Uzmanlar pişmiş yemeklerin oda sıcaklığında en fazla 2 saat, hatta yaz mevsiminde en fazla 1 saat bekletilebileceğini belirtiyorlar. Bu süre aşıldığında gıda zehirlenmesine yol açabilecek bakterilerin sayısı hızla çoğalıyor.
Bu nedenle yemek piştikten 2 saat sonda buzdolabına kaldırılmalı. Sıcak havalarda bu süre daha uzun sürebilir. Soğuk havalarda yemek tezgahta birkaç saat kaldığında bozulmaz ancak sıcak havalarda pişirdiğiniz yemeğin bozulmaması için saatlerce bekletmemeniz çok önemli.
Pişirilmiş gıdaların oda sıcaklığında 1,5 saatten fazla bekletilmesinin, yemeklerin yeterince pişirilmemesinin, gıda zehirlenmelerine yol açabildiği belirtildi.
Sebzeleri de meyveler gibi yıkamadan saklamak gerekir. Pişmiş etli yemekler buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklanabilir.Zeytinyağlı sebzeler buzdolabında 4-7 gün, dondurucu da ise 3-4 ay korunabilirler.
Pişmiş yaprak sarması içeriğinde pirinç, soğan ve baharatlar bulundurur. Bu sebeple açık ortamda kolayca bozulabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Uzmanlar pişmiş yemeklerin oda sıcaklığında en fazla 2 saat, hatta yaz mevsiminde en fazla 1 saat bekletilebileceğini belirtiyorlar. Bu süre aşıldığında gıda zehirlenmesine yol açabilecek bakterilerin sayısı hızla çoğalıyor.
Dolaba koymak için yemeğin ılınmasını bu sebeple beklemek gerekiyor. Fakat, pişen yemeği uzun süre dışarıda bekletmek de bakteri oluşumuna neden olabileceği için, yemeğin çok soğumasını da beklememelisiniz. 2 saatten fazla bekletmeden buzdolabına kaldırmalısınız.
Izgara ya da kızartma yaptığınız et, köfte ya da sebze yemeklerini oda sıcaklığında tamamen soğuduktan sonra buzdolabında cam ya da plastik ve kapağı kapalı saklama kaplarında saklayabilirsiniz. Isıtmak içinse az miktarda sudan destek alarak ocakta ısıtma yöntemini uygulayabilir ya da fırınınızdan destek alabilirsiniz.
Isıtılan yemeklerin besin değerlerinde kayıplar yaşanmasının sebebi DNA'larının değişmesi. Ayrıca hijyenik açıdan et kadar tehlikeli olmasalar da sebze yemeklerinin de gıda zehirlenmesine yol açabileceğini unutmamalısınız.
Taze sebzeler, yani işlenmemiş ve paketlenmemiş sebzeler buzdolabında saklandığında besin değerlerini hızla kaybederler, bu nedenle ideal olanı onları 2 veya 3 günden fazla buzdolabında saklamamaktır. Püreler, yemekler veya çorbalar genel olarak 3 ila 4 gün saklanabilir.
Pişmiş pırasayı ise 1-2 gün içinde tüketmeniz gerekmektedir. Çünkü pişmiş pırasa buzdolabında dahi olsa bile 2 günden fazla dayanmayacaktır.
Buzdolabından çıkan yemekleri tekrar ısıttığımızda yeni pişmiş yemeğe kıyasla farklı tadının nedeni de bu mikroorganizmalardır. Buzdolabında çapraz bulaşa neden olabilirler. Soğuma aşamasında birçok mikrobu üzerine çeken yemekleri buzdolabına kaldırdığımızda bu mikroplar buzdolabındaki diğer yiyeceklere bulaşabilir.
Birçok buzdolabının kullanım kılavuzunda, uzun vadede buzdolabının çalışmasını etkileyebileceğinden, içine sıcak yiyecek konulmaması gerektiği yazıyor. Sıcak gıdaların saklanması, buzdolabı makinelerinde ekstra basınç oluşmasına neden olur, bu nedenle bundan kaçınılmalıdır.
Vakit darlığından mütevellit pek çok kişi yemeğini dışarıda yemeyi tercih ediyor! Fakat ev yemeği yerine dışarıdan yemek yemek tehlike saçıyor. Araştırmalara göre dışarıda yenen yemeklerde zararlı kimyasallara maruz kalınıyor. Bu durum da hastalıklara davetiye çıkarıyor.
Çorbayı ısıtmadan önce içerisine bir miktar su ekleyin. Ardından kısık ateşte ısıtabilirsiniz. Sulu yemekler, ağzı kapalı kaplarda buzdolabında 4 güne kadar muhafaza edilebilir.
Tavuk yeniden ısıtıldığında kötü reaksiyon gösteren proteinlere sahiptir. Soğuk tavuk ısıtıldığında sindirim sorunlarına yol açabilir.
Meyve ve sebze çeşitlerinin ideal sıcaklıkta muhafaza edilmesi, tazeliğin uzun süre korunmasını sağlayan önemli konulardan biridir. Doğal besinlere uygun farklı sıcaklık aralıkları olabilir. Bu aralıkların dışında tutulan meyve ve sebzeler çabuk bozulabilir veya çürüyebilir.
Uygun kaplar kullanmak temel kurallardandır. Tüm yemekler buzdolabında veya dondurucuda ağzı kapalı saklama kutuları ve buzluk poşetleri ile hava teması kesilerek saklanmalıdır. Buzluğa kaldırılacak gıdaların cam olmayan kaplarda saklanması gerekir. Yemekleri en fazla 1 kez ısıtın.
Meyve ve sebzelerinizi her zaman tüketeceğiniz zaman yıkayın. Bu sayede buzdolabındaki nemin, ürünleri çürütmesini engellemiş olursunuz. Saklama kabı olarak delikli kapları tercih edebilirsiniz. Meyve ve sebzelerinizi bir arada tutmamaya özen gösterin.
* Meyve ve sebzeleri soymadan önce akan su altında iyice yıkayın. * Pişmiş yemekleri en fazla 2 saat sonra bu dolabına koyun. Ancak yemeği sıcak olarak dolaba koymak buzdolabının ısısını düşürerek, buzdolabında bulunan diğer besinlerin bozulmasına neden olabilir.
Buzdolabından çıkan yemeğin yeniden ısıtılmasının değil, kaynatılması gerektiğine dikkat çeken Doğan, “Bir çorbayı tekrar ısıtmak doğru değil, kaynatmak gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri