Türkçede ikilemelerin ya da birden fazla kelimelerden oluşan kelimelerde yazım hatası sık sık yapılır. TDK'da bütün kelimelerin doğru yazılışı mevcuttur. TDK'ya göre yüzde yüz kelimesinin yazımı ayrıdır ve kelimenin doğru yazılımı yüzde yüz şeklindedir.
eger turkce yaziliyorsa dogrusu %100. yabanci dil ise 100%.
Yüzde ve binde işaretleri yazılırken sayılarla işaret arasında boşluk bırakılmaz: %25, ‰50 vb. 5. Adları sayılardan oluşan iskambil oyunları bitişik yazılır: altmışaltı, ellibir, yirmibir vb. 6.
Yüz yüze kelimesi TDK'ye göre ayrı olarak yazılır. Bu kelimenin birleşik yazımı doğru bir kullanım değildir.
önyüz için benzer kelimeler
önyüz, 5 karakter ile yazılır. Ayrıca, ö harfi ile başlar, z harfi ile biter.
İlgili 31 soru bulundu
Alt, üst, ana, ön, art, arka, yan, karşı, iç, dış, orta, büyük, küçük, sağ, sol, peşin, bir, iki, tek, çok, çift sözlerinin başa getirilmesiyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: alt kurul, alt yazı; üst kat, üst küme; ana bilim dalı, ana dili; ön söz, ön yargı; art damak, art niyet; arka plan, arka ...
Ön kelimesi birçok anlama geldiğinden bu kelimeyle kurulan birleşik sözcüklerin farklı yazımları vardır. Öngörmek doğru yazılışı ise bitişiktir.
TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda itibariyle kelimesi sözlükte bulunmamaktadır. TDK'da kelimenin doğru yazımı "itibarıyla" şeklinde yazılır. zarf -den sayılmak üzere.
TDK'ya göre bir araya kelimesinin doğru yazılışı "bir araya"dIr.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Yüzde işareti (%) veya bölü yüz işareti, herhangi bir sayıyı veya oranı 100'ün kesri olarak belirtmek için kullanılan semboldür. "Yüzde" olarak telaffuz edilirse sayının önüne (ör. %47), "bölü yüz" olarak telaffuz edilirse sayının arkasına getirilir (ör. 47%).
Yüzde yüz kelimesi yazımı sık sık karıştırılan kelimelerden biridir. Bu kelimelerin yazımının bitişik mi ayrı mı olduğundan kesin olarak emin olunmaz. Yüzde yüz kelimesinin doğru yazılışında kelimeler ayrı yazılmaktadır. Bitişik yazıldığında Türkçe de yazım hatası yapılmış olur.
“TL” kısaltması ayrı ve sağda (sonda) yazılır. Örneğin rakamla “100 TL”, harfle “yüz TL”.
Banknotta 'iki yüz' yazılmalıdır” dedi. Merkez Bankası, 1 Ocak tarihinde dolaşıma çıkarılan 200 Türk Lirası'ndaki ''İKİYÜZ'' ibaresinin bitişik yazılmış olmasının, para ile ilgili belgelerdeki ve kıymetli evraktaki sayıların yazım kuralına ve 1939 yılından bu yana oluşan teamüllere uygun olduğunu bildirdi.
200 TL'nin yazı ile yazılışında hata olduğu ileri sürüldü. Bu paranın üzerinde 'İKİ' ve 'YÜZ' sözcükleri 'İKİYÜZ' şeklinde, bitişik olarak yer alıyor. Türk dili uzmanlarına göre bu imla hatası. 'İKİYÜZ' yazısı, “Sayıların her rakamını ve basamağını gösteren sözcük ayrı yazılır” kuralına aykırı.
Çözüm: Yüz bin demiş yani 3 basamak olması gerekli bide 10 bin demiş bu yüzden 110 olur ama bin olması gerektiği için 110.00 olur.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
TDK'YA GÖRE GÖZYAŞI KELİMESİNİN DOĞRU YAZILIŞI
Dilimizde bu kelime bitişik bir şekilde “gözyaşı” şeklinde yazılır. Bu kelimeyi “göz yaşı” şeklinde ayrı yazmak doğru değildir. Yazım yanlışı yapmamak için kelimeyi bitişik yazmak gerekir.
Bu kelimenin peştamal mı, peştemal mı olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı peştamal şeklinde olmalıdır.
Türk Dil Kurumu'na göre başrol kelimesi bitişik yazılmaktadır. Ayrı olarak yazıldığında yanlış yazım yapılmış olmaktadır. Başrol kelimesi sık karşılaşılan bir kelime olduğu için yazım yanlışı da yapılmamalı. Başrol kelimesi TDK'ye göre bitişik yazılmaktadır.
TDK'ya göre klişe kelimesinin doğru yazımı klişe şeklindedir. Klişe kelimesi k harfi ile başlar.
Sıradışı birleşik mi yazılır, ayrı mı yazılır? En çok merak edilen ve birleşik mi yoksa ayrı mı yazılıp yazılmadığı araştırılan kelimeler içerisine sıra dışı sözcüğü geliyor. Bu doğrultuda kelimenin mutlaka ayrı yazılması gerektiği unutulmamalıdır. Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit kelime ayrı yazılmaktadır.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
TDK sözlüğüne göre bu kelime birleşik olarak yazılır. Yeşil zeytin şeklinde yazımı ise yanlış olarak ifade edilir. Siyah zeytin ise ayrı olarak yazılır. Bunun sebebi ise yeşilzeytin kelimesinin bir bitki olarak ifade edilmesinden kaynaklanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri