Satranç oyununda piyonlar her zaman düz hareket ettirilir. Piyonlar önlerindeki taşları sadece düz hareket ederek yiyebilir.
Piyonun başka taşları alması
Piyon düz ve ileri doğru hareket etse de karşı oyuncunun taşlarını çapraz olarak yer (oyundan çıkarır). Piyon doğrudan önünde olan bir taşı alıp yoluna devam edemez. Bu nedenle piyonların önleri başka taşlar tarafından kesilebilir.
Geçiş özelliği ile bir piyon başka hiçbir ağır taşı (şah, vezir, kale, fil veya at) alamaz.
Piyon düz bir şekilde ilerlese de taş yemek için çapraz taşların olması gerekir. Eğer piyonun sağ ya da sol çaprazında taşlar varsa bunlardan birini yemesi mümkündür. Piyon eğer ilerleyerek rakibin son karesine kadar ulaşırsa onun yerine farklı bir taş koyulur. Bu taşlar fil, at, kale ya da vezir olabilir.
Geçerken almak (Fransızca "En passant"), bir piyon, tehdit edilen bir karenin üzerinden, ilk diziliş durumundan 2 kare ilerleyerek geçen rakip piyonu sanki tek kare ilerlemiş gibi alabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Bu durumlarda hatalı hamle geri alınır. Bir oyuncunun 2 kez imkansız hamle yapma hakkı var. 3 kez imkansız hamle yapılırsa oyunu kaybedilir.
Elli hamle kuralı bir satranç oyununda art arda gelen 50 hamle boyunca herhangi bir taşın alınmadığı ya da bir piyonun oynanmadığı durumlarda oyunun beraberlikle sonuçlanabilmesini sağlar.
Satranç oyununda piyonlar her zaman düz hareket ettirilir. Piyonlar önlerindeki taşları sadece düz hareket ederek yiyebilir.
Sondan bir önceki sırada piyonlar yer alır. Son sıraya da figürler yer alır. Figürlerin sırası beyaz için soldan sağa, (siyah için ters yönde) şöyledir: Kale, at, fil, vezir, şah, fil, at ve kaledir.
Satrançta piyon şahı yiyebilir.
Satranç oyunu bir zeka oyunudur bu oyunda amaç karşıdaki rakibin şahını almak ya da oyun tabiriyle yemektir. Bunu yapmak için de her unsur kullanılabilir.
Diğer taşlardan farklı olarak At ismine de uygun olarak diğer taşların üzerinden atlayabilir.
Satrançta 1 hamleden kasdedilen siyahın ve beyazın karşılıklı hamle yapmasıdır. 50 hamle sayılırken de sadece bir tarafın hamleleri sayılır. Satrançta 16 hamle kuralı diye bir kural yoktur.
Şah, bitişiğindeki 8 kareden herhangi birine gidebilir. İlgili karede rakip taşlardan biri varsa bu taşı alabilir.
Kale ileri, geri, sağa ve sola istediği miktarda ilerleyebilir. Kalenin önünde aynı renkten bir taş varsa Kale o taşın üzerinden geçemez. Yani o yöne doğru hareket etmek isterse sadece o taşın olduğu yere kadar gidebilir.
Görmezlerse de hamle geri alınır çünkü şah yemek yoktur. Dolayısıyla "şah" demeden mat olur ve öyle olmak zorundadır!
Bir Vezire sahip olsanız bile başka Vezir çıkabilirsiniz. Burada Beyaz Piyonuyla Vezir çıkabilir. O zaman iki tane Vezire sahip olacaktır. Eğer bütün Piyonlarınızı son sıraya ulaştırırsanız tahtada aynı anda DOKUZ Vezire sahip olabilirsiniz!
↛ Hayır piyon ilk hamlede herhangi bir taş yiyemez çünkü piyonlar sadece çaprazında bulunan taşları yiyebilir ve taşların piyonun çaparazına gelebilmesi için oyunun biraz ilerlemesi gerekir yani piyon ilk hamlede taş yiyemez. Satranç oyununda her iki oyuncuda da siyah ve beyaz olmak üzere toplam 16 taş bulunmaktadır.
geleneksel olarak siyah renk şansı temsil etmekteydi. satranç oyununda. beyaza da bir avantaj sağlamak amacıyla. ilk hamle hakkı beyaz taşlara verildi. bununla birlikte. istatistiklere bakarsak. beyazların kazanma oranın çok az bi farklı. daha fazla oyuncular. bu avantajı ortadan kaldırmak için fikirler sunsa da.
Şah her oyuncu için bir tanedir. Beyaz oyuncunun şahı başlangıçta e1 karesinde, siyah oyuncunun şahı e8 karesinde yer alır. Boş olan karelere ileri, geri, sağa, sola ve çapraz hareket ederek önündeki taşı yer. Vezir oyundaki at hariç her taşın hareket yeteneğine sahiptir.
Kolayca bir hizmet uğruna yönlendirilebilen kimseler, piyon olarak adlandırılıyor.
Satranç tahtası oyuncuların sağ tarafındaki köşe beyaz olacak şekilde konumlandırılır. Daha sonra satranç taşları satranç tahtası üzerine dizilir. Taşları beyaz olan oyuncu satranç tahtasının en sağında bulunan köşeden başlayarak kale, at , fil, şah, vezir, fil, at, ve kale taşlarını yerleştirir.
2) En uzun oyun (hamle olarak)
Nikolic – Arsovic 1989 oyunu 269 hamle sürmüştür. 20 saatlik oyun sonunda oyun berabere bitmiştir. 200 hamle üzeri olan 10 oyun kayıtlara geçmiştir.
Kaç Hamlede Pat Olunur? 50 hamle kuralı ile oyun berabere bitirilebilir. Bir satranç oyununda art arda gelen 50 hamle boyunca bir piyonun oynamadığı ya da herhangi bir taşın alınmadığı durumlarda oyun berabere bitmektedir.
2 Hatalı hamlede oyun biter. Açıklama: Satrançta iki hatali hamlede oyun biter.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri