Döküm Pleksiglas kalınlıklarına göre 75° C'den itibaran yumuşar ve şekil vermeye hazır hale gelir. Kolaylıkla işlenebilir, yaklaşık 150°C´de ısıtıldığında birçok şekle girebilir. İstenen forma girmesi için Alglas Pleksi'ye 120°-150° C'e yeterlidir. Soğuduktan sonra verilen form sabit kalır şeklini muhafaza eder.
Malzeme ve özellikleri kısmında belirtildiği gibi, PLA malzemenin ergime sıcaklığı 160-190oC olarak verilmesine rağmen, 3 boyutlu yazıcılarda yazdırma sıcaklıkları 190-220oC olarak verilmektedir.
ABS 210-250 derece arasında erir.
PLA filamenti ile elde edilen ürünler parlak ve pürüzsüz görünür. Yüksek sıcaklığa dayanıklı değildir. Ortalama olarak 85°C üzerinde deforme gerçekleşebilir.
PLA, en ucuz ve en yaygın FFF baskı malzemelerinden biridir. PLA, su geçirmez parçalar oluşturmak için kullanılabilir ancak bazı dezavantajları vardır. PLA, suyu emmeye ve şişmeye meyilli olabilir. Bununla birlikte PLA biyolojik olarak parçalanabilir, yani doğru koşullar altında kompostlaştırılabilir.
İlgili 23 soru bulundu
PLA sert bir yapıya sahiptir ve darbelere karşı dayanıklıdır. Ancak hafif esnekliğe sahip ve kırılgandır. Basım sıcaklığı 190°C – 220° değerleri arasındadır. Yatak sıcaklığı ise 50°C – 70°C aralığında önerilir.
PLA, ABS, PETG ve naylon gibi filamentler karbon fiber ile güçlendirildiğinde sonuç, nispeten düşük ağırlıkta, oldukça sert ve güçlü olan karbon fiber filament olur.
1.75 çapında olan 1kg filament yaklaşık olarak 330 metredir.
PLA Filamentin Termal Özellikleri
Cam geçiş sıcaklığı yaklaşık 55°C'de ve erime sıcaklığı yaklaşık 180°C'dir. Örneğin ABS filamenti gibi diğer termoplastikler düşünüldüğünde PLA nispeten düşüktür ve tıpkı yağ bazlı plastikler gibi PLA da yanabilir.
En dayanıklı filament çeşitlerinden birisi olan PC, hem fiziksel kuvvete hem de 110°C'ye ulaşan sıcaklıklara dayanabilmesiyle bilinir. Dalış maskeleri, kurşun geçirmez camlar ve elektronik ekranlarda fazlasıyla kullanılmaktadır. PC, Nylon kadar olmasa da diğer çeşitlere göre daha esnektir.
Genel olarak, mühendislik özelliklerinden çok kolay bir baskı deneyimine önem veriyorsanız, PLA tercih ettiğiniz filamenti olmalıdır. Birkaç darbeye dayanacak ve zamana dayanacak bir parça arıyorsanız, ABS'yi seçin.
PETG daha güçlüdür, daha dayanıklıdır ve daha rahat basılır. Şeffaf renkleri de mevcuttur. ABS, yalnızca 100°C sıcaklık direncine veya yapıştırılabilme ve boyanabilme özelliğine kesinlikle ihtiyacın varsa gereklidir. Aksi takdirde, ilgili baskı zorlukları ile uğraşmaya değmez.
Parçanın geri kalan kısmı için baskı hızı, katmanların eşit şekilde soğumasını sağlayacak şekilde olmalıdır. Bu, katman bölünmesiyle ilgili sorunları önleyecektir. 50-60 mm/s arasındaki hız, kalite ve zaman arasında iyi bir denge sağlamalıdır.
PETG malzemeler yaklaşık 80 °C'ye varan sıcaklıklara dayanabilirken, ABS 100 °C'ye kadar dayanabilir.
Plastiğin erimesi 120-135 santigrat derece sıcaklıkta gerçekleşir.
Kloroform veya hızlı yapıştırıcılar : Farklı tip hızlı yapıştırıcılar kullanılabilir. Fakat kloroform parçalarınızı iz bırakmadan ve kaynaştırarak yapıştırır (PLA filamenti için geçerlidir).
PLA Filament
Mısır nişastasından üretilen bu materyal tamamen organik olup Zararlı madde miktarı minimumdur. PLA (Polylactic Acid), mısır nişastası ve şeker kamışından üretilen biyobozunur bir termoplastiktir. Bu nedenle, insan sağlığına zararlı değildir.
Sıcaklığı plastiğin cam geçis sıcaklığının hemen altına ayarlayın ve 4-6 saat nemin buharlaşması için fırında bırakın.Ne kadar uzun süre bırakırsanız filamentiniz o kadar kuruyacaktır. En yaygın filamentlerden bazıları için uygun hedef sıcaklıklar şunlardır: PLA: 40-45 ° C. ABS: ~ 80 ° C.
Bu yüzden filamentleri kuru ve serin bir yerde saklamak önemlidir. Filamentleri kuru tutmanın en iyi yolu vakumlu poşetlerde veya hava almayan kaplarda saklamaktır. Bu şekilde filamentler dış ortamdan izole edilir ve nemden korunur. Vakumlu poşetlere veya kaplara küçük bir nem alıcı paket de eklemek faydalı olabilir.
Fakat belirgin sebepler arasında öncelikle eskimiş veya ucuz filament yer alır. PLA ve ABS gibi filamentlerin çoğu, uzun süre kullanım imkanı sunsa da özellikle doğrudan güneş ışığı gibi dış etkilere maruz bırakılırsa bu filamentler kırılgan hale gelebilir.
Bunun yanında fiyatlandırma konusunda en uygun 3D baskı hizmeti en kaliteli malzemelerle sunulacağını unutmayın. Gram üzerinden fiyatlandırılan 3D baskı, gram fiyatı 30 gram üzeri için 3 TL ile 6 TL arasında değişiyor.
3D Elektrik. Kısacası bir saatte yazan tüketime göre 15 kuruş yakıyor.
Dış mekan kullanımında PETG, hava ve güneşte PLA'ya göre çok daha iyi dayanır. Öte yandan, PLA boyandığında çok daha dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Şeffaflık, PETG filamenti ile daha kolay elde edilir. Karmaşık baskılar, çift ekstrüdere sahip 3D yazıcılarda baskılar PLA ile daha kolay alınır.
PLA – Biopolimer Polilaktik Asit
En bilinen bio plastik veya bio polimerdir ve dünya ölçeğinde sadece bir fabrikada üretilmektedir.
Nozül sıcaklığı söz konusu olduğunda iki filament arasında aaha az fark vardır. ABS, 210-250°C arasında bir nozül sıcaklığına ihtiyaç duyarken, PLA genellikle 180-230°C arasında bir sıcaklıkta çalışır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri