Pistonlar yanmaya doğrudan maruz kalarak motordaki hareketin devamlılığını sağlayan parçalar olmaları sebebiyle yüksek sıcaklıklara karşı oldukça dayanıklı malzemelerden üretilirler. Fakat hararetin artması ile birlikte motor pistonların bile direnç gösteremeyip erimeye başlayacağı sıcaklık seviyelerine ulaşır.
Eriyen piston genişleme yapar. Sekmanları bozar. Bu şekilde çalışması da pistonun çalışma yeri olan silindirlerde aşınmaya sebep olur. Bu durum da motorun komple revizyonu anlamına geliyor.
Direkt püskürtmeli dizel motorlarda enjektörün yakıtı püskürtmesi düzgün değilse yanma odasında ateşleme zamanı sonrasında yanmamış yakıt kalır. Yanma odası içerisindeki yanmamış yakıtın yanması egzoz zamanında da devam eder. Piston kafa bölgesi sürekli yanma sonucu yumuşar ve erimeler kopmalar meydana gelir.
Yanma sırasında segman çalışma yüzeyindeki gaz basıncının aşırı yükselmesi (Şek. 2) kuvvet oranını kısa süreli olarak bozar, piston segmanı çalışma yüzeyinden kalkar ve artık doğru sızdırmazlığı sağlayamaz. İşlemin sürekli tekrarlanması piston segmanında titremelere neden olur.
Aşırı ısınma: Motor çok ısınırsa, piston genişleyebilir ve tutukluk yaparak arızalanmasına neden olabilir. Yağlama eksikliği: Piston, silindir içinde yukarı ve aşağı hareket ederken yağlanması için yağa ihtiyaç duyar. Uygun yağlama yapılmadığında piston hasar görebilir.
İlgili 43 soru bulundu
Piston malzemesine sürekli aşırı yük bindirildiğinden, daha fazla bükülme gerilmeleri ve malzeme yorgunluğu olur. Yetersiz yağ beslemesi, kırılmayı teşvik eder: Piston pimi göbeğinde bir çatlak, normal yük durumunda da ilerlemeye devam eder. Bunun sonucunda piston ayrılır.
Segmanları çok aşınmış motor, mavi mavi dumanlar atar (yanan yağın dumanı!) gaza bastıkça, eğer mavi duman atmıyorsa segman aşınması gibi bir problemin yoktur.
Pistonlar yanmaya doğrudan maruz kalarak motordaki hareketin devamlılığını sağlayan parçalar olmaları sebebiyle yüksek sıcaklıklara karşı oldukça dayanıklı malzemelerden üretilirler. Fakat hararetin artması ile birlikte motor pistonların bile direnç gösteremeyip erimeye başlayacağı sıcaklık seviyelerine ulaşır.
Bükülmüş Bir Piston Kolunun Başlıca Belirtileri
Yanma yükünü kaldıramayacak kadar zayıfsa, bağlantı çubuğu üzerindeki aşırı çekme kuvvetleri onu bükebilir ve hatta kırabilir. Bu, motor için çok kötü bir şey olur. Çünkü artık emme vuruşları, egzoz vuruşları, sıkıştırma vuruşları veya güç vuruşları olmaz.
Motor yatak sarmasını anlamak için otomobilinizin yağ lambasının yanıp yanmadığını kontrol edebilirsiniz. Yağ ikaz ışığının yanması, otomobilinizde yatak sarması olduğunun en büyük belirtisidir. Aynı zamanda aracınızı dinlediğiniz zaman motordan gelen metalik sesler de motor yatak sarmasına işaret edebilir.
Dizel bir motorda piston eritme diye tabir ettiğimiz piston eritme sorunu genellikle enjektör işimesiden kaynaklı bir sorundur Bu durum meydana gelmeden önce motor teklemesi aşırı yakıt yakma egzoz dumannında farklılık gibi sorunların başlıca nedenidir.
Kırılan segmana ait parçalar yumuşamış piston kafa malzemesi üzerinde saplanarak kalmıştır. Motorun vuruntulu çalışmasının neden olduğu aşırı kompresyon basıncını taşıyamayan segmanlar kırılmıştır. Motor içerisine giren aşındırıcı parçalar ve pislikler piston segman kanalının ve segmanın aşınmasına neden olur.
Motorun çok bakımsız olduğu anlamına gelir. Mazotludur bütün mazotu yere akıtır ama motorun içi yandığı için ilk anda müdahale edilip söndürülmelidir ayrıca, piston aşağı inince piston arabanın altından çıkıp yere mermi gibi çarpabilir.
Motor Segmanlarının Gevşemesi
Motor pistonlarının uç kısımlarında bulunan segmanlar zaman içinde gevşeyebilir. Bu nedenle yağ, pistonların üstüne çıkmaya başlar. Motor da yakıt ve hava karışımıyla birlikte yağı yakmaya başlar.
Pistonları çıkarmadan temizlemek için en iyi yol motor performansı restorasyon ürünleri kullanımı gereğidir. Bu ürünler, inatçı tıkanmış çamurda bile etkili bir şekilde yumuşatır, emülsifiye eder ve çözünür. Bu katkı maddesini kullanmak oldukça kolaydır. Sadece mevcut yağ maddesini ekleyin ve arabayı çalıştırın.
Piston üzerinde yüksek sıcaklık ve ani soğuma sonucu oluşan gerilme sonucu kılcal çatlaklar oluşur. Bu çatlaklar zamanla ilerleyerek pistonun kırılmasına yol açar. Pistonun kafa kısmının çatlamasının ve kırılmasının nedenleri; - Aracın motor freni arızalıdır veya motor fren ayarı doğru yapılmaması arızaya neden olur.
Yani eğer krank kırılısa motor asla çalışmaz, çalışırken kırılırsa da çalışmaya devam etmez durur dimi kral ?
Piston aşağı indi kelimesinden de anlaşılacağı üzere bu motorlu taşıtta bulunan piston mekanizmasında bir hasar olmuştur. Pistonun aşağı inmesi olarak bilinen bu arıza insanların dilinde (piston düşmesi ) sanayi dilinde ise (kol kırma ) olarak bilinir.
dönmeye çalışan krank ve ateşlemesi devam eden diğer pistonlar hareketli olduğundan sistemin en zayıf noktası olan piston kolunu zorlayarak kırar. kırılan parça ivmeden dolayı motor bloğunda ekseni etrafındaki herhangi bir noktaya çarpar ve bu çarpma neticesinde döküm blok delinerek kol dışarı çıkar.
- Su pompası arızalıdır. - Kayış kopmuş veya kayış kaçırmaktadır. - Termostat arızalıdır. - Soğutma su seviyesi çok düşüktür. - Hava tahliyesi arızalıdır. - Motor soğutma suyunun havası yeterli miktarda alınmamıştır. Silindirin iç çapı doğru işlenmemiş piston ile gömlek arasındaki boşluk miktarı azalmıştır.
Rektefiye esnasında piston ve sekman değişir.. Tabi eğer istersen krank kolunu da değiştirebilirsin çünkü aşınmış krank kolu yeni piston ve sekmanın yaptığı kompresör basıncına dayanamayabilir..
-Piston pim delikleri incelendiğinde sarma (krepaj) izleri görülecektir. Piston pimi ve etrafındaki yağ filminin bozulması ve yırtılması sonucu bu bölgeler aşırı ısınır ve bu bölgeler yağsız kuru çalışma meydana gelerek sarma izlerine neden olur.
Bu çarpmada piston biyel kolunun aşağıda bağlı olduğu krank miline vurma yapar, krank mili de kısa sürede veya iyimser ihtimalle en fazla 40-50bin km de bozulur sonunda motor yatak sarar.
kısaca 0.50 olcu demek , aracın orjınal piston capından 0.5 mm geniş olması demektır. Buda tabkı cok cok kucuk hacım artısı saglıyacaktır. Ama bu duruma rektefıyecı karar verir laynerlerın olçulerı alınır ovalleşme varsa bır mıktar talaş kaldırılır. En sonda honlama yapılarak işlem bitirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri