Günde Kaç Saat Takılmalı? Şeffaf plaklar, ağızda rahatsızlık vermeyen ve en kolay tedavi yöntemlerindendir. Takılıp çıkabilen bir yapısı olduğundan dolayı yemek yerken ve diş fırçalarken çıkartılabilir. Gün içinde ortalama 20-22 saat bu plakları takmak yeterli olacaktır.
Şeffaf Plak Günde Kaç Saat Takılmalı? Telsiz diş düzeltme tedavisinde önemli olan hastanın plakları gereken sürede (günde 18 saat) ve düzenli olarak takmasıdır. Bu koşul sağlandığı takdirde, düzenli kontrol sayısı ve toplam tedavi süresi geleneksel diş teli tedavisine göre daha az olabilmektedir.
Tamamen size özgü şeffaf plaklarınız üretilir ve hekiminize gönderilir. Muayeneden yaklaşık 1 hafta sonra tedavinize başlarsınız. Tedavi süreniz dişlerinizin var olduğu konuma göre ortalama 3-5 ay arası sürmektedir. Her bir şeffaf plak günde en az 22 saat kullanılacak olup 2 hafta boyunca takılır.
Genellikle, plakların gün boyunca yaklaşık 20 ila 22 saat takılı olması ve gece boyunca da kullanılması önerilir. Bu süre, plakların etkinliği ve istenen sonuçların elde edilmesi için önemlidir.
Plağın en uygun kullanımı için gün içerisinde 4 saat kullanmak gerekmektedir. Gece plağını kullandıktan birkaç gün içerisinde etkisini büyük ölçüde görürsünüz. Plağı gece yatmadan önce takıp kullanmanız gerekir.
İlgili 30 soru bulundu
Her bir şeffaf plak dişleri 0,25-0,5 mm kadar düzeltmekte ve 14 gün boyunca günde 18-20 saat takılması gerekmektedir, ikinci haftanın sonunda dişler plağın şeklini alır ve üzerinde bir miktar daha düzeltme yapılmış olan ikinci plağa geçilir ve 14 gün boyunca dişler yeni plağın şeklini alır, böylece bir dizi plak ...
Hasta, diş hekimine görünüp gerekli muayeneler yapıldıktan sonra hastanın ağız ve diş ölçüleri alınır ve uygun şekilde koruyucu gece plağı yapılır. Şeffaf plaklar, hem gündüz hem gece kullanımına uygundur. Bunlar, daha çok gündüzleri de çene ekleminde istemsiz hareketlerin var olduğu hastalar için önerilmektedir.
Şeffaf plaklar daha çok çocuk ve gençlerde yamuk dişlerin ve aralıklı dişlerin tedavisinde kullanılır. Dişi metal tellere oranla daha kısa sürede düzeltir. Fakat ortodonti tedavi gerektiren yüksek derecede hasarlı dişlerde fazla işe yaramayan bir tedavidir.
Şeffaf plakların uygulandığı ortodontik bozukluklar çok çeşitli olmaktadır. Dişlerdeki çapraşıklık, aralıklı dişler, yanlış kapanışın tedavisinde çene genişletilmesi gibi birçok ortodontik bozukluklarda kullanılır.
Invisalign tedavisi daha uzun aralıklı ve daha kısa kontroller gerektirdiği için randevulara vakit ayırmakta zorlanan hastalar için kolaylık sağlar. Diş teli tedavisi ise, daha büyük kapanış sorunları, geniş boşluklar ve büyük kök hareketleri gerektiren durumlarda tercih edilmektedir.
Şeffaf plaklarınızı kutusuna yerleştirirken üst üste koymayınız. İç içe geçecek şekilde yan yana olacak şekilde yerleştiriniz. Şeffaf plaklarınız takılıyken sıcak olmayan içecekler tüketilebilir. Sıcak içecekler kullanılan plağın formunu bozabildiği için tavsiye edilmemektedir.
Şeffaf plaklar yemekler dışında gece uyurken de dahil olmak üzere tüm gün boyunca takılmalıdır. Hasta plakları günde en az 20-22 saat boyunca kullanmalıdır.
2023 yılında şeffaf plak fiyatları 12.000 TL ile 20.000 TL arasında değişkenlik göstermektedir.
Ağzımızda doğal olarak; mikrobiyal dental plak; adı verilen dişleri ve dişetletini kaplayan bakteri tabakası (bakteri plağı) bulunur . Bakteri plağı, her gün yeterli ağız bakımı yapılıp temizlenmezse birikebilir. Uzun süre biriken plak içerisindeki bakteriler, kötü koku oluşmasına neden olabilir.
İlk plak en zoru olmakla beraber, yeni plaklara geçildiği zaman 1-2 saat kuvvet hissediliyor ancak sonra geçiyor. (ipucu olarak vermek gerekirse, hastalar bu kuvvetten mutlu oluyorlar çünkü tedavinin işlediğini bu kuvveti hissettikleri zaman daha fazla anladıklarını belirtiyorlar.)
Tedavinin etkili ilerlemesi için şeffaf plağın dişlere tam olarak oturması ve sarması gerekmektedir. Eğer plak dişlere tam oturmuyor ve uyumsuzsa, tekrar ölçü alınıp yeniden plak üretilmesi gerekebilir. Yeniden üretilen plaklarla tedavi kaldığı yerden devam etmektedir.
Genel olarak, şeffaf plak tedavisi geleneksel diş teli tedavisine kıyasla daha pahalı olabilir. Diş teli tedavisinin maliyeti, kullanılan braket türüne (metal, seramik, lingual vb.), tedavi süresine, hekimin deneyimine ve kliniğin konumuna bağlı olarak değişebilir.
Tek yamuk diş kısa süreli ortodonti tedavisiyle düzeltilebilir. Bu tedavi diş telleriyle yapılabileceği gibi, şeffaf plaklar ile telsiz bir şekilde de yapılabilir.
Tıpkı dişlerin kendisi gibi plakların da düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Her ne kadar 15 günde bir değiştirilse de ağızda durduğu boyunca şeffaf diş plağı temiz olmak zorundadır. Bunun için macun veya fırça kullanımı tavsiye edilmez. Plakların yalnızca suyla durulanması yeterlidir.
17 May Bruksizm Tedavisinde Gece Plağı
Gece plakları bu hastalığın tedavisinde yardımcı olmaktadır fakat ne yazık ki tam olarak tedavi ettiği söylenemez. Gece uyurken kullanılan plaklar dişleri korumak için etkili bir seçenektir. Asıl tedavi hastanın stres faktörlerinden uzak durmasıdır.
Gece plağı diş sıkma şikayeti olan hastalardan dişlerinin ölçüsü alındıktan sonra, laboratuvar ortamında hazırlanan ve genellikle üst çeneye uygulanan şeffaf bir apareydir. Uyku sırasında dişlerin sıkılması ve gıcırdatılması, dişlerde aşınma ve baş boyun kaslarında gerilim tipi ağrılara sebep olabilmektedir.
Gece plağı, hastanın şikayetine bağlı olarak alt çeneye ya da üst çeneye uygulanabilen şeffaf bir apareydir.
Gece plağının kullanım süresi de önemlidir. Gün içinde 24 saatlik zaman diliminde, 12 saatten fazla kullanmamak gereklidir. Plaklar günde en az dört saat takılmalı ve ayda 21 gün kullanımı sağlanmalıdır.
Aşınmaması için yalnızca suyla temizleme yöntemi kullanılmalıdır. Ayrıca yumuşak bir diş fırçası ile sadece su ile fırçalayabilirsiniz. Soğuk veya ılık suyla yumuşak kıllı bir diş fırçasıyla nazikçe fırçalayarak kolayca temizlenmelidir. Böylece gece uyku sırasında plak üzerine yapışmış tüm kalıntılar giderilmiş olur.
Şeffaf plak tedavisinde normal şartlarda yaş sınırlaması bulunmasa bile bu tedavi herkese uygun değildir. Hastaların diş eti dokularının sağlıklı olması bu tedavinin uygulanması için oldukça önemlidir. Eğer dişlerde çürük varsa ya da diş etleri sağlıklı değilse bu tedavi uygulanamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri