Platon'a göre mutluluk insanın en yüksek İyiye varmasıdır. Platon'da Varlık ve İyi birbirleriyle özdeş konumda yer almaktadır. Aristoteles etik görüşünde hocası Platon'un düşüncelerini izlese de, idealar dünyası ve görünüş dünyası ayırımını kabul etmez.
Sokrates'e göre yaşamın amacı ve herkesin yaşam boyunca peşinden koştuğu en yüksek iyi mutluluktur. Mutluluğa erişmenin yolu ise bilgidir; insana ve yaşama ilişkin bilgi, çünkü doğru bilgi insanı doğru eylemlerde bulunmaya götürür.
Aristo'ya göre mutluluk insanın kendisine bağlı bir olgudur. Mutluluk anlık heveslerden oluşmaz, mutluluk nihai bir hedeftir. Hayatımız boyunca bizim besleyip yeşerttiğimiz bir duygudur. Başkaları bize onu hediye etmez yalnızca bunu kendimiz yücelterek doruk noktasına ulaşabiliriz.
Aristoteles için mutluluk; akıl ve erdemden ayrı düşünülemez. Eudaimonia, lezzetli bir tatlının verdiği mutluluk hissinden ziyade bir yaşam tarzıdır. Anlık mutluluktan ziyade sürdürülebilir olan mutlulukla ilgilenir. Aristoteles, mutluluğun birçok şey tarafından etkilendiğini söyler.
Yaşamının sonlarına doğru ise odağını ahlaki ve manevi meselelere çevirmiştir. Mutluluk konusuna yeni bir bakış açısı ekleyerek etik felsefede yer edinmiştir. Kant mutluluğu; “Sonsuz bir esenlik, hayattan keyif alma, kişinin kendi durumuyla ilgili bütüncül tatmini.” olarak tanımlar.
İlgili 43 soru bulundu
Mutluluk sözlük anlamı olarak; bütün özlemlere, bütün isteklere eksiksiz bir biçimde ve sürekli olarak erişilmekten duyulan kıvanç durumu, bir istek ya da özlem, yerine geldiğinde duyumsanan sevinç olarak tanımlanır.
Epikür bir ahlak felsefesi geliştirmiştir ve felsefenin ana düşüncesi mutluluktur (eudaimonia). Ona göre insan, tabiatı itibarıyla acıdan, üzüntüden, kaygıdan kaçıp neşe ve haz peşinde koşar. Bu yüzden bireyin temel amacı da mutluluk ve hazza ulaşmaktır.
Araştırmaya katılan uzmanlara göre, insanların mutlu olması için üç ana kriter bulunuyor: İyi bir ilişki, ekonomik rahatlık ve bir hayat amacına sahip olmak.
İyi; insanın yapması gereken davranışlardır. Ahlakça değerli olandır. Biliyorsunuz, ahlak dediğimiz şey felsefenin en temel kavramıdır. İyi genel olarak insana, çevresine, topluma ve insanlığa yararlı olan şeyleri ifade etmek için kullanılır.
O zaman hayat da sana güler, yani karşılığında sana iç mutluluğu sunar. İç mutluluk, içimizde hissettiğimiz mutluluktur; yoksa, yeni bir oyuncak hediye edildiğinde, çok yorulduktan sonra dinlendiğinizde, bir davette sevdiğimiz yemekleri yediğimizde hissettiğimiz tatmin duygusu değildir.
Friedrich Nietzsche
“Mutluluk, gücün arttığını, dirençlerin aşıldığını hissetmektir.”
Schopenhauer, mutluluk diye bir şey olmadığını; mutluluğu aramanın sıradan insanlara has bir durum olduğunu söyler” şeklinde konuşu.
İslam ahlak felsefesinin önemli simalarından olan İbn Miskeveyh'e göre ise mutluluk, tıpkı Fârâbî'deki gibi, nefsin iradesiyle gerçekleştirdiği aklî ve rûhî bir yetkinlik sonucu ulaştığı bilgi ve eylem bütünlüğü hali olarak tanımlanmaktadır (Saruhan, 2010, 96-103).
Bildiğim tek şey, hiçbir şey bilmediğimdir. Sokrates (MÖ 469; Atina - MÖ 399, Atina), Antik Yunan filozofudur.
“İyi” ve “mutlu” yaşamın nasıl olabileceği, dolaysıyla da iyinin ve mutluluğun ne olduğu soruları, etiğin başlangıçtaki temel soruları olmuştur. Mutluluk sorununu ilk ele alan filozof Demokritos'tur. Ona göre insan sürekli bir “iç dinginliğe” (ataraksia), huzur ve esenliğe kavuşmasının yolunu bulmalıdır.
Değerlerin kişisel duygu ve eğilimlerden bağımsız, ne ise o olduklarını söyleyen Sokrates'e göre değerler, nesnel bir varlığa sahiptirler. Aynı düşünceyi büyük bir kararlılıkla savunan Platon da her türlü değerin, özellikle ahlaki değerlerin bağımsız ve mutlak olarak doğru veya yanlış olduklarını iddia etmektedir.
Nitekim Platon'a göre iyi olan her şey güzeldir, ki dikkat edilirse burada iyi ve güzel arasında bir ilgi kurulmaktadır, güzel de hiçbir zaman orantısız değildir, nispetten yoksun değildir. Bir canlı güzel olabilmek için tam orantı halinde bulunmalıdır.
Nikomakhos'a Etik, İyi'yi “her şeyin arzuladığı şey” olarak ifade ederek başlar. (Aristoteles, 2007: 1094a 5) Çünkü ona göre, her sanat ve araştırmanın, her eylem ve tercihin arzuladığı şey iyi'dir. Bu iyi de insan yaşamının amacı olan mutluluk'(eidemos) tur.
İki Çeşit Mutluluk Vardır: Hedonistik ve Yudimonik.
Mutluluk ya da öznel iyi olma, bireyin yaşamına dair olumlu düşünce ve duygularının miktarca üstünlüğüdür (Myers ve Diener, 1995) başka bir deyişle bireylerin yaşamlarından aldıkları doyum ve olumlu duyguların toplamıdır. Kavram bireyin kendi yaşamını değerlendirmesi ve yargı bildirmesi anlamına gelmektedir.
Çerofobi veya mutluluk korkusu olarak da adlandırılan mutluluktan kaçınma, bireylerin olumlu duygular veya mutluluk uyandıran deneyimlerden kasıtlı olarak kaçınabildikleri, mutluluğa karşı bir tutumdur.
Hayvan haklarının ilk savunucularındandır ve liberalizmin gelişiminde büyük katkıda bulunmuştur. "Ahlak ve Yasama İlkelerine Giriş" adlı yapıtında ilk kez faydacılığın bütününü ana hatlarıyla sergiledi. Medeni hukukun reform yoluyla herkese güvenlik, eşitlik ve huzur sağlayacağını düşünüyordu.
-Ahlâk Görüşü:
▶ İnsanın tüm çalışma ve eylemlerinin akla uygun olması gerekir, bu hayat erdeme uygun eylem demektir. Erdem akla uygun harekettir. Aristoteles'e göre ahlâkı tüm diğer ilimlerden ayıran husus, teorik bilginin değil, eylemin şart olmasıdır.
Farabi, Sudur kuramına inanan bir düşünürdür. Ona göre Yüce Allah ilkin ilk aklı sudur yolu ile var etmiştir, ilk akıl, zatı itibariyle mümkin, başka varlığa nisbetle vâciptir. İlk akıldan ikinci akıl ve en y üksek felek meydana gelir. Daha sonra akıllar, felekler sudur yoluyla devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri