Zaman içerisinde sudaki kireç, çaydanlık yüzeyine tutunur ve zamanla yavaş yavaş birikerek kireçlenme adı verilen mineral birikintileri oluşturur. Bunun nedeni, yüksek kaynama noktasının sudaki kalsiyum bikarbonatı kireç adı verilen çözünmeyen bir kalsiyum karbonat formuna dönüştürmesidir.
Kireçli suların olduğu şehirlerde her evde bolca karbonat yer alır. Karbonat ise çaydanlık içinde oluşan kireç problemini ortadan kaldırmada etkilidir. Karbonatın kireç temizleme etkisine bir de limonun parlatıcı özelliği eklendiğinde, çaydanlıklar yeni alınmış gibi duracaktır.
Fakat kireç çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, su ısıtıcı, kahve makinesi, çaydanlık gibi çeşme suyunun sık kullanıldığı makinelerde bir süre sonra kireç tortusu oluşmasına yol açmaktadır. Kireç tortusu, insan sağlığı için zararlıdır. Kireç tortuları, özellikle sıcak suda birikmesi, bakteri üremesine yol açmaktadır.
Her tarafına sirkeyi güzelce yayın ve yaklaşık yarım saat bekletin. Yarım saat sirkeyle beklettiğiniz çaydanlığın içine 1 tatlı kaşığı tuz veya karbonat ekleyin ve tel ile her tarafını kireç çıkana kadar ovalayın. Ovma işlemini bitirdikten sonra çaydanlığın içini güzelce durulayın.
Beyaz sirkenin kireç sökücü özelliği vardır. Kireçlenen cihazlara zarar vermeden ve kireçli yüzeyleri yıpratmadan temizler. Beyaz sirke ile temizlik, kimyasal madde içermeden hijyenik ortamlar yaratmanızı sağlar.
İlgili 25 soru bulundu
KULLANIM ALANLARI: Çaydanlık, su ısıtıcısı, duşa kabin, duş başlığı, lavabo, tuvalet ve küvetler, fayans ve seramik banyo yüzeyleri, cam eşya ve yüzeyler. Ayrıca inşaat ve moloz artıklı yüzeylerin temizliğinde de kullanılabilir.
“Suyun kireci nasıl önlenir?” sorusunun cevabını arıyorsanız hemen yardımcı olalım: Su arıtma cihazı kullanabilirsiniz! Bu cihazlar suya sertliğini veren maddeleri arıtarak kireci önler. Kireçsiz su çok az birikme yapar, bu sayede de cihazın ömrü uzayabilir9.
Yarım çay bardağı sirkeyi ve 1 su bardağı suyu çaydanlığın içine aktarın. Çaydanlığı ocağın üzerine alın ve içindeki karışımı kaynatın. Kaynayan karışım çaydanlığın içindeki kirecin büyük bir kısmını çözecek, kalanlar ise yumuşadığı için çok daha kolay çıkacaktır. İçindeki bu kaynayan karışımı dökün.
Çaydanlığın içerisine tepeleme bir yemek kaşığı limon tuzu koyulur ve çaydanlık neredeyse üst limitine kadar doldurulur. Bu karışım, yaklaşık 10 dakika kadar kaynama bırakılır ve kireç tortuları kendilerini suya saldığında karışım dökülür ve çaydanlık durulanır.
İçme suyunda fazlaca bulunan kalsiyum , kandaki kalsiyum seviyesinin yeterliliğinin üzerinde olmasına (hiperkalsemiye) neden olabilir. Kalsiyum ve magnezyum vücuda girdiğinde tüketilmeden depolanmaktadır. Bu da damar sertliğine , tıkanıklığına , karaciğerlerde ve böbreklerde taş oluşmasına yol açmaktadır.
Çaydanlık kirecinden kurtulmak için bir çay bardağı sirkeyi çaydanlığa dökün. Temiz fırça ile çaydanlığın içerisine ovalayın ve sirkenin her yere değdiğinden emin olun. 30 dakika boyunca bu şekilde beklettikten sonra, 1 tatlı kaşığı karbonat veya tuz ekleyerek tekrar ovalayın. Daha sonra güzelce durulayın.
Tüketilen suyun her özelliğini bilmek sağlık açısından daha bilinçli hareket etmenizi sağlar. Kireçli su, içerisinde yer alan magnezyum oranı fazla ise kişilerde ishale neden olabilir. Aynı zamanda fazla kalsiyum kandaki kalsiyum seviyesinin normalden daha fazla olmasına neden olur.
LİMON SUYU DA KİREÇ ÇÖZÜYOR
Limon tuzunun yanı sıra limon suyu da asidik özellikte olması nedeniyle kireçlenmeyi gideriyor.
Kireç, kireç taşının çeşitli derecelerde (850-1450 °C) pişirilmesi sonucu elde edilen, suyla karıştırıldığında, tipine göre havada veya suda katılaşma özelliği gösteren, beyaz renkli, inorganik esaslı bir bağlayıcı madde türüdür.
Çaydanlığın içerisinde çamaşır suyu kaynatmak da etkili bir yöntem. Fakat çamaşır suyunu iyice arındırırken limon kabuklarından da faydalanabilirsiniz. Asidik özellik gösteren limon hem çaydanlığı parlatmaya hem de çamaşır suyunu iyice arındırmaya yardımcı olacak.
Karbonat sirke Etkili doğal temizlik malzemelerinden biri olan karbonat ile sirke kireç temizlemede oldukça başarılı. 1 su bardağı sirke ile 1 paket karbonatı kireçli çaydanlık içine dökün. Çaydanlığın yarısını su ile doldurun ve kaynamasını bekleyin. Kireçler kısa süre içerisinde çözülecektir.
Genellikle en yaygın olarak kullanılan kimyasal, amonyum tuzlarıdır.
Isıtıcı haznesine kaynar su doldurunuz. Ardından bir Türk kahvesi fincanı kadar sirke ve 2 ila 3 yemek kaşığı kadar limontuzunu sıcak suya ekleyerek birkaç saat çaycınızın kireçlenen alt kısmında bekletiniz. Daha sonra bu karışımı makinenizin içinden boşaltarak iyice durulayınız.
Kaynayan suyun içine 1 fincan sirke veya 2 yemek kaşığı limon tuzu dökün. Birkaç saat suyu ısıtıcının içerisinde beklettikten sonra boşaltın ve içini iyice durulayın. Makineyi bir kez daha sadece su ile çalıştırın ve bu suyu da dökün. Kireç temizlenir.
Çamaşır suyu kireci yok etmese de, klozetin rengiyle bütünleşerek onu görünmez kılar. Lekelerin genellikle bu kadar çabuk geri gelmesinin nedeninin de aslında budur. Kireci temizlemek için çamaşır suyu kullandıysanız, asla kaybolmazlar sadece gizlenirler.
Zeki Karagülle suyu kaynatarak içmenin doğru olmadığını söyledi: Kaynatıldığında suyun içindeki kalsiyum, magnezyum ve karbonat kireç halinde çöker, su mineralini kaybeder.
SUDAKİ KİREÇ NEDİR? Kireç, dünyamız üzerinde çözünmüş ya da çözünmemiş olarak en çok bulunan maddelerden birisidir. Ağırlıklı olarak kalsiyum ve magnezyumun karbonat ve sülfat ile yapmış olduğu bileşikler kireç olarak nitelendirilir. Bu maddeler suda çözünmüş olarak bulunduğu takdirde buna suyun sertliği adı verilir.
Kireç Suyu Ne İşe Yarar ve Neden Bulanır? Kireç suyu genellikle karbondioksit (CO2) tutucu olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle karbondioksitin bulunduğu yerlerde bulanık bir hal almaktadır. Kireç suyu içerisinde eritilmiş kireç bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri