Beyaz şarapla deniz ürünlerinin çoğu son derece iyi gitse de her deniz ürününde durum aynı olmayabilir. Bazı balıklar beyaz şarabın hafif tadını bastıracak yoğunluğa sahiptir. Bu tarz durumlarda kırmızı ya da rose şaraplar daha iyi bir seçim olur.
Pembe şaraplar hem kırmızı hem de beyaz şaraplarla uyumlu yemeklerle iyi bir eşleştirme sağlayabilirler. Hafif makarna, deniz ürünleri, salatalar ve hafif et yemekleri tercih rose şaraplar ile tercih edilebilir.
Demir tadı ile beraber balığın tadını bozmakta olan sert kırmızı şaraplar yerine daha yumuşak olan kırmızı şaraplara yönelmek daha doğru olacaktır. Ayrıca balıkla beraber kırmızı şarap tüketmeyi düşünüyorsanız bu noktada özellikle levrek veya somon gibi beyaz etli olan balıkları tercih etmelisiniz.
Rose şarap en çok şarküteri ürünleri ile, ızgara somon ve havuç püresi gibi hafif sebze püreleri ile tercih edilmelidir. Yüksek tanenli kırmızı şarapla fındık tüketirseniz şarabın tadı sertleşir ve buruklaşır. Bunun nedeni fındığın da tanen oranı çok yüksek olmasıdır.
Yapılan araştırmalarda deniz ürünleri ile en iyi giden şarap çeşidinin, beyaz şarap olduğu sonucuna varılmıştır. Beyaz şarabın içeriğinde yer alan tat notaları, deniz ürünleri ile yapılan lezzetlerle bir araya geldiği zaman, diğer şarap çeşitlerine oranla daha keyifli bir lezzet armonisi ortaya çıktığı gözlemlenmiştir.
İlgili 27 soru bulundu
Bir diğer seçenek ise, tükettiğiniz şarap çeşidi beyaz şarap ya da pembe şarap ise daha çok mozzarella ya da keçi peyniri gibi daha hafif tada sahip bir peynirle kombinlemek daha iyi olacaktır. doğru olacaktır.
Kırmızı şarap daha çok kırmızı et yemekleri (Dana antrikort, köfte, dana biftek ve bonfile) ile tercih ediliyor. Kuzu etleri, sakatatlar, av yemekleri ve soslu et yemekleri ile de oldukça iyi bir uyum sağlıyor. Türkiye'de Doğu bölgelerimizdeki et yemeklerinin Boğazkere ve Öküzgözü şaraplarıyla uyumu kaçınılmazdır.
Bu rosé çeşidi oldukça hafif pembe renge sahiptir. Kırmızı şarap üzümleri hafifçe preste sıkıştırılır, daha sonra tıpkı beyaz şarap yapımında olduğu gibi (kabuksuz) fermente edilir. Sonuç, neredeyse grimsi bir renk tonu ve hassas tatlara sahip çok hafif pigmentli bir şaraptır.
Şarap genellikle Fransızca, Portekizce ve İngilizce konuşulan ülkelerde rose, İspanyolca'da rosado veya İtalyanca'da rosato olarak bilinir. Roze şaraplar, çok çeşitli üzümlerden yapılmakla birlikte, dünyanın her yerinde bulunabilir. Türkiye'de üretilmiş bir şişe roze.
Sıcak şarap genellikle kırmızı şarap (dilerseniz beyaz ya da rose de kullanabilirsiniz) baharatlar, bir miktar bal veya şeker gibi malzemelerin karıştırılıp ısıtılarak hazırlanmasıyla oluşan bir çeşit alkollü sıcak içecektir.
Izgara ve tava ile pişirilen balık ve çeşitleri için bira, rakı önerilirken, buğuluma yapmak için fırın yöntemi kullanılıp pişirilen balık için beyaz şarap önerilmektedir.
*Yağlı balıklarla (sonbaharda yenilen palamut, lüfer, ilkbahar aylarının kalkan balığı gibi) Semillon, Chardonnay gibi kuvvetli beyazlar iyi eşleşir.
ton balığı, norveç uskumrusu, hamsi gibi balıklarla dolgun beyaz şaraplar ile yerine göre sangiovese, öküzgözü temranillo, kalecik karası gibi hafif kırmızılar da içilebilir. çiğneme gerektiren kırmızı etler boğazkere, şiraz, cabarnet sauvignon gibi daha tanenli şaraplarla eşleştirilebilir.
Kırmızı ve rose şarabın, kalp hastalıklarına bağlı ölüm riskinin azalmasında önemli etkiye sahip olan ve iyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolün artmasına katkı sağladığı bilinmektedir. Yapılan bir çalışmada; kırmızı ve rose şarabın, migren oluşum riskini ve migren ataklarını arttırdığı görülmüştür.
Roze şarap, pembe üzüm şırasından veya pembe, beyaz ve siyah üzümlerin birlikte işlenmesi ve fermantasyonu ile yapılır. Alkol derecesi %11 ile %12,5 arasındadır. Kırmızı şarapların tabi tutulduğu maserasyon sürecinden geçer; ancak süre çok daha kısadır.
Birçok Akdeniz ülkesinde, özellikle yazlık bölgelerde faaliyet gösteren restoranlarda beyaz ve rose şarabın buzlu servis edilmesi yaygın hale gelmektedir.
12.5 derece alkollü. Gül pembesi renginde. Frenküzümü, dağ çileği ve şeftali çağrışımlı aromalar burun ve damakta belirgin.
Kırmızı şaraplar büyük kadehlerde servis edilmelidir. Böylece havanın şarapla temas etme yüzeyi artar ve aromalar ortaya çıkar. Beyaz ve roze şaraplar için orta büyüklükte kadehler gerekir, böylece taze meyve özellikleri kadehin ağzına doğru toplanır ve ısınmaz.
Şarabın sabit ısıda kalması, ani veya sık sıcaklık değişiklikleri geçirmemesi gerekli. 10/15˚C aralığı ideal. 15/20˚C uzun süre yıllandırılmayacak, birkaç ay saklanacak şaraplar için kabul edilebilir.
Roze Şaraplar Kaç Derecede Servis Edilmelidir? Tipik olarak beyaz, roze ve köpüklü soğuk servis edilir. Rozeleri soğutulmuş diye tabir ettiğimiz 7-10 derecede servis etmenizi öneririz.
Rose şarapların alkol oranı %11 ile %12,5 arasında değişmektedir. Bu şaraplar, kırmızı şaraplarla aynı maserasyon sürecinden geçer, ancak siyah üzüm ve siyah üzümü kabuklarıyla birlikte daha az bekletildiği için kırmızıdan çok pembeye yakın bir renge sahiptir.
ROSE ŞARAP ; 107 kalori , 3,7 g karbonhidrat içeriğe sahiptir. Genel olarak ; Kırmızı şarap , Beyaz şaraba göre daha yüksek vitamin ve mineral içeriğine sahip olmakla birlikte, daha keskin bir tada sahiptir. Aynı zamanda beyaz şarabın kalorisi kırmızı şaraba göre daha düşüktür.
Türüne bakılmaksızın tüm şaraplar için önerilen ideal sabit saklama sıcaklığı 15-20 °C arasındadır. Sıcaklık değişimlerine bağlı olarak gelişimi hızlanan veya yavaşlayan şarapların bir süre sonra gelişimi aksar. Böylece şaraplar sahip oldukları dengelerini kaybeder ve bozulurlar.
Akşam yemeğinde kırmızı et varsa, baskın tadı olan, biraz sert ve bahar mahsulü şaraplar tercih edilmelidir. Ancak menüdeki et; kuzu eti, ördek eti, geyik eti gibi yumuşak tatlar ise yumuşak içimli ve hafif aromalı şaraplar tercih edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri