Karnabahar yemeğini buzdolabında 1-2 gün muhafaza edebilirsiniz.
Önceden kesilmiş karnabahar çiçekleri alındığında, tazeliğini bir ya da iki gün içinde kaybetmektedir. Bu sebeple hemen tüketilmeli ve yemeği yapıldıktan sonra en geç iki-üç gün içinde bitirilmelidir.
Çiçeklerine ayırıp, yarım limon bir çay kaşığı tuz eklediğiniz kaynar suda 1 dakika haşlayıp, çıkarıp, buzlu suya atıp, şoklama yapmak. Süzgece alıp, bekletin suyu iyice süzülüp, soğuyunca buzdolabı poşetine koyun. Afiyet olsun.
Sık tükettiğimiz sebzeleri mevsiminde alıp buzdolabında saklamak ve ihtiyaç halinde kullanmak zaman kazandıran harika bir yöntem.
Karnabahar soğuk hava ile depolanması 0 °C'de %95 'in üzerinde bağıl nem olan ortamlarda depolanmalıdır. Sağlam ve iyi durumdaki karnabaharlar 0 °C'de 3-4 hafta depolanabilir. Karnabaharın depo ömrü 3 °C'de 2 hafta, 5 °C'de 7-10 gün, 10 °C'de 5 gün ve 15 °C'de 3 gün olmaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Karnabahar buzdolabında nasıl saklanır? Karnabaharların köklerini çıkarın ve baş kısmını tek tek çiçeklere ayırın. Ayırdıklarınızı Koroplast Kilitli Poşet içerisine yerleştirin ve hava sirkülasyonu için birkaç delik açın.1 hafta içinde tüketin.
Karnabaharın türlü yemek tariflerinde kullanılması için haşlanması önemlidir. Yalnızca sulu ve salçalı karnabahar yemeklerinde karnabaharları haşlamaya gerek yoktur.
Dondurulmuş Karnabahar Nasıl Pişirilir? Buzluktan çıkan karnabaharları tencerede ya da fırında istediğiniz şekilde pişirebilirsiniz. Bunun için direk buzluktan çıkan karnabaharı musluk altında poşeti ile birlikte kısa bir süre tutup, poşetinin biraz gevşemesini sağlayın.
Karnabahar - Brokoli
Karnabaharın üzerindeki kahverengi lekeler ve brokolinin sararmaya başlamış olması taze olmadığına işaret ediyor.
Karnabahar çiğ olarak da tüketilebilen lezzetli bir sebzedir. Ancak çiğ tüketildiği takdirde gaz ve şişkinlik gibi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle pişirilerek tüketilmesi önerilir.
Pişirip buzdolabında sakladığınız yemekleri maksimum 2 gün içinde, tazeliğini yitirmeden tüketmeye özen göstermelisiniz. Eğer buzluğa koyup yemeğinizi uzun süreli donduracaksanız artan yemeklerinizi bir seferde yiyeceğiniz şekilde porsiyonlayarak buzluğa kaldırmalısınız.
Karnabaharlarımızı hazırladığımız karışıma bulayalım ve fırın tepsisine dizelim. Tüm karnabaharları fırın tepsisine aldıktan sonra önceden ısıttığımız 200°C fırında 30 dakika pişmeye bırakalım. Sürenin sonunda çıtır karnabaharlarımız servise hazır.
Pişmiş etli yemekler buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklanabilir.Zeytinyağlı sebzeler buzdolabında 4-7 gün, dondurucu da ise 3-4 ay korunabilirler.
Tencereye karnabaharların üzerini geçecek kadar su eklemek gerekmektedir. Tenceredeki su kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra karnabaharlar pişmiş olur. Haşlama işleminin ardından dilerseniz sarımsaklı yoğurt ve çeşitli baharatlar ile sos yaparak karnabaharlarını bu şekilde tüketebilirsiniz.
Karnabahar çorbanızı salçalı yapabileceğiniz gibi sütlü de yapabilirsiniz. Güzel bir tat yakalayacağınız sütlü karnabahar çorbasını sizler de evlerinizde deneyebilirsiniz. Bebekler için karnabahar çorbası yaparak bol sebzeli bir çorba yapıp bebeklerinizin sağlıklı büyümesine yardımcı olabilirsiniz.
Hazırladığınız yemeğin arta kalan kısmını oda sıcaklığında çok bekletmeyin. Bunun yerine tencerenin kapağını kapatarak buzdolabına kaldırın. Karnabahar yemeğini buzdolabında 1-2 gün muhafaza edebilirsiniz.
KARNABAHARIN ZARARLARI
Aşırı tüketimi gaz problemi ve şişkinliğe yol açar. Aşırı tüketildiğinde tiroid hormonu eksikliğine neden olabilir. Hassas ciltler için fazla tüketilirse alerjik reaksiyonlara nede olur. Çok fazla tüketilirse böbrek taşı oluşumuna ve gut hastalığına neden olur.
Limonda beklettiğiniz karnabaharları haşlama suyuna aktarın ve yumuşayana kadar pişirin. Hafif yumuşayınca karnabaharlarınız afiyetle tüketilmeye hazır.
Karnabahar üzerinde oluşan lekelerin nedeni oksidasyondur. Oksidasyon; sebzenin ışık ve havaya uzun süre maruz kalmasından sonra oluşan renk dönüşümüdür.
Adım: Yıkayın
Akan suyun altında karnabaharı birkaç dakika bekletiniz. Bu şekilde üzerindeki toz ve toprak temizlenir. Bazı kararmış yerleri elinizle ovalayarak yok edebilirsiniz. Karnabaharın yaprakları alınıp temizlendiyse, şimdi sıra karnabaharı güzelce parçalarına ayırmaya geliyor.
Kevgirle fazla suyunu süzdürüp kaynar sudan çıkardığınız karnabaharları hiç bekletmeden içi buzlu su dolu kasenizin içine atın. Bu sayede karnabaharlarınızın vitamin ve mineral değerlerini, rengini ve lezzetini olabildiğince koruyabilirsiniz.
Karnabaharı pişirmeden önce tuzlu soğuk suda bekletmek de kokusunu azaltmanın bir diğer yolu. Pişirirken suyuna ilave ettiğiniz defne yaprağı da o kötü kokudan sizi kurtaracaktır. Karnabahar salatalarındaysa haşlama suyuna kuru nohut ve birkaç dilim çiğ patates eklemek de bir diğer nefis bir çözüm.
Kızartma harcına tamamen batırdığınız haşlanmış karnabaharları, kızgın yağda altın sarısı renk alana kadar kızartın. Fazla yağını bırakması için kağıt havlu üzerinde beklettiğiniz kızarmış karnabaharları, ılık olarak arzuya göre yoğurt sosuyla birlikte servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.
Hazırlanan karnabahar yemeği kalori açısından oldukça düşüktür ve yemeklerden önce birer kâse tüketildiğinde ana yemekten fazla yenmesini önleyerek zayıflamaya yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri