Plakaya yazılan cezada ehliyetinizden ceza puanı gitmez. Çünkü zaten arkanızdan gönderilen cezadır. Ehliyete yazılan cezada ise para cezası ile birlikte ceza puanı da alırsınız.
Trafik cezaları ehliyete ya da ismine yazılabildiği gibi plakaya da yazılabiliyor. Ceza plakaya yazıldığı takdirde daha sonra posta yoluyla tebliğ ediliyor. Ancak teslimat sürecinde herhangi bir aksaklık ve gecikme yaşanması durumunda tarafına yazılan cezadan zamanında haberin olmayabiliyor.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Polis cevirip yazmadigi surece ehliyet puanina etki etmez.
Eğer ceza puanın ilk kez bir yıl içinde 100 puanı doldurursa da ehliyetine 2 ay boyunca el konur. Sürücü belgeni almak için önce 2 ayın sonunda herhangi bir sürücü kursundan teorik eğitim alıp süreci başarılı bir şekilde tamamlaman gerekir.
İlgili 26 soru bulundu
Ceza puanı sorgulama işlemleri ile 1 yıl içerisinde alınan trafik cezaları sorgulanabilmektedir. 1 yıl önceki trafik cezaları için trafik şubelerine başvuruda bulunulması gerekmektedir. Gerçekleştirilen trafik ihlalleri, 1 yıl sonra sistemden silinmektedir.
Bir yıl içinde üç defa (100) ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri süresiz olarak iptal edilir. Ölümle sonuçlanan trafik kazalarına asli kusurlu olarak sebebiyet veren sürücülerin sürücü belgeleri ise (1) yıl süre ile geri alınır.
TRAFİK CEZASI E-DEVLETE NE ZAMAN DÜŞER? Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
cezayı kesip elinize verdilerse (en önemli nokta bura) araç sahibi olan şirkete ceza gitmez. ehliyete yazılan ceza PLAKA üzerinde gözükmez.
· 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 36. maddesinin Anayasa Mahkemesi kararıyla iptal edilen üçüncü fıkrasının dördüncü cümlesi şöyledir: “…Sürücü aynı zamanda araç sahibi değilse, ayrıca tescil plakasına da aynı miktar için ceza tutanağı düzenlenir”.
Aracınıza trafik cezası yazıldıysa trafik ceza tutanağının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde iptal için başvurulması gerekmektedir. Başvuru yapılacak olan mercii Sulh Ceza Hakimlikleridir. Aksi halde itiraz edilemeyecek ve trafik cezasını ödemek durumunda kalırsınız.
Bu nedenle, aracın üzerindeki trafik cezalarının ödenmesi gereklidir. Ceza e-devlete ne zaman düşer 3 ve 7 gün arasında bu işlem gerçekleşmektedir.
Uygulamaya göre, her vatandaş trafik ihlali yapan araçların fotoğrafını veya videosunu çekerek o sürücüye ceza yazdırılmasına yardımcı olabilecek.
Tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde trafik cezası ödenmezse, cezaya %5 oranında faiz uygulanır. Faiz ödenmeyen her ay için aynı oranda uygulanır. Bununla birlikte taksitlendirme durumu ortadan kalkar.
Yapılandırma kanunu resmen yürürlüğe girdi. Milyonlarca sürücüyü de yakından ilgilendiren kanun ile 31 Aralık 2022'den önceki 2000 TL'nin altındaki trafik cezası borçları silinecek.
Trafik cezası ödenmezse aracın resmi satışı da yapılamaz.
Ayrıca hatırlatmak isteriz ki ödediğiniz trafik cezaları ödenir ödenmez sisteme düşmez. Bu nedenle ödenmemiş trafik cezalarınızın işlemlerini satıştan en az 1 hafta önce halletmelisiniz.
Ehliyet ceza puanı nasıl silinir? Trafik ihlalleri sonucunda alınan cezalar bir yıl sonra silinmektedir. Eğer aynı kural tekrar ihlal edilmezse ve 100 ceza puanı aşılmadığı takdirde ceza puanları sistemden otomatik olarak silinir.
Gündelik hayatımızın bir parçası haline gelen, hemen hemen her yerde karşılaşabileceğimiz radarlar hayatı kolaylaştıran teknolojik aletlerdendir. Radar aracılığıyla:; trafikte yapılan hız ihlali yapan sürücüler tespit edilerek plakalarına ceza yazılmaktadır.
ESKİ TRAFİK CEZALARINI SORGULAMA
Bir yıldan daha eski trafik cezalarını E Devlet'in "Vergi Borcu Sorgulama" sekmesinden yapabilirsiniz. (https://www.turkiye.gov.tr/gib-vergi-borcu-sorgu) Vergi borcu sorgulama sayfasında güncel borç bilgisi vadesi gelmiş veya vadesi geçmiş olan borçları gösteriliyor.
Hız sınırının %10'una kadar olan aşımlarda ceza kesilmemekte. Ceza kesilmesi için hız sınırının %10'dan fazla ihlal edilmesi gerekmektedir.
Trafik cezanızı ödeyebilmek için cezanın öncelikle size tebliğ edilmiş olması gerekir. Eğer trafik cezası henüz tarafınıza beyan edilmediyse maalesef ödeme işlemini gerçekleştiremezsiniz. Beyanlı trafik cezası ödeme için önce e-devlet ya da Emniyet Genel Müdürlüğü üzerinden cezalarınızı sorgulamalısınız.
Araç plakasına yazılan ceza sorgulama işlemini yaptığınız takdirde tescilli araç plakasına yazılan ceza görüntülenir. Son 1 yıl içinde araç plakasına yazılan cezayı sorgulayabilir ve o güne dek yazılmış ceza listesine ulaşabilirsiniz. Kimi zaman polis ekipleri aracınızı durdurmadan direkt plakaya ceza yazar.
Bir yıllık zaman dilimi içinde toplamda 100 ceza puanı limitine ulaşan sürücülerin ehliyetlerine 2 aylığına el konularak sürücüler eğitimden geçiriliyor. Bu bilgiler ışığında kırmızı ışık ihlali yapan sürücülerin hanesine 20 ceza puanı yazıldığını hatırlatmak gerekiyor.
Hız sınırı %10 – %30 arasında aşılırsa: 951 TL ve 10 ceza puanı (%25 indirimli hali: 713,25 TL) Hız sınırı %30 – %50 arasında aşılırsa: 1.979 TL ve 15 ceza puanı (%25 indirimli hali: 1.484,25 TL) Hız sınırı %50'den fazla aşılırsa: 4.064 TL ve 15 ceza puanı (%25 indirimli hali: 3.048 TL)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri