Kot sembolleri planda ve kesit ile görünüşlerde farklıdır. Planda kot sembolü: Planlarda çekül(şakul)ün üsten görünüşünü sembolize eden, planın ölçeğine göre değişen boyutlarda, eksenleri belirtilmiş, belli kısımları taranmış tam daire biçimindeki semboldür. 1/50 ölçekte 5-7 mm çapında çizilir.
Vaziyet planı ve imara göre parsel köşe noktalarının gösterilmesidir. Parselin kot aldığı yolun köşe kotları arasında 3.50 m. veya daha fazla kot farkı bulunduğu varsa binanın alanının kademelendirilmesi ve her kademenin orta noktasına rastlayan bordür taşı üst seviyesi +-0.00 kabul edilerek kot belirleniyor.
Annotate sekmesinden Spot Elevation komutu kullanılır. Properties penceresinden uygun tip seçilir. Kot verilmesi istenen yerlere tıklanarak kotlar verilir. Mevcut kotları başka katlara aynı hizada kopyalamak mümkündür.
Kot; bir noktanın, esas olarak alınan düzlemden uzaklığı ve bu uzaklığı gösteren değere denir. Bu terim emlak literatüründe ise temel ile zemin arasındaki yüksekliği belirtmek için kullanılır. Genel olarak binaların cephe aldığı yolun tretuvar seviyesinden yani bordür taşı üst seviyesinden kot verilir.
İmar durumu veya vaziyet planına göre parselin köşe noktaları ile yapılacak binaların köşe noktalarının gösterildiği krokiye deniyor. Kot farkı, iki nokta arasındaki yükseklik farkı olarak tanımlanıyor.
İlgili 34 soru bulundu
Binalara arsanın cephe aldıgı, yolun kırmızı kotuna (Ham yollarda, hazırlanan ve onaylanan yol profiline göre, bitmiş yolun kaplama üst kotudur. ) göre ve yolun yüksek tarafına rastlayan bina kenarı hizasındaki tretuvar seviyesinden (bordür tası üst seviyesinden) kot verilir.
Binalar, temel konumunda bulunan ve kot farkı ile bahçe katında bulunabilen ya da daha alt seviyede bulunan bodrum katı üzerinde bulunan ve giriş katta ifade edilebilecek zemin kat daireler ile başlıyor.
Kod kesiti: Bir arsada yapılacak inşaatın yükseklik konumunu ayrıntılı olarak belirleyen belgedir.
c) Kot Krokisi: İmar durumu veya vaziyet planına göre ada ve parsellerin köşe noktaları ile yapılacak binaların köşe noktaları ve varsa kademe noktalarının Ülke Nivelman Sistemine dayalı olarak gösterildiği krokidir.
MADDE 12 – (1) Kot alınacak yolun yüksek tarafına rastlayan bina kenarı hizasındaki kaldırım üstünden kot verilir. (2) Kaldırımı yapılmamış yollarda yol seviyesinin 0.18 metre üstünden kot verilir. (3) Açılmamış veya kaplaması yapılmamış yollarda yol profili ile belirlenen kırmızı kotlar esas kabul edilir.
Ölçü rakamı yazılırken sol tarafa kot işareti (+, ─, ±), sağ tarafa kot değeri yazılır. Planlarda kot işaretleri kullanılırken yukarıdaki yatay kot sembollerinden biri seçilir. Projenin tüm aşamalarında aynı kot sembolünün kullanılması tercih edilir. Bazen kot sembolünün hem altına hem üstüne rakam yazılır.
10- FILLET (F): Kenarları dik veya belli bir yarıçapla birleştirmek için kullanılır. 11- ROTATE (RO): Nesneyi döndürmek için kullanılan komuttur.
AutoCad uygulamasını https://www.autodesk.com.tr adresinden aşağıdaki adımları takip ederek bilgisayarınıza kurabilirsiniz. deneme sürümünü indirin” linkini tıklayınız. Gelen ekranda kullanım amacı olarak Eğitim rolünü seçtikten sonra Eğitim Topluluğu linkini tıklayınız.
Kesit Kot komutu, kesit ve görünüşlerde kat kotu vb. kotları göstermek için kullanılır. Sadece kesit, görünüş vb. 2-boyutlu çizim pencerelerinde kullanılır.
Mimari projede kesit ve görünüşlerin çizildiği ölçek oranı 1/50'dir.. Örnek: Kat yüksekliği 3.00 metre olan bir ev çizeceksiniz diyelim, bunu 1/50 ölçeğe çevirirken; mevcut yüksekliği 50'e böleceğiz, bu kadar basit. ( 3,00 metre = 300 cm ) •300 cm / 50 = 6 cm olarak çizilir.
Parselin kenarlarindan birden fazla yol geciyorsa(parselin hem onunden hem arkasindan) genis yol parsel cephesidir. Yollar esitse, parselin dar kenari parsel cephesidir. Köşe basi parsellerde, parselin tam köşesindeki nokta 0.00 kotudur.
Plankote, birçok mühendislik projelerine altlık teşkil etmek amacıyla hazırlanan, arazinin topografik durumu ile birlikte tüm detayları kapsayan haritalardır. Bu arazinin belirli aralıklarla, sistematik olarak kotların belirlenmesi amacıyla yapılan çalışma ve sonuç ürün olarak meydana gelen, kotlu / ölçekli krokidir.
6) Kotlu Kroki (İlgili Belediyenin Harita Bürosunca verilecektir.)
Röperli kroki onayı almak için Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne başvurmak gerekir. Arsa sahibi ya da vekili bu başvuruyu gerçekleştirebilir. Ayrıca bu belge ile birlikte Tapu ve Kadastro Müdürlüğünden arsa yapısının tüm sınırlarını ölçeksiz olarak gösteren ve "ÇAP" adı verilen belgeyi de almak gerekir.
Müellif Mimar tarafından hazırlanan mimari projedeki yapının; Aplikasyon Krokisindeki parsel köşe noktalarına dayanılarak çekme mesafelerine göre ölçülendirilip arsa içerisine aplike edilmesidir.
Kot kesit rölevesi, imar parselinde yapılacak binanın, proje mükellifince hazırlanacak vaziyet planına göre yükseklik konumunu belirleyen belge olarak nitelendiriliyor.
İMAR DURUMU VE İNŞAAT İSTİKAMET RÖLÖVESİ-KOT KESİT BELGESİ ALINMASI. Yeni inşaat yapmak istediğinizde ilk adım dilekçe ile İmar durumu,İnşaat İstikamet Rölövesi- Kot Kesit Belgesi başvurusunda bulunulur. Başvuru ardından, Ruhsat Büromuzda imar durumu talebiniz detayları ile incelenir, sonrasında İmar Durumu düzenlenir.
Bitişik ya da blok nizama göre inşa edilecek yapılarda kat yüksekliği; zemin katlar için en fazla 3.50 metre, diğer katlar için ise 3 metre olarak belirlenmiştir. Zemin katın ticari faaliyetlerde kullanılması halinde ise kat yüksekliği 4 metreye kadar çıkarılabilir.
Zemin kat iskan edilebilir ve emsale dahildir.
c) Konut bölgelerinde zemin ve normal katlarda 3.60 metre, ç) Zemin katında ticaret yapılabilen konut bölgelerinde ise zemin katlarda 4.50 metre, asma katlı zemin katlarda 5.5 metre, diğer katlarda 3.60 metre, kabul edilerek uygulama yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri