaptan çıkarıp 20 dakika kadar sıcak bir ortamda bekletelim. 20 dakika sonunda hamurumuzu orta kalınlıkta açalım.
Evet bu yöntem en bilineni. Ancak ertesi gün misafirlerinize taze taze hamur pişirmek istediğinizde ya da ertesi gün elinizin altında bir mayalı hamur olmasını istediğinizde dolapta hamur mayalandırma işlemi adeta hayatınızı kurtaracak. Üstelik bu şekilde 3 güne kadar taze bir şekilde dolapta kalabiliyor.
Pişi Kaç Dakikada Hazırlanır? Kaç Kişiliktir? Bu tarifi hazırlamak için toplamda 15 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 10 dakikası hazırlık, 5 dakikası da pişirme süresidir.
Hamur un, sıvı yağ, maya, süt, yoğurt gibi çeşitli ürünler eklenerek yoğurulur. Bu yoğurma sonucunda hamur istenilen kıvama geldikten sonra derin bir kaba mayalanması için alınır. Üzerine bir örtü serilerek yarım saat hatta bir saat ılık bir ortamda bekletilir. Hamur bu bekletme sonucunda kabarır ve mayalanmış olur.
Pişi mayalı mı güzel olur mayasız mı? Mayasız hamurdan yapılan pişi kabarmaz ve yumuşak olur. Yaş maya veya kuru maya kullanarak mayalı pişi yaparsanız en güzel sonucu alırsınız.
Bugun sizlere sütlü pişi tarifiyle geldim, Oldukca guzel oluyor, unu hangi bardaginizla olcuyorsaniz sütüde ayni ölcuyle yapin. Un yada süt ilavesi yapilmiyo hamur icin yeterli geliyor.
Pişi hamuruna koyacağınız 1 yemek kaşığı sirke, hamurun yağ çekmesini engeller. Yağınızı öncesinde iyice kızdırmadan hamurlarınızın tam kıvamında hızlıca kabarıp içlerinin de güzelce pişmesine yardımcı olur. Piştikten sonra kevgirle çıkarıp kağıt havlu üzerine almayı ve fazla yağını süzdürmeyi de ihmal etmeyin.
Pişileri kızgın yağda kızarttığınızda yağ çekmeyecektir. Mayasız yağ çekmeyen pişinizi peynirli yapabileceğiniz gibi yarım cm kalınlığında açtıktan sonra yine bardakla keserek boş olarak da kızartabilirsiniz.
Bunun için fırın tepsisini kaynar su ile doldurun ve fırının en alt kısmına yerleştirin. Üstteki rafa ise hamuru koyun ve fırının kapağını kapatın. (Fırını çalıştırmayın, hamuru pişirmeyin.) Suyun buharlaşmasıyla hamur daha kolay bir şekilde mayalanacaktır.
Pişi hamurunuz sert olduğunda pişilerinizde istediğiniz yumuşaklıkta olmayacaktır. Bu yüzden ele yapışmayacak kıvamda yumuşak bir hamur elde etmelisiniz. Kullandığınız sıvı malzemeler ne çok sıcak ne de çok soğuk olmamalıdır. Çok sıcak olursa mayanız ölür ve hamurunuz kabarmaz.
7 den 70 e herkesin bayılarak yiyeceği geleneksel lezzetlerimizden pişi ile hafta sonu sofralarınızı şenliğe çevirebilirsiniz. Muhteşem lezzetiyle severek tüketilen pişiyi yaparken en önemli noktası ise yağ çekmemesi ve puf puf kabaran bir hamur olmasıdır.
-- Hamurunuza yağ katmaya ve hamuru yağ sürerek açmaya özen gösterin. -- Hamurunuzun daha kolay kıvam alması ve pişerken çıtır çıtır olması için yoğurma sırasında içine süt katmayı ihmal etmeyin.
Hamur ne kadar yumuşak olursa piştiğinde de o kadar yumuşak ve puf puf olur. Bu nedenle unu çok fazla kullanmamaya dikkat ediyorum. Üzerini örtüp evin en sıcak köşesinde mayalanmaya bırakıyorum. Hamurun mayalandığı yerde çok hava akımı varsa hamurunuzun mayalanması gecikebilir.
Börek yapmak istiyorsanız hamurun içerisine birkaç damla limon ekleyin, böylelikle hamur daha ince açılır ve piştiğinde çok daha çıtır bir börek yiyebilirsiniz. Hamurun her tarafının eşit olabilmesi için hep aynı yöne doğru açmaya dikkat edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri