Yörede kiren adıyla da anılan meyvesinden kızılcık ekşisi, marmelat, reçel, kızılcık suyu, şerbet gibi çok farklı ürünler üretilmekte ve bu ürünler Zonguldak'ta sıkça tüketilmektedir. Kızılcık dallarından ise Zonguldak'ın coğrafi işaretli ürünü meşhur Devrek Bastonu üretilmektedir.
Osmanlı Çileği - Zonguldak
Osmanlı çileği Karadeniz Ereğli'nin en önemli simgelerinden birisidir. Orta boy, oval, rengini akşam güneşinden aldığı söylenen, zengin aromalı ve güzel kokulu Osmanlı çileğinin Ereğli'deki macerası 1900'lerin başına uzanıyor.
Buna rağmen yetiştirilen ürün çeşidi fazladır .İlin başlıca tarım ürünlerini;buğday,arpa,çavdar,yulaf,mısır,bakla,fasulye oluşturmaktadır.Sebze ve meyvecilik gelişmiş olup en çok kara lahana ,pırasa,ıspanak,armut, fındık,elma,erik,dut,ceviz,kestane,kızılcık ve kiraz yetiştirilir.
Batı Karadeniz'in en önemli şehirlerinden biri olan Zonguldak'ın neyi meşhur? Zengin taş kömürü madenleri ile önemli bir ticaret kenti olan Zonguldak'ın nesi meşhur denilince herkesin aklına tabii ki kömür gelecektir.
Zonguldak'ın meşhur mu meşhur tenekede tavuk yemeği. Tavuğun tenekede pişirilmesinin yemeğe verdiği lezzet bir başka. Bu farklı yemeği yerinde Zonguldak'ta tadabilmek için valizinizi hazırlamaya başlayın.
İlgili 41 soru bulundu
Hüppülü Tatlısı - Zonguldak
yarım kg toz şeker, 1 litre su.
İlin tarımsal potansiyelini oluşturan zirai faaliyetleri hububat (buğday, arpa, mısır vb.) yetiştiriciliği, meyve (fındık, çilek, elma vb.) yetiştiriciliği ve sebzecilik (yazlık ve kışlık) yanında patates ve ayçiçeği gibi sanayi bitkileri oluşturmaktadır.
Zonguldak'ın geçim kaynakları ve iş sahası anlamında da taş kömürü ve madencilik önem arz etmektedir.
TBMM Hükümeti, 20 Nisan 1920' de Devrek, Ereğli, Mudurnu, Bartın, Göynük ve Zonguldak'ı Bolu Bağımsız mutasarrıflığından ayırarak, Kastamonu vilayetine bağladı. 14 Mayıs 1920' de de Zonguldak kazasını mutasarrıflık haline getirilerek, Kaza Kaymakamı Ahmet Cevdet Bey mutasarrıf vekili olarak görevlendirilmiştir.
TAŞ KÖMÜRÜ ;
Zonguldak, yeraltı kaynakları açısından zengin illerden biridir. Zonguldak' ta taşkömüründen başka, alüminyum (boksit), demir, manganez, barit, dolamit, kalker, kuvarsit, şiferton yatakları bulunmaktadır.
06 Şubat 2023 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 8 İlçe, 25 belediye, bu belediyelerde 178 mahalle ve ayrıca 380 köy vardır.
Atyaylası Tepesi (710 m), Göldağı (771 m), Kantar Tepe (905 m), Orhan Tepe (920 m), Baba Dağı (1120 m), Soğukoluk Tepesi (1268 m), Kızıl Tepe / Kızıltaş )1468 m) ve Bacaklı Yayla ilin bilinen yükseltileridir. Zonguldak il toprakları sıkı bir vadi ağıyla parçalanmıştır.
Karadeniz Ereğli'ye özgü Osmanlı çileği ise kralların yiyeceği ve içeceği olarak da adlandırılır. İlk olarak 1920'li yıllarda Karadeniz Ereğli'de ekimine başlanmıştır.
Ereğli'nin meşhur lezzetleri olarak: bal, reçel, Ereğli pidesi, macar sarması, malay, dolaman güveç, kayısılı yemeği gibi birçok lezzeti tadabilirsiniz. Ereğli'nin masmavi denizi, kumsalları, eşsiz doğası ve konaklama imkanları ile keyifli ve muhteşem bir gezi deneyimi yaşayacaksınız.
Zonguldak'tan Karabük'e kadar Filyos nehri boyunca tüm arazilerde Sofralık Zeytin yetişebilmektedir. Bölge zeytin ağacının yetişmesi için gerekli olan iklim şartlarını taşımaktadır.
Çoğu Anadolu şehri gibi sakin bir gece hayatına sahip olan Zonguldak'ta yöresel eserler dinleyebileceğiniz türkü barlar, DJ performansları ile eğlenebileceğiniz gece kulüpleri ve deniz manzaralı kafeler de ilgi görüyor.
Zonguldak şehir merkezinden ve Ereğli, Çaycuma gibi turistik ilçelerinden buzdolabı magnetleri, şehrin sembolik yapılarını simgeleyen süs eşyaları, özel yapım devrek baston çeşitleri, elpek bezinden yapılmış el dokuma ürünleri ve bölgeye özgü ot, reçel, kestane balı satın alabilirsiniz.
İÖ 1200 yılında ağırlığını Frig oymaklarının oluşturduğu Ege göç kavimleri, Trakya üzerinden İç Anadolu'ya yayıldılar. Bu kavimlerden Bythin, Mariandyn ve Migdonlar Zonguldak yöresine yerleşerek bölgenin bilinen ilk halkını oluşturdular.
Karadeniz kıyılarından başlayan il toprakları, kuzeyden Karadeniz, kuzeydoğudan Bartın, doğudan ve güneydoğudan Karabük, güneyden Bolu, batıdan ve güneybatıdan Düzce illeriyle çevrilidir. Zonguldak il merkezi kuzeydoğudan Kilimli ve güneybatıdan Kozlu ilçeleri sınırları ile sınırlandırılmıştır.
Zonguldak, Türkiye Taş Kömürleri (TTK)'nin -küçülmeye başlamasına bağlı olarak- işçi alımını azaltması ve ortaya çıkan geçim sıkıntısı, işsizlik, yoğun emekli nüfus gibi sosyo-ekonomik nedenlerden dolayı günümüzde nüfusu azalan illerden biri durumuna düşmüştür.
Zonguldak yöresi davul ve köçek oyunları yönünden oldukça zengindir.
Ülkemizde sadece Kdz.Ereğli'de yetişen Osmanlı Çileği, orman altı bitki örtüsü içinde yer alan dağ çiçeği, kızılcık (kiren), kuşburnu, böğürtlen, fesleğen, nane, defne, karayemiş, ahlat yöre mutfağında değişik kullanma biçimlerinde değerlendirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri