Platon, güzeli de idea öğretisine göre yorumlayarak iki tür güzelden söz etmiştir. Kendinde güzel veya değişmeyen güzel ki bu, ideadır; diğeri de tek tek nesnelerde veya fertlerdeki değişen güzel. Dünyadaki tüm güzellikler idea olan güzelin yansımasından ibarettir.
Platon, güzelliğin mutlak olduğunu ideal bir güzelliğin var olması gerektiğini açıklar. Güzellik, güzel kadın duyumunun ideal formudur. Buna göre, güzellik, duyumların ötesinde var olan ve tek tek güzellik duyumlarını şekillendiren bir idea'dır. Plotinus'a göre güzellik, ilahi akıl'ın dünyadaki yansımasıdır.
Aristoteles'e (MÖ 384 – MÖ 322) göre güzellik âhenktir, uyumdur. Bir bütünü meydana getiren unsurlar birbiri ile uyumlu ise, o şey güzeldir. Tabi burada simetri, orantı, tam uyum, sınırlılık gibi faktörler geçerlidir ve Aristoteles güzelliği âdeta matematik olarak değerlendirir.
Aynı zamanda güzel kavramını felsefe objesi olarak ele alan ilk kişidir. Platon güzelliğin mutlak oluğunu söyler ona göre ilahi aklın dünyadaki yansımasıdır. Güzellik duyumların ötesinde olan bir ideadır. Pisagor'a göre ise güzelliğin kaynağı sayılardır.
Fakat iyi olarak tanımlanan şeyler ile beğeni yargısı daha çok bir kavrayış yargısı olarak aklın aynı ilkelerine dayanırlar. Kant iki tür güzellikten bahseder. Bunlardan ilki kavrama dayanmayan, özgür/koşulsuz güzellik iken, ikincisi de bir kavramı zorunlu kılan bağımlı güzelliktir.
İlgili 16 soru bulundu
Estetik, ilk kez 1750 yılında Alman filozof Alexander Gottlieb Baumgarten tarafından, konusu duyusal yetkinlik olan duyusal bilgi bilimi olarak tanımlanmıştır. Baumgarten'a göre estetik, güzel üzerine düşünmek, gerçekleştirilmek isteneni incelemek ve güzel olanı aramak gibi anlamlara gelmektedir.
Aristoteles'e göre sanat, genel olarak taklittir (mimesis). O, buradaki taklit terimini, sanatçının taklit etme etkinliğine ilişkin olarak kullandığı gibi, bir taklit ürünü olan sanat yapıtlarına ilişkin olarak da kullanmaktadır.
ÖZET: Divan şiirinde güzellik, şairlerin en çok kullandıkları kavramların başında gelmektedir. Güzellik, şiirde teşbih ve mecazlar eşliğinde çeşitli ve renkli hayallerle işlenir. Klasik edebiyat estetiğinin vazgeçilmez unsuru olan sevgili, her yönüyle güzelliğin zirvesi olarak algılanır.
Güzelliğin ölçütü Tanrının birliği ve düzeninden kaynaklanır. Çağdaşı Aquinas'a göreyse, güzellik varlığın öz niteliğidir ancak o birlik, doğruluk ve iyilik nitelikleriyle birlikte ortaya çıkar. Bu yüzdende güzelliğin bu değerlerin bilgisi ve farkındalığı dışında bir ölçütü yoktur.
İyilik, Öteki'nden karşılık bulmanın olanak dahilinde olduğu sevinçli bir istemdir, umutlu bir kapıdır, sağlıklı bir süreci, insani bir açılımı ve derinleşmeyi örgütler, karşısındakini saygı ile olumlu anlamda etkiler, alkışı ve övgüyü hak eder, onurlu bir duruştur.
Demokritos, güzeli doğada değil insanda aramak gerektiğini söylemiş; Sokrates bunu geliştirip asıl güzelliğin ruh güzelliği olduğunu vurgulamıştır.
Baumgarten, güzellik saf akılla değil, duyularla algılanır, der. Ona göre, estetik, mantıklı düşünme ile irdelenecek konularla, nedenlerle ilgilenmez; onun alanı, düşünülür dünyanın konuları değil, duyulur dünyanın konularıdır.
Platon'un güzellik felsefesi onun üç dönemi içinde incelenebilir: Gençlik dönemi, olgunluk dönemi, yaşlılık dönemi. Gençlik döneminde Platon, “güzel nedir?” sorusuyla ilgilenmiştir. Nitekim, bu döneme ait Büyük Hippias eserinde güzelin ne olduğu üzerine diyaloglar geliştirmiştir.
Sanatı sadece bir kopya olarak gören Platon sanatın bir bilgi nesnesi olduğunu unutur. Sanatı sadece biçimsel yönü ile ele alır. Sanatın içerik yönüne pek dikkat etmez. Sanat Platon'a göre sadece kaba bir taklittir.
Ona göre, sevgi, “olmayan bir şeyi” ister. İstediği bu şey güzellik olduğuna göre, bu durumda sevginin güzellikten yoksun olması gerekir. Oysa sevginin güzellik ve iyilikten yoksun olduğu söylenemez. Aksi halde kötü ve çirkin bir şey olurdu.
Platon, devleti başka deyişle toplumu doğal olan iş bölümüne dayandırmıştır. Devleti canlı bir organizma gibi düşünmektedir. Ona göre devletin her organı ancak bütün yapı içinde yaşamını sürdürebilecektir. Bu nedenle birey toplum dışında var olamayacak; toplum da bireylerle var olacaktır.
Araştırmada matematiksel güzellik ölçütü olarak, gözler arasındaki uzaklık, burun uzunluğu ve yanakların genişliği baz alındı. Buna göre mükemmel bir yüzde gözler arası uzaklık 59.2 mm, burun uzunluğu 39.9 mm, göz pınarından burun kenarına olan ideal uzunluk ise 13.1 mm olarak belirlendi.
Güzellik algısı, insanların çevrelerindeki nesneleri veya kişileri nasıl değerlendirdiğini ve güzel veya çekici bulduklarını açıklar. Güzellik algısı, bireysel, kültürel ve sosyal faktörlerden etkilenen kompleks bir konudur.
Güzellik algısının kişiden kişiye, kültürden kültüre ve zamanla değiştiğinin altını çizerek gene de evrim sürecinin sayesinde gelişmiş belli başlı bazı evrensel güzellik standardlarının da söz konusu olduğuna dair birçok kanıt bulunmaktadır.
KUR'AN'DA HASENE KAVRAMI Hasene, sözlükte güzel olmak anlamına gelen, hüsn kökünden türemiştir. İnsanın ruhuna, bedenine ya da içinde bulunduğu duruma mutluluk getiren etkenler için kullanılan bir tabirdir. Hasene kelimesi Kur'an'da 28 ayette tekil, üç ayette çoğul şekli ile geçmektedir.
Buna göre divan şairleri için ağız veya dudak; küçük, tatlı, taze ve kırmızı olmalıdır. İlgili bütün benzetme ögeleri ve kullanılan sıfatlar da hep bu yöndedir. O yüzdendir ki dudağın güzelliği gonca, gül, kadeh, şarâb, mühr, kan, âb-ı hayât, şifâ, şeker, âteş, nokta vb. mecazlarla vurgulanmıştır.
Ağız ve dudak, divan şiirinde sevgilinin en çok zikredilen uzuvlarındandır. Bu iki uzuv, aynı zamanda en temel güzellik ölçütleri arasındadır. Şairler; ağız, dehân/dehen ve fem kelimelerini aynı uzvu karşılamak için kullanmışlardır. Diğer taraftan dudak ve leb de aynı uzvu (dudak) karşılamaktadır.
Sanat eserlerinden de söz edilir. Sokrates'e göre; güzel insanlar, süsleme- ler, resimler ve heykeller onları gördüğümüzde bize zevk verir. Güzel sesler, müzik, sohbetler ve öyküler de üzerimizde aynı etkiyi yaratır. Yani görme ve duyma yoluyla zevk aldığımız şeyler güzel olarak adlandırılır20.
Kant (1724-1804) modern bilgi rejimini tanımlarken, sanatı, akıldan ve ahlaktan koparıyor. Başka deyişle, sanatı bilimden ve dinden özerkleştiriyor. Sanatın bilgisinin kendinde olduğunu öne sürüyor. Sanatın amacı gibi, bilgisi ve dili de kendindedir; kendi varlığına içkindir diyor.
Platon tüm eleştirilerine rağmen şüphesiz ki sanatı değersiz bir alan olarak görmüyordu. Aksine sanatın değeri büyüktü. Onun bu denli değerli olmasının sebebi sosyal ve siyasal işlevlerinin insan üzerindeki azımsanamaz etkisidir. Dolayısıyla bu durum onu kontrol altına alınması gereken bir alan haline getirmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri