Öncelikle plastik derken polimer malzemelerin bir alt dalından bahsettiğimizi söyleyeyim. Plastik malzemelertermoplastikler ve termosetler olarak ikiye ayrılır. Termoplastikler ısıtıldığında eriyen ve yeniden şekil verilerek kullanabilen polimerlerdir(geri dönüştürülebilir).
Plastikler ısıya dayanıklı değildir ısıyı iyi iletmezler elektrik iletmede yalıtkandırlar.
Plastiğin erimesi 120-135 santigrat derece sıcaklıkta gerçekleşir.
Maliyeti düşürmek ve daha çok kâr elde edebilmek için üretilen "çok ince" plastik bardak ve tabaklar 70-90 derece sıcaklığındaki sıvılar içine konduğunda tehlike yaratır. Sıcak sıvı, plastik malzemeyi eritir.
PLASTİKTEN KORUNMAK İÇİN PRATİK ÖNLEMLER
“Plastiklerin içerisinde herhangi bir sıvıyı dondurmamak ve ısıtmamak gerekiyor. Aynı şekilde asitli ve tuzlu yiyecekler, plastiğin yapısını bozarak Bisfonel maddesinin gıdaya geçmesine neden oluyor.
İlgili 17 soru bulundu
6 numaralı plastik ise kahve ve çay gibi sıcak içecekler için kullanılan köpük bardakların plastik olduğunu çoğumuz bilmeyiz. Bu malzeme benzenden üretilir. Kanserojen bir madde olarak bilinen bu maddenin mutfaktan kesinlikle uzak tutulması gerekir."
Plastikler; yangın durumunda hızlı yanar, erir ve yanıcı sıvı- lar gibi davranış göstererek yanar fazla duman üretir, zehirli gaz çıkartır ve yüksek sıcaklık oluşturur.
PET'in kimyasal olarak deforme olması için gereken sıcaklıklar 150 santigrat derecenin üzerindedir (250 derece civarında da tamamen erir).
Eğer plastik ürünleri bulaşık makinenize atarsanız hasar görebilir ve tehlikeli olabilir. Buna plastik kepçeler, spatulalar ve saklama kapları da dahil. Bunun sebebi plastik ısıtıldığında BPA gibi kimyasalları serbest bırakması ve makineyi açtığınız anda kimyasalların ev ortamınızda salınmasıdır.
Mikrodalga fırında kullanıma uygun olmayan plastik kaplar, mikrodalga fırında kullanılmamalıdır. Çünkü içerisindeki yiyeceklerin ısısı bu kapları eritebilir ve plastik maddelerin içerisinde bulunan kanser, tiroid bozuklukları, obezite gibi hastalıklarla ilişkili olan BPA(bisfenol-A)'nın besine geçmesine neden olabilir.
Buz, plastiğin yüzeyden daha kolay çıkmasına yardımcı olur. Buzlar eriyince bir metal spatula ya da bıçak yardımıyla plastiğin kenarından yavaşça kaldırın.Bu aşamada çıkmayan küçük parçaları metal spatula ya da jiletle kazıyabilirsiniz. Parça halinde olmayan sıvanmış plastikler içinde tiner kullanabilirsiniz.
Plastik kolayca alev alabilen bir malzeme olduğu için depolanması esnasında özel önlemlerin alınması gerekiyor. Üstelik çöp haline geldikten sonra da dikkatlice ayrıştırılmalı ve öyle depo edilmelidir.
Plastiklerden gelen toksinler güneşle temasa geçtiğinde kanserojen etki yaparak insan sağlığını tehdit edip ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Naylon poşete sıcak koyulan ekmek, naylon poşetin sıcaklıkla tepkimeye girmesi sonucu insan için zehir 'e dönüşebilmektedir.
Plastikler zengin karbon kaynağıdır ve bu yüzden çok güzel yanarlar ve ısı değerleri oldukça yüksektir. Yanma sırasında ortaya çıkan ısı, duman yoğunluğu ve kalıntılar tamamen kullanmış olduğumuz plastik malzemenin türü, içindeki katkılar veya dolgu tiplerine bağlı olarak değişir.
Elbette sıcak su torbasına alternatif olabilecek uygulamalar var. Ancak bu kesinlikle plastik şişe ya da cam kavanozdan geçmiyor. Plastik şişe, zaten yapısı gereği kaynamış bir suyla temas eder etmez şekil değiştirir, kısmi erimeler, bükülmeler gösterir. İçinden su sızdırma ihtimali de yüksek olur.
Pet şişe, ateşle temasta olmasına rağmen içinde su varken erimeyecek ve suyu kaynatmanıza imkan verecektir.
Yüksek Sıcaklık Dayanımı (210℃), Elektrik Yalıtımı, Radyasyon Direnci, Solvent Direnci vb. Gibi Özelliklere Sahiptir. SAKLAMA KOŞULLARI ve DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR • Paketli Olarak Oda Sıcaklığında ve Kuru Bir Yerde, Yüksek Isıdan, Nemden ve Güneş Işığından Koruyarak Saklayınız.
"Faydalılık" sorunuza gelince, plastiği ne yakmak faydalıdır, ne de olduğu gibi doğaya bırakmak. İkisi de inanılmaz derecede zararlıdır. Plastik doğada binlerce yıl bozunmadan kalabilir. Yaktığınızda da üstte bahsettiğim gazları atmosfere yayarak, hem kendinizin hem sevdiklerinizin sağlığı ile oynarsınız.
Plastik kapların yiyecek ve içecek saklanmasında kullanılmasını hiç doğru bulmadığını söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Profesör Doktor Ahmet Rasim Küçükusta, plastik bardak, şişe, damacana ve yiyecek kaplarında kullanılan plastiğin ana maddesi olan “Bisphenol A” (BPA)'nın insan sağlığı için zararlı olduğuna dikkat ...
PVC yandığında karbonmonoksit,dioksin ve furan ortaya çıkar.Odun,kâğıt ve diğer bir çok malzemede yandığında bu gazlar ortaya çıkmaktadır.
Pet şişelerin doğaya verdiği zararları hepimiz biliyoruz. Ancak uzmanlar, pet şişede bekleyen suyu tüketmenin de zararları olduğunu söylüyor. Pet veya cam şişelerde beklemiş sularda kolera, salmonella gibi bakteriler, amip gibi parazitler, rotavirüs, Hepatit A ve E gibi virüsler bulaşabileceğini belirten Uzm.
Plastik Bardak
Çelik kadar güçlü olmasa da sıcak kahve için iyi bir seçimdir. Bununla birlikte, plastik kaplar genellikle çelik gibi diğer malzemelerden daha az dayanıklıdır.
“Buna göre, Piyasaya temin edilmesi yasaklanan ürünler; tıbbi kullanımlar hariç plastik kulak çubukları. Plastik çatal, kaşık, bıçak, tabak, bardak. Plastik karıştırma çubukları. Tıbbi kullanımlar hariç pipetler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri