Doğada nem ve ısı etkisine bağlı olarak, mikroorganizmalar tarafından parçalanabilir. Termoplastik olması nedeniyle, eritilip yeniden şekillendirilmesi mümkündür. Bu süreçte fiziksel özelliklerini kaybetmez, geri dönüştürülebilir bir malzemedir. Okyanusa bırakılan bir PLA şişe ortalamada 6 ila 24 ay içerisinde çözünür.
Aseton ayrıca PLA'nın yüzeyini yumuşatır ve başka bir PLA yüzeyine çözülmeden yapıştırılabilir.
PLA, en ucuz ve en yaygın FFF baskı malzemelerinden biridir. PLA, su geçirmez parçalar oluşturmak için kullanılabilir ancak bazı dezavantajları vardır. PLA, suyu emmeye ve şişmeye meyilli olabilir. Bununla birlikte PLA biyolojik olarak parçalanabilir, yani doğru koşullar altında kompostlaştırılabilir.
PLA filamenti ile elde edilen ürünler parlak ve pürüzsüz görünür. Yüksek sıcaklığa dayanıklı değildir. Ortalama olarak 85°C üzerinde deforme gerçekleşebilir.
Okyanusa bırakılan bir PLA şişe ortalamada 6 ila 24 ay içerisinde çözünür. Eski plastiklerin 100 ila 1000 yıl arasında doğada çözündüğü göz önünde bulundurulduğunda, PLA özellikle kısa ömürlü ve sık kullanılan şu şişesi ve sebze-meyve paketleri gibi ürünlerde kullanılmaya uygun bir adaydır.
İlgili 30 soru bulundu
Döküm Pleksiglas kalınlıklarına göre 75° C'den itibaran yumuşar ve şekil vermeye hazır hale gelir. Kolaylıkla işlenebilir, yaklaşık 150°C´de ısıtıldığında birçok şekle girebilir. İstenen forma girmesi için Alglas Pleksi'ye 120°-150° C'e yeterlidir.
En dayanıklı filament çeşitlerinden birisi olan PC, hem fiziksel kuvvete hem de 110°C'ye ulaşan sıcaklıklara dayanabilmesiyle bilinir. Dalış maskeleri, kurşun geçirmez camlar ve elektronik ekranlarda fazlasıyla kullanılmaktadır. PC, Nylon kadar olmasa da diğer çeşitlere göre daha esnektir.
1.75 çapında olan 1kg filament yaklaşık olarak 330 metredir.
Biyo çözünür polimerlerden biri olan poli(laktik asit) (PLA), medikal alanında, paketleme ve ambalaj alanında, çevresel uygulamalarda, tekstil uygulamalarında oldukça etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Özellikle sağlık alanında PLA'nın nanolif olarak kullanımı ön plana çıkmaktadır.
Bir 3D baskı büyük olasılıkla suyla temas ettiğinde veya nemli bir ortama yerleştirildiğinde deforme olur. Bu nedenle, malzeme seçimi ilk düşünceniz olmalıdır. Sadece bunun tek adım olmadığını unutmayın. Bazı malzemeler su geçirmez olarak etiketlenebilse de bunlardan yapılan parçalar olmayabilir.
Malzeme ve özellikleri kısmında belirtildiği gibi, PLA malzemenin ergime sıcaklığı 160-190oC olarak verilmesine rağmen, 3 boyutlu yazıcılarda yazdırma sıcaklıkları 190-220oC olarak verilmektedir.
Dış mekan kullanımında PETG, hava ve güneşte PLA'ya göre çok daha iyi dayanır. Öte yandan, PLA boyandığında çok daha dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Şeffaflık, PETG filamenti ile daha kolay elde edilir. Karmaşık baskılar, çift ekstrüdere sahip 3D yazıcılarda baskılar PLA ile daha kolay alınır.
PLA – Biopolimer Polilaktik Asit
En bilinen bio plastik veya bio polimerdir ve dünya ölçeğinde sadece bir fabrikada üretilmektedir.
3D Baskı Boyamada Hangi Boya Kullanılır? Boyalar solventlerine göre çeşitli kategorilere ayrılabilir. En yaygın olanları, çoğu ABS ve PLA ile iyi çalışan yağlar, emayeler, cilalar ve akriliklerdir. Yeni başlayan bir kullanıcı, başlangıç olarak kolay kuruyan akrilik boyayı kullanmayı tercih etmelidir.
Kloroform veya hızlı yapıştırıcılar : Farklı tip hızlı yapıştırıcılar kullanılabilir. Fakat kloroform parçalarınızı iz bırakmadan ve kaynaştırarak yapıştırır (PLA filamenti için geçerlidir).
Bunun yanında fiyatlandırma konusunda en uygun 3D baskı hizmeti en kaliteli malzemelerle sunulacağını unutmayın. Gram üzerinden fiyatlandırılan 3D baskı, gram fiyatı 30 gram üzeri için 3 TL ile 6 TL arasında değişiyor.
Fakat belirgin sebepler arasında öncelikle eskimiş veya ucuz filament yer alır. PLA ve ABS gibi filamentlerin çoğu, uzun süre kullanım imkanı sunsa da özellikle doğrudan güneş ışığı gibi dış etkilere maruz bırakılırsa bu filamentler kırılgan hale gelebilir.
3D Elektrik. Kısacası bir saatte yazan tüketime göre 15 kuruş yakıyor.
PETG daha güçlüdür, daha dayanıklıdır ve daha rahat basılır. Şeffaf renkleri de mevcuttur. ABS, yalnızca 100°C sıcaklık direncine veya yapıştırılabilme ve boyanabilme özelliğine kesinlikle ihtiyacın varsa gereklidir. Aksi takdirde, ilgili baskı zorlukları ile uğraşmaya değmez.
PLA Filament Nedir? PLA(Polyactic Acid) filament hammaddesi, mısır nişastası ve şeker kamışıdır. Bu Hammaddeler fermente edilerek Piyopolimer ve Termoplastik üretimi gerçekleştirilir.
Bir filamentin çapını farklı yerlerinden ölçerseniz averaj değerinden sapmalar görebilirsiniz. Bu sapmaların çok fazla olmaması gerekir ve filamentinizin kaliteli bulunduğunu en bayağı yöntemle bu şekilde görebilirsiniz. Eğer çok fazla sapma varsa filament tedarikçinizi değiştirin.
Genel olarak, mühendislik özelliklerinden çok kolay bir baskı deneyimine önem veriyorsanız, PLA tercih ettiğiniz filamenti olmalıdır. Birkaç darbeye dayanacak ve zamana dayanacak bir parça arıyorsanız, ABS'yi seçin.
Parçanın geri kalan kısmı için baskı hızı, katmanların eşit şekilde soğumasını sağlayacak şekilde olmalıdır. Bu, katman bölünmesiyle ilgili sorunları önleyecektir. 50-60 mm/s arasındaki hız, kalite ve zaman arasında iyi bir denge sağlamalıdır.
Tough PLA Filamenti, PLA malzemeye oranla çok daha yüksek çekme yükü altında plastik deformasyona uğrayarak kırılmaya karşı uzun direnç gösterir. Tough PLA Filamenti zımparalamaya, diş açmaya ve ardıl işlem yapmaya uygundur. Tough PLA, çekme yükü altında PLA malzemeden daha fazla uzama sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri