Plankote; yapıların inşa edileceği arazinin topografik durumu ile birlikte tüm detayları kapsayan haritalara denir. Bu harita bir mimari projenin yapımı öncesinde temin edilmesi gereken belgeler arasında yer alır.
Plankote kısaca, projelere altlık teşkil etmek amacıyla hazırlanan, arazinin topografik durumu ile birlikte tüm detayları kapsayan haritalardır. Harita mühendisleri tarafından değişik ölçme yöntemleri ile hazırlanan, arazinin topoğrafik yapını gösteren bir harita türüdür.
Plankote, birçok mühendislik projelerine altlık teşkil etmek amacıyla hazırlanan, arazinin topografik durumu ile birlikte tüm detayları kapsayan haritalardır. Bu arazinin belirli aralıklarla, sistematik olarak kotların belirlenmesi amacıyla yapılan çalışma ve sonuç ürün olarak meydana gelen, kotlu / ölçekli krokidir.
Mimari projlerin daha doğru ve etkin bir şekilde tasarlanabilmesi için Harita Mühendisleri tarafından değişik ölçme yöntemleri ile hazırlanan ve altlık olarak kullanılan bölgenin detaylı durumunu, topoğrafyasını ve tüm yapıları yansıtan haritalara Plankote denir.
a) Yaklaşık 10 x 10 m aralıklı Plankote yapımı
500 - 10.000 m2' ye kadar her 500 m2 için 140,00 TL eklenir. 10.000 m2' den büyük alanlarda her ha. için 765,00 TL eklenir.
İlgili 33 soru bulundu
Aplikasyon Proje üzerindeki koordinatların poligonlar ve total station yardımıyla araziye uygulanmasına verilen isimdir. Aplikasyon projede yapılan imar planlarını, yapı projelerini, yol projelerini, bahçe mimarisine ilişkin düzenleme planlarını vb. projeleri zemine uygulama işlerine denir.
Aplikasyon Krokisini Kim Hazırlar? Lihkab tarafından yapılır. Lihkab dan alınan Kroki resmî belge yerine geçer.
Yapı Aplikasyon Projesi, diğer bir adıyla HUS (Harita Uygulama Sorumluluğu) projesi (SHKM) Serbest Çalışan Harita ve Kadastro Mühendisleri tarafından hazırlanan planlardır.
Aplikasyon krokisi LİHKAB tarafından verilir. Parselin aplikasyon ölçüleri ile parsel sınır koordinatlarının olduğu, varsa parsele tecavüzlü duvar veya bina köşelerinin belirtildiği resmi bir evraktır.
Kübaj hesabı arazinin topografisinde meydana gelen değişimin hacim cinsinden hesaplanmasıdır. Kübaj hesapları genelde harfiyat m3'lerini hesaplamakta kullanılır. Bu proje hesaplaması sayesinde arazide yapılmış olan kazı ve dolgu m3'leri minimum hata ile hesaplanıp maksimum doğrulukta hesaplanabilmektedir.
Tomruk Nasıl Hesaplanır ; pi sayısı x yarıçap ın karesi x tomruk boyu metre olarak çarpılır.
Proje alanının köşelerine harfler ya da rakamlar verilir ve her köşesinin kotu enterpolasyon ile hesaplanır. Hesaplanan köşe kotları ile tesviye kotu arasındaki farklar ve buradan ortalama kot farkı bulunur. Ortalama kot farkı ile proje alanının alan değeri çarpılarak dolgu ya da kazı hacmi hesaplanır.
Günümüzde birçok projede Hafriyat ve Kübaj Hesaplamaları büyük önem arz etmektedir. Yapılacak olan projede temel atılmadan önce plankote ile bir arazinin belirli aralıklarla sistematik olarak 3 boyutlu (X, Y, Z) ölçümü yapılır. Bu ölçümler arazinin yapısına göre her 5 – 10 metrede bir yapılır.
➢Aplikasyon krokisinin geçerlilik süresi 6 ay'dır.
Röperli kroki aplikasyon krokisinin özel bir çeşididir. Genellikle yapı kullanma izin belgesi öncesinde yapının projesine uygun olup olmadığının kontrolü için istenmektedir.
Yapı aplikasyon krokisi nereden alınır? Aplikasyon krokisi, parselin bağlı bulunduğu kadastro müdürlüğünden gerekli belgelerin verilmesi ile temin ediliyor.
Taşınmazların mülkiyet sınırlarının zeminde belirlenerek aplikasyonunun yapılması işlemine yer tespiti de denilmektedir. Aplikasyon (yer tespiti), tescilli haritalardaki parsel köşe noktalarının zeminde yeniden belirtilmesidir.
6) Kotlu Kroki (İlgili Belediyenin Harita Bürosunca verilecektir.)
Çap evrakı nedir için inşaat projelerinde yer alan binaların kapladıkları alanlar gösterilmektedir denilebilir. Çap evrakı nedir sorusuna ayrıca o parsele ait alanı ve yanında ki parselleri gösteren Tapu kadastro'dan alınan resmi evraktır denilebilir. Yapının sınırları kroki üzerinde gösterilir.
Kroki; bir yerin kuşbakışı ve ölçeksiz olarak çizilmesiyle oluşan plana denir. Kroki çizimlerinin amacı; bir bölgenin ya da bir yerin detaylarını, yönlere ve yerleşime bağlı kalarak görmeyi sağlamaktır. Bir taslak olarak çizilen krokiler, haritalardan farklıdır.
- Krokide yön okları bulunur ve kağıdın bir yerinde kuzey-güney tarafını gösteren bir ok çizilmelidir, - Önemli olan caddeler, yollar, tarihi yerler ve sokaklar krokide gösterilir. Ayrıca önemli yerlerin isimleri yazılır.
– Aplikasyon için gerekli teknik belgeler kadastro müdürlüğünden temin edilir. 2. b) Talep kadastro müdürlüğü tarafından karşılanıyorsa; – Kadastro müdürü ya da ya da görevlendireceği personel tarafından, gelen talep değerlendirilir.
3402 Sayılı Yasanın 22/A Maddesi Uygulaması Mevzuatı
Madde şu şekildedir: “Evvelce tespit, tescil veya sınırlandırma suretiyle kadastro veya tapulaması yapılmış olan yerlerin yeniden kadastrosu yapılamaz.
Mutlaka kadastro çalışmalarında tespit edilen yolu kullanmak zorundayız. Dava açabilmemiz için parselimize ait hiç bir yol olmamalıdır. Genellikle tesis edilecek yolu genişliği 2,5m -3.0m arasında tespit edilir. Bu ölçü hemen hemen bir tarım makinasının genişliği kadardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri