Pişmemiş köfte oda sıcaklığında 2 saat, buzdolabında 2 gün ve buzlukta 4 gün kadar bekleyebilir.
Kıyma ve sakatatı buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay saklayabilirsiniz. Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
KÖFTEYİ HAZIRLADIKTAN SONRA BİR SÜRE BEKLETİN
Mükemmel köfteler yapmak için bilmeniz gereken sırlardan biri de, harcı bir gün önceden hazırlayıp gece buzdolabında bekletmek. Eğer hemen gün içinde tüketecekseniz de, buzdolabında en az yarım saat bekletmeye çalışın. Böylece malzemeler dağılmaz ve daha lezzetli olur.
Ellerinizle yoğurduğunuz malzemeler birbirine iyice karışmalı ve macun kıvamına gelmeli. Eğer vaktiniz yoksa hazırladığınız köfte harcını 24 saat yerine 1 saat kadar buzdolabında dinlendirdikten sonra kızartma işlemine geçebilirsiniz.
Köftenin daha lezzetli olabilmesi için tıpkı poğaça yaparken olduğu gibi yoğurduğunuz kıymayı en az 1 saat dinlenmesi için dolapta bekletmelisiniz. Böylece köfte çok daha lezzetli olacaktır. Tüm aşamaları geçtiniz, köfte hamurunu başarılı bir şekilde hazırladınız.
İlgili 37 soru bulundu
Tuzu ve baharatları ayarlanır, harç el ile güzel bir şekilde yoğurulur. İstenilen kıvama gelen harçtan parçalar alınır ve köfteler şekillendirilerek ağzı kilitli poşete yerleştirilir, derin dondurucuya kaldırılır. Köfteler kullanılacağı zaman derin dondurucudan çıkarılarak buzdolabının normal bölmesinde bekletilir.
Soğuttuktan sonra buzdolabı poşetlerine pay edin. Köftelerin birbirlerine yapışmaları için dilerseniz soğutmadan önce hafif un serpebilirsiniz. Köfteleri buzdolabı poşetine koyarken aralıklı bir şekilde yerleştirmeye özen gösterin. Köftelerinizi buzluğa atın.
Donmuş köftelerini yağlı kağıt serili fırın tepsisine ya da yağlanmış borcama alın. 190 derecede ısıtılmış fırında yumuşayana kadar yaklaşık 30 dakika kadar pişirin. Ardından servis edin. Afiyetler olsun!
Lezzetli köfte yapımı kolay değil. Köfteyi yumuşak ve lezzetli yapan sırrı sizinle paylaşıyorum. Sürpriz malzeme her evde olan bir malzeme aslında. Süt köftenin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlayacak.
Soğanı ince ince doğrayalım . Kıymamıza ekleyelim . 2 yumurtanın sadece sarısını çünkü beyazı sertleşmesini sağlıyor . Bu yüzden sadece sarısını kullanıyoruz .
Eğer köftenizi hemen tüketecekseniz bile en az 30 dakika dinlendirmenizi öneririz. Böylece köfte harcı toparlanacak, daha rahat şekil alacak ve lezzetli olacak. Elbette uzun süre bekletmek de etin tadını olumsuz etkileyeceği için köftenin buzdolabında dinlenme süresi en fazla 24 saat olmalı.
Köftelerinizin yumuşak yumuşak olmasını istiyorsanız ekmekleri kabuğuyla koyarak bunu başaramazsınız. Zira kıymadan sonra köftenin neredeyse ana malzemesi olan bayat ekmekleri kabuğuyla yani kenarlarıyla birlikte harca katarsanız köfteniz sert olacaktır.
1 kg kıyma için 1,5 çay bardağı konabilir ekmek içi. Bazen sadece sarımsaklı bazen de soğan eklentili yapıyorum. 1 kg kıyma için 6-7 diş sarımsak çok ince kesilerek kullanılabilir. Soğan eklenecekse de çok olmamalı.
Buzdolabınız ya da derin dondurucunuz bozulmazsa, elektrik kesintisi gibi herhangi bir sebepten ısı değişimi olmazsa buzlukta etlerinizi 1 yıl kadar taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
Dondurulmuş Köfte Nasıl Pişirilir? Pişirme kısmı için özel bir işleme gerek yok. Çözdürdüğünüz köfteleri her zaman nasıl pişiriyorsanız aynı şekilde pişirebilirsiniz.
Şimdi içinizi rahatlatabilirsiniz, et çözüldüğünde ve dondurucudan ilk kez çıkarıldığında buzdolabında düzgün bir şekilde muhafaza edildiği sürece daha sonraki bir tarihe kadar tekrar dondurmak güvenlidir.
Kıymanın yağlı olması da köfteye o lezzeti veren ikinci önemli nokta. İç yağ ya da kuyruk yağı katıyorlar çoğunlukla. Soğanı iri iri doğruyor, soğanın suyunu sıkmayı atlamıyorlar. Soğan suyu köfteye acılık veriyor çünkü.
Uygun bir yoğurma kabı içerisine kıymamızı alalım. Üzerine rendelenmiş ve suyu sıkılmış soğan, küçük küçük kesilmiş sarımsak, yumurta, galeta unu, sıvı yağ, maydanoz, tuz, karabiber ve kimyonu alalım ve malzemelerimiz güzelce karışana kadar yoğuralım.
Soda yemeklerde de kullanılan bir malzeme. Özellikle kızartma yemeklerinizin çıtır çıtır olmasını istiyorsanız mutlaka batırdığınız harca soda ilave etmenizi öneririz. Bu şekilde dışları nar gibi kızarıyor ve yağ çekmiyorlar.
Kıymayı hemen kullanın. Bakteri üremesini önlemek için bu şekilde çözülmüş kıymayı 2 saat içinde kullanmanız gerekir. 2 saat bekleyecekseniz, çözüldükten sonra o süre buzdolabına koyun.
Buzluk eksi 18 dereceden sıcaklığa sahipken, oda sıcaklığı ortalama 20-22 derece arasıdır. Bu şekilde oluşan ani sıcaklık değişimi şok etkisi yaratır ve kıyma üzerinde bakteri üretimine yol açar. Bunun yerine geceden kıymayı buzdolabının içine (varsa çözdürme bölümüne) koyarak yavaş yavaş çözülmesini sağlayabilirsiniz.
Mikrodalgaların buz çözdürme özelliği varsa o özelliği kullanarak kıymalarınızı hızlıca çözdürebilirsiniz. Eğer vaktiniz ve mikrodalganız da yoksa donmuş kıymanızı bir tepsinin üzerine alın. Etin üzerine içi su dolu bir tencere oturtun. Bu sayede etinizin kalınlığına göre kısa bir sürede çözüldüğünü göreceksiniz.
Bir buz dolabı poşetini yanlardan keserek ilk köfteyi buz dolabı poşetinin başına yerleştiriyoruz ve üzerine buz dolabı poşeti katlıyoruz. Daha sonra üzerine yeni başka bir köfte koyuyoruz tekrar poşet katlıyoruz. Poşet bitince hazırlanan katmanlar başka bir buz dolabı poşetine yerleştirilip dondurucuya kaldırıyoruz.
➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz. ➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin. Çözünen etin 1-2 günde tüketilmesi gerekir.
Şunu söyleyebiliriz ki çiğ köfte buzdolabında saklanabilir olsa da derin dondurucuya konulmamalıdır. Esasına bakıldığında derin dondurucuya konulabilen bir yiyecek türü olsa da tekrar tüketilmek istendiğinde çözdürülmesi gerekir ve bu durum çiğ köftenin tadında ve dokusunda bozulmalara neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri