Türk edebiyatında Piyale kimin eseri sorusu oldukça merak edilmiştir. Ahmet Haşim tarafından kaleme alınan bu eser 1905 ve 1908 yıllarında yazılmıştır. Kitap içerisinde yer alan şiirler, şairin güçlü hayal dünyasına sahip olduğunu göstermektedir. Ahmet Haşim 1909 yılında fecriati adlı edebiyat topluluğuna katılmıştır.
Öz (saf) şiir, Cumhuriyet dönemi Türk şiirinde özellikle 1930'lardan sonra şiirde ses güzelliğine önem veren, anlamı ve anlatmayı arka plana atmayı tercih eden şairleri anlatmak için kullanılır, retorik önemsenmez. Sembolizmin ciddi etkileri görülür. Öncüleri Ahmet Haşim ve Yahya Kemal Beyatlı olmuştur.
Piyâle, Hâşim'in ikinci şiir kitabı. Bu eser de basıma hazırlanırken, öteki kitaplarda olduğu gibi metin ve notlar dışında, tanıtıcı ve çözümleyici "sunuş" yazısı, "küçük sözlük" de eklendi ve böylece son yıllarda yoğunluk kazanan Ahmet Hâşim yayınlarına akademik kaygılar içeren katkılar amaçlandı.
Göl Saatleri, Ahmet Haşim'in, daha önce gazetelerde çıkan şiirlerini topladığı hicri 1337'de, miladi 1921'de basılan kitap.
Ahmet Haşim, Fecr-i Ati dönemi yazarıdır. 1909'da kurulan edebi topluluk Servet-i Fünun topluluğuna benzemektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Sanatçıya göre gerçek şiir, nesre çevrilmesi mümkün olmayan bir şiirdir. Aruz ölçüsüyle yazan şair, Arapça ve Farsça sözcüklere de bolca yer verir. Haşim, anlamca kapalı olan şiirleri sever.
Piyale, eskimiş şarap bardağı demektir. Piyale TDK sözlüğüne göre içki kadehi olarak da bilinmektedir. Farsça kökenli olan piyale kelimesi, eski zamanlar da şarap kadehlerini tasvir etmek için kullanılmıştır.
Tevfik Fikret, Servet-i Fünun dönemi yazarıdır. Servet-i Fünun dönemi, 7 Şubat 1896'da Servet-i Fünun dergisinde edebi hareketin gerçekleşmesiyle başlar.
Bu hale göre, 1909 da yazıldığını tahmin ettiğimiz O Belde Haşimin şiir tekâmülünün aşağı yukarı orta merhalesine rastlıyor. Filhakika bu şiir sadece krolonojik olarak değil, tem ve üslub bakımından da Haşimin ilk devresi ile son devresini bir- birine bağlıyan bir köprü vazifesini görüyor.
Ahmet Haşim, Tük edebiyatının önemli isimlerinden biridir. Önceleri Tanzimat sanatçıları olan Abdülhak Hamit ve Muallim Naci'nin şiirlerinin etkisinde kalan şair daha sonra Servet-i Fünun sanat anlayışına uygun şiirler yazar.
Sembolizm akımının savunucularından biri olan Ahmet Haşim, edebiyat dünyasında şiirleri ile ön plana çıkmıştır.
Ahmed Haşim (1887, Bağdat - 4 Haziran 1933, Kadıköy, İstanbul), Fecr-i Ati topluluğu üyesi Türk şair ve yazar.
Piyâle, Hâşim'in ikinci şiir kitabı. Bu eser de basıma hazırlanırken, öteki kitaplarda olduğu gibi metin ve notlar dışında, tanıtıcı ve çözümleyici "sunuş" yazısı, "küçük sözlük" de eklendi ve böylece son yıllarda yoğunluk kazanan Ahmet Hâşim yayınlarına akademik kaygılar içeren katkılar amaçlandı.
Ahmet Hamdi Tanpınar Edebi Kişiliği
Yaşadığı dönem serbest şiirin moda olduğu bir dönemdir. Hece ölçüsü kullanarak yeni bir akım getirmiştir. Daha sonra ise kendisi serbest ölçüde de eserler vermiştir. Aynı zamanda siyasetçi de olan sanatçı makale ve edebiyat tarihi gibi çok yönlü çalışmalara imza atmıştır.
Ahmet Haşim'in şiirleri 2. Meşrutiyetin edebi karmaşasında kendini göstermiştir.1921 yılında basılan ilk şiir kitabı Göl Saatleri Ahmet Haşim'in en önemli eseridir.
Yahya kemal Beyatlı şiir anlayışı Saf (Öz) şiir anlayışıdır. Öz şiir divan şiirinin biçim yapısından faydalanarak geliştirilen anlayıştır. Saf şiir, Yahya Kemal ve Ahmet Haşim'in başlatıp geliştirdiği ve sonrasında birçok şairin de benimsediği şiir anlayışı olmaktadır.
Türk edebiyatının önemli şairlerinden bir tanesi Ahmet Haşim'dir. Bu önemli şairin en önemli eserlerinden biri olan Merdiven şiiri; insanı hüzne boğan ve oldukça duygu dolu bir şiirdir.
ATEŞPÂRE (MUALLİM NACİ)
Muallim Naci'nin şair kimliğinin edebî çevrelerde geniş yankı bulmasını sağlayan şiir kitabı. Muallim Naci'ye şiir alanındaki ilk şöhretini sağlayan Âteş-pâre'nin içerisinde tamamı aruz vezniyle yazılmış 53 şiir yer almaktadır.
“Melâli anlamayan nesle âşinâ değiliz.” demiş Ahmet Haşim. Melâl; hüzün, keder, yorgunluk demektir. Arapça malal “keder...
Cenap Şahabettin Hangi Dönem Yazarıdır? Servet-i Fünun (Edebiyat-ı Cedide) dönemi yazarıdır. Servet-i Fünun dönemi, Recaizade Mahmut Ekrem'in öğrencisi Tevfik Fikret'i Servet-i Fünun dergisine başyazar olarak seçtiği sene olan 1896'da başlamıştır.
Hüseyin Cahit Yalçın, Edebiyat-ı Cedide'nin önemli isimlerindendir. Edebiyat-ı Cedide, yazarlarının etrafında toplandığı derginin adı nedeniyle "Servet-i Fünun" adı ile de anılmaktadır. 1896-1901 yılları arasında özellikle şiir, roman ve öykü türlerinde eser veren yazarlardan oluşmaktadır.
Şairin toplumsal konulara değinen şiirleri, çoğunlukla II. Meşrutiyet döneminde kaleme alınmıştır.
PİYALE: Türkiye'nin en köklü ve bilinirliği en yüksek markalarından biri olan Piyale, 1922 yılında bu yana bizimle. 2010 yılında Yıldız Holding bünyesine katılan marka, ŞOK Marketler çatısı altında tüketicilerin hizmetinde.
Ahmet Haşim şiir hakkındaki görüşlerini, "Bir Günün Sonunda Arzu" şiirini kapalı ve anlamsız bularak eleştirenlere cevap olarak yazdığı "Şiirde Mana" adlı yazısında anlatır. Dergâh mecmuasında yayımlanan bu yazı daha sonra küçük bazı değişikliklerle şairin Piyale adlı kitabının başında yer almıştır.
Ahmet Haşim'in Piyale adlı bu eseri, onun büyük ölçüde olgunluk dönemi şiirlerini içermektedir. 1926 yılında yayımlanan bu kitap şairin şiir anlayışını ortaya koyan önsözüyle de önem taşımaktadır. Kitapta toplam 27 şiir vardır. Eserin başında çeşitli kaynaklardan faydalanmak suretiyle yazarın hayat hikâyesini verdik.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri