Klima gazının belirli bir ömrü yoktur.
Genel olarak klima gazı 2 sene kadar gitmektedir.
Araç klimasının yılda en az bir kez kontrolünün yapılması, klima gazının da en az iki yılda bir yeniden doldurulması gerekir. Ücretsiz klima sistemi kontrolü ve bakımı için sizi de en yakın EUROMASTER servis noktasına bekliyoruz.
Klimanızın gazı mevsim geçişlerinde azalabiliyor bittikçe yıllık ekletmeniz gerekir. Klima bakımı yapıldığında klimanızın gazının da eksik olduğunu ve eklenmesi gerekmektedir.
Klima Soğuk Hava Üflemez
Klima gazı bitik veya düşük seviyedeyse havalandırma deliklerinden soğuk hava gelmez. Gelen hava normal oda sıcaklığındadır. Düzgün çalışan bir A/C sistemi soğuk hava üflemelidir. Gelen hava oda sıcaklığında ise klima gazı bitiktir ve yeniden doldurulması gerekir.
İlgili 22 soru bulundu
Klimanın alacağı gaz miktarına göre ortalama bir klima gaz dolum fiyatı söylemek gerekirse, klimaların klima gazı dolum fiyatı 750 ₺ ile 1950 ₺ arasında, daha büyük klimalar için 1500₺ ile 2500 ₺ arasında değişebilir.
Araç klima gazı dolum fiyatları, 2023 yılı itibarıyla ortalama olarak 200 TL ile 1000 TL arasında değişmektedir.
Öyle ki evoparatörden çıkarken gaz halde olması gereken klima gazı, tamamen gaz haline geçemeden çıkar. Klima gazı eksik olduğundaki gibi, yine tam olarak faz değiştiremeyen klima gazı (sıvıdan gaza), ortamdan yeterince ısı çekemez yani klima yeteri kadar soğutmaz.
Gaz dolumu yaptırırken güvenilir bir servise gittiğinizden emin olmanız gerekiyor. Yaklaşık yarım saat süren vakumlama ve gaz dolumu işleminin ardından aracınızın klimasını kontrol ederek yola devam edebilirsiniz.
Araç kaputunun altında bulunan etiketlerde klimaya basılması gereken gaz miktarı belirtilir ve bu işlem deneyimli servis personeli tarafından yapılır. Klima gaz dolum ağzına, bir tornavida yardımıyla basılması durumunda içeride gaz olup olmadığı kontrol edilebilir.
Bir klimanın ömrü çoğunlukla 10 yıldır.
Klima Gazı Ne Zaman Değiştirilmelidir? Klimanın içerisinde en çok kontrol edilmesi gereken kısımların başında gaz gelir. Klima gazı, kullanıma göre kolayca azalabilmektedir. Bu nedenle her periyodik bakımda kontrol edilmesi gerekmektedir.
Klimayı sürekli açıp kapatmak doğru değil
Klimanızı sürekli açıp kapatırsanız cihazlarınız tüm sistemlerini yeniden başlattığı için neredeyse birkaç katı fazla enerji harcıyor. Sonuç olarak, elektrik tüketimi de yaptığınız açma ve kapama sıklığına bağlı olarak sürekli artıyor.
Klimaların kurulumunda ilk yapılacak işlerden biri basınçlandırma ile gaz kaçak tespiti yapılmasıdır. Sabun köpüğü kullanmak ise en bilinen gaz kaçağı bulma yöntemlerinden biridir. suyun sabunla karıştırılıp ortaya çıkarılan köpüğün bağlantı noktalarına sürülmesi ile kaçak olup olmadığı kontrol edilir.
Klima gazının bitmesinin yada azalmasının tek sebebi borulardan, rekor bağlantılarındaki delinme ve çatlamadan meydana gelir. Gaz dolum işlemi yapılmadan önce sistemdeki kaçak tespit edilmeli ve kaçak giderildikten sonra klima gaz dolumu işlemi gerçekleştirilmelidir.
Sonuç olarak, R32 gazı 60% daha fazla verimlidir. R32 düşük GWP'ye sahiptir. Ayrıca ısıl taşıma miktarı R410a'dan yüksek olduğu için aynı kapasitede 30% daha az gaz kullanılmaktadır. Sonuç olarak, toplam CO2 emisyonu 77% oranında düşmektedir.
2018 yılında ev tipi klimalarımızda çevreci R32 gazı kullanılmaya başlanmıştır, 2020 yılı itibariyle tüm ev tipi klima modellerimizde R32 gazı kullanılmaktadır.
Klima gazı biterse araç kabininin içi soğumaz. Klima içerideki sıcak havayı çekemez. Böylece düzgün çalışmayan klimalar özellikle yaz aylarında araç kabini içerisinde zaman geçirmeyi zorlaştırır. Klima gazı yaz aylarının kavurucu sıcaklarında kabin içerisinde geçen sürenin konforlu olmasını sağlar.
Elbette ki klimanızı istediğiniz kadar çalıştırabilirsiniz; ancak yüksek performansta sürekli kullanım klimanızın ömrünü azaltacak ve performansını düşürecektir. Ayrıca gün boyu çalışan bir klima elektrik faturanızı artıracaktır. Aynı zamanda sürekli çalışan klimalar sağlığınızı olumsuz etkileyecektir.
Araç kliması, motordan güç aldığı için yakıt tüketimini artırmaktadır. Klimanın uzun süre çalışması da yakıt tüketimini önemli ölçüde etkilemektedir. Ancak motora herhangi bir zarar vermez.
En yaygın neden, yeniden doldurulması veya değiştirilmesi gereken soğutucu eksikliğidir. Diğer olası nedenler arasında arızalı bir soğutma fanı, tıkalı bir kabin hava filtresi ile ilgili bir sorun yer alır. Klima konusunda eğitimli bir kişi, genellikle her iki göstergeyi de okuyarak bir sorunu teşhis edebilir.
Klima gazının belirli bir ömrü olmamakla birlikte kullanım şartları göz önünde bulundurulduğunda yılda %10 azaldığını yukarıda belirtmiştik. Aracınızın klima gazı süreç içinde kullanıma ya da bir arıza durumuna göre bitebilmektedir.
Soğutucu Gaz Geri Toplama Tüpü 40L.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri