Dünyadaki platin rezervinin yüze 90'ı Güney Afrika'da yer alıyor. Türkiye'de platin rezervi bulunmuyor.
Türkiye'de rezervi bulunmayan platin, paladyum ve rodyum gibi değerli metallerin atıkları, artık laboratuvar ortamında yüzde 99,99 saflaştırılıyor.
Günümüzde Amerika kıtasında ABD ve Kanada'da, Asya'da Rusya ve Afrika'da ise Güney Afrika ve Zimbabve'deki maden yataklarından platin grubu madenleri çıkarılıyor. Ama neredeyse tüm tedarikin yüzde 90'ı Afrika'dan, bunun da yüzde 85'ten fazlası tek başına Güney Afrika Cumhuriyeti'nden çıkarılıyor.
Platin, periyodik cetvelde Pt simgesi ile gösterilen kimyasal bir element olup atom numarası 78'dir. Ağır, dövülebilir, sünek, grimsi beyaz renkli, geçiş metalleri grubunda, kıymetli metallerdendir. Altından sonraki en kıymetli metaldir. Korozyona dayanıklı olup bazı bakır ve nikel cevherlerinde bulunur.
Platin, otomotiv, kimya sanayisi ve tıp gibi farklı alanlarda kullanılan, oldukça dayanıklı ve ağır bir metaldir. Nadir bulunan bir element olduğu için en değerli metaller arasında yer alır. En önemli özelliklerinden biri korozyona karşı dirençli olması ve uzun yıllar boyunca paslanmamasıdır.
İlgili 26 soru bulundu
Peki merak edilen paladyum Türkiye'de var mı? Paladyum ülkemizde maden olarak yoktur. Ülkemiz topraklarında paladyum, platin ve rodyum çıkmamaktadır.
TL, USD veya EUR karşılığında platin alım satımı gerçekleştirilebilir. Almış olduğunuz ve hesabınızdaki Platin 1000 saflıktadır. 1 TL karşılığında dahi platin alabilir ve bu sayede hem platinin getirisinden faydalanabilir hem de yatırım portföyünüzü genişletebilme imkanına sahip olabilirsiniz.
Elmasın Yerleştirildiği Metali İnceleyin
585, 770, 900 ve 950 ibarelerini gördüğünüzde değerli metalinizin altın veya platin olduğunu anlayabilirsiniz.
9-14-18-22 Ayar Altın 950 Ayar Platin ve 925 Ayar.
Platin: Motor çalıştığı müddetçe açılıp kapanarak endüksiyon bobininde değişken manyetik alan oluşturarak yüksek gerilimin oluşmasını sağlayan mekanik bir elektrik anahtarıdır.
Parlak, gümüşi beyaz renkte bir metaldir. Tepkimeye girmeye isteksiz bir element olduğundan korozyona (kimyasal olarak aşınmaya) ve yüksek sıcaklığa karşı dirençlidir. Değerli bir metal olan platin altın gibi mücevher yapımında sıkça kullanılır.
Platinleri takmadaki amaç, kırık ya da çökük omur konan kemik parçaları ile kaynayıncaya kadar geçecek 3-4 aylık sürede omurganın yükünü taşımak yani ona mekanik destek olmaktır. Bir kez kaynama olunca zaten yük kemiğe binecektir, platinler ikinci planda süs olarak kalacaktır.
Platin grubu metaller periyodik tablonun 8B grubunda bulunan; platin, paladyum, rodyum, rutenyum, osmiyum ve iridyumdan oluşan elementlerdir. Platin 1748'ten bu yana, gruptaki diğer metaller ise 1800'lerin başından beri bilinmektedirler.
Eğer ameliyat gerektirecek boyutta bir kırık tespit edilirse ayak bileği cerrahi müdahale ile açılarak oradaki kırık kemiğe ulaşılır ve platinler yerleştirilir. Takılan bu platinler sayesinde bilek sabitlenmiş olur. Bu sabitleme işleminin ardında açılan bölge tekrar kapatılıp bacak alçıya alınır.
Bankamızda almış olduğunuz Platin'in saflık derecesi 99,95/100'dür. TL veya USD karşılığında Platin alım satımı gerçekleştirebilir. Vadesiz Platin Hesaplarınız arasında virman ve havale işlemi yapabilirsiniz. Vadesiz Platin Hesap'a faiz işletilmez.
Arzın sınırlı olmasına rağmen talebin yükseliyor olması da fiyatlarının gün geçtikçe yükselmesine neden olmaktadır. Platin fiyatları, arz ve talep dengesine göre değişim göstermektedir. Aynı zamanda ikame olarak kullanılan paladyumun fiyatında görülen değişimler de platin fiyatları üzerinde etkili olmaktadır.
İki değerli metal arasında seçim yaparken bu faktörleri dikkate alındığından emin olmakta fayda var. Ayrıca platinin altından çok daha nadir bir metal olduğunu ve bu nedenle daha yüksek fiyat volatilitesine sahip olduğunu belirtmek de önemli.
En zengin krom yatakları; Elazığ'da Guleman, Batı Akdenizde (Fethiye, Marmaris arasında) Dalaman havzası, Kütahya ile Bursa arası ve Eskişehir'in doğusundaki Seyitgazi'de yer alır. Adana'nın kuzeyindeki Akdağ yöresinde de yeni krom yatakları bulunmuştur. Akdağ krom yatakları, dünyanın en zengin yataklarıdır.
Kıymetli maden, kıymetli taş, sentetik kıymetli taş ve kıymetli eşya ne demektir? Dünya piyasalarında kıymetli maden olarak altın, gümüş ve platin grubu adıyla anılan platin, paladyum, rodyum, iridyum, rutenyum ve osmiyum madenleri dikkate alınmaktadır.
Platin, alüminyum folyodan daha ince, hatta 100 atom kalınlığında ince bir tabaka haline kadar dövülebilir. Platin yaklaşık 1,773°C (3,223°F) erime noktasına ve yaklaşık 3,827°C (6,921°F) kaynama noktasına sahiptir. Yoğunluğu, santimetre küp başına 21.45 gramdır, bu özelliği ile en yoğun elementlerden biridir.
Halk arasında belime platin takılacak, sırtımda platin. var diye ifade edilen platinler gerçekte TİTANYUM. denilen, çok daha sağlam, insan vücudu ile tamamen. uyumlu ve esnek bir elementtir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri