Fiyatı 2.5 milyonu bulan bir plaka, sahibine aylık 15 bin TL kazandırıyor. 15 bin liralık aylık gelirin yıllık vergisi ise sadece 3 bin TL!..
Taksi Plakası Getirisi
Ticari Taksi Plakasını Kendiniz Çalıştırarak aylık ortalama 15.000tl ve üzerinde gelir elde edersiniz.
06 Temmuz 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar" gereğince %18 ibaresi %20 şeklinde değiştirildiğinden özel plaka ücreti 61.175.52TL olarak yeniden hesaplanmıştır.
İl plaka numaraları 84 taneden oluşur. 83 Kıbrıs olurken, 84 ise ülkenin resmi kodu olan Türkiye'yi temsil eder. İl plaka kodları her araçta bulunan kodlar arasında bulunuyor.
Bir yatırım aracı olarak görülen taksi plakaları satarken yatırımcısına iyi para kazandırıyor çünkü değeri sürekli artıyor. Ayrıca kiralayarak da para kazanmak mümkün… İstanbul'da bir taksi plakasının ortalama fiyatı 1 milyon 410 bin TL civarında ancak kayıtlı olduğu yere göre 2 milyon TL'ye kadar çıkabilmekte.
İlgili 16 soru bulundu
İstanbul sarı taksi plakası fiyatları satıcının biçtiği değere göre belirlenir. 2021 yılı içinde En yüksek 3,8 milyon liraya alıcı bulan İstanbul plaka fiyatları yıl içinde en düşük 1.8 milyon liraya alıcı bulmuştur.
3. 1997 yılı nüfus sayımına göre İstanbul'un nüfusu 9.198.809 iken 2018 yılı nüfus sayımına göre bu sayı 15.029.231'dir. 4. İstanbul'da bugün 36 bin kilometre kent içi yol ağı bulunmaktadır. 5. Taksi plakalarının yüzde 10'u, kendisine tahsis edilen ve emeği ile çalışarak işini yapan taksi sahiplerinindir.
Yasa dışı taşımacılık yapanlar genellikle sabah 7 ile akşam 22 saatleri arasında mesai yapıyor. Günlük kazançları ise ortalama 200 ila 300 lira arasında. Yani korsan bir taksicinin ortalama aylık kazancı 7 bin lirayı geçebiliyor.
MADDE 18. Taksilerde uygulanacak fiyat tarifesi UKOME tarafından belirlenir. MADDE 19. Her Taksi, UKOME tarafından belirlenen, kendilerine ait durak yerinde depolama ve bekleme yapabilecektir.
Belgeleri hazırlamadan önce taksi şoförü olmak ve kart alabilmek için taksi şoförü olmak için yaş sınırı 22 yaşını doldurmuş olmak ve 66 yaşını aşmamış olmanız gerekmektedir. 22 yaşından küçük ve 66 yaşından büyük kişiler taksi şöför kartı alamazlar.
Galericiler İstanbul'da genellikle 6-7 bin TL 'ye plaka kiralarlar. Bunu duraklara 8 bin TL'ye kiralayacaklardır. Bakım, vergi ve sigorta masraflarını da üstlenmektedirler. Taksi durağı sahipleri günlük olarak İstanbul'da ortalama 200 TL ücret alır.
Bir ticari taksi yevmiye usulü çalıştığında ayda yaklaşık 15 bin lira gelir elde ediyor. Bunun 8-9 bin lirası kiraya gittiğinde geriye 6 bin lira kalıyor. 25 bin lira yapılan masrafı ise 12 aya böldüğümüzde 2 bin lira ortaya çıkıyor.
Tarife değişikliği ile birlikte taksi plakalarının satış fiyatı ve kiralama bedellerinde artış yaşandı. Zam kararı öncesi ortalama 5 milyon 350 bin lira olan plaka satış bedeli, kararın ardından 6 milyon 350 bin liraya yükseldiği ifade edildi.
2023 yılı için geçerli taksi açılış ücreti 19,17 TL olarak belirlendi. Taksiler de ise kilometre başına alınan ücret 2023 yılında 8.51 TL'den 13,75 liraya çıktı.
L plaka, temel olarak “T” harfi ile başlayan taksi plakaları gibi düşünebilir. Aynı şekilde “L” ile başlayan plakalar ise artık servis taşımacılığında kullanılacak.
Kale Taksi adıyla 1979 yılında kurulduk. Doğuşumuza sebep olan bu adımı Yönetim Kurulu Başkanımız Ayhan Beyaz attı. Böylece, İstanbul'un en güzel semtlerinden Laleli'nin Çukurçeşme sokağında hizmetlerimize başladık. İlk olarak otomotiv sektöründe taksi faaliyetlerimiz ile yer aldık.
İBB'nin UKM müdürlüğünün almış olduğu karar ve yönetmelik gereği kişi, sadece kendi geçimini sağlayabilmesi için bir adet taksi plakası alabilme hakkına sahiptir.
Taksi plakasının kiralanması ise bir ürün kirasıdır. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2015/2872 E., 2019/545 K. uyarınca; “Uygulamada ticari taksi sahiplerinin taksi plâkalarını altı ay veya bir yıllığına kiraya verdikleri, ticari taksinin işletilmesinin tamamen aracı kiralayan kişiye bıraktıkları görülmektedir.
Kararın üçüncü maddesine göre, plaka tahsisi yapılabilmesi için “Taksi, dolmuş ve minibüslerde; şoförlük mesleğini geçim kaynağı olarak seçmiş olduğunu ve sürekli olarak icra ettiğini beyan etmiş ve ilgili meslek odasına, ilgili meslek odasının bulunmadığı yerlerde ise şoförler odasına üye olmak” şartı aranıyor.
65 numaralı plaka ise Van iline aittir.
“ZT” harfiyle başlar. İki harf, dört rakam ve bir harften oluşur. KKTC Cumhurbaşkanlığı plakasında seri numarası bulunmaz. 2015 yılından bu yana Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arması bulunan plaka kullanılmakta.
36 plaka kodu ülkemizin Kars iline aittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri