LED'ler ise yüksek dinamik görüntüleri, parlaklık seviyeleri ve enerji tüketimleriyle öne çıkıyorken, siyah seviyesi ise plazmanın gerisinde kalıyor. Plazmalar da enerji tüketimi konusunda dezavantaj yaratırken, özellikle kontrast oranlarıyla ve gerçeğe yakın görüntü sunmasıyla tercih ediliyor.
LCD TV ile Plazma TV Arasındaki Farklar
LCD TV'lerde bulunan en düşük kontrast değeri 500 cd/m2'dir. Plazma ekranlar ise çok daha rahat bir şekilde yüksek kontrast değerlerine ulaşabilir. En küçük kontrast değeri 100000:1 civarıdır.
Teknik olarak hem LCD TV'ler hem de LED TV'ler aslında likit kristal ekranlardır. Her iki televizyonda da aynı temel teknoloji kullanılmıştır. İkisi arasındaki temel fark, LCD TV'lerde arka aydınlatma için floresan ışıkları (CCFL) kullanılırken, LED TV'lerde daha yeni teknoloji olan LED'ler kullanılır.
LED TV (İngilizce: Light Emitting Diode, Türkçe: Işık Yayan Diyot), arka aydınlatmasında Led teknolojisinin kullanıldığı düz panel ekranlarda uygulanan görüntüleme teknolojisidir.
Plazma ekranlarda siyah görüntü oluşturmak için hücreye giden enerji tamamen kapatılır. Oluşturulacak görüntünün tonuna göre şiddeti ayarlanarak ışık yansıtıldığından Plazma TV'lerde ekranda oluşturulan görüntü eş zamanlı ve doğrudan oluşturulduğu için hareketli görüntüler akıcı bir biçimde yansıtılır.
İlgili 18 soru bulundu
Plazma TV'lerin yaklaşık 60.000 saatlik bir ömrü vardır. Bu da televizyonunuzun günde 4 saat açık kalması durumundan ömrünün 18-20 yıl süreceğini işaret eder.
4K UHD: 4K Ultra HD: halihazırda piyasada var olan en yeni ve iyi çözünürlük seviyesini temsil ediyor. 4K UHD, 1080p. çözünürlüğe sahip bir televizyonun dört katı piksele ulaşarak daha iyi çözünürlük, buna bağlı olarak da şaşırtıcı derecede net ve detaylı bir görüntü sunuyor.
Düşük piksel aralığına sahip olan LED ekranlar daha yüksek çözünürlüklü ve kaliteli görüntü sağlayan sistemlerdir. Günümüzde "sanal piksel" terimi de yaygınlaşmaya başlamıştır. Standart piksel konfigürasyonuna ek olarak panelde yer alan bir adet kırmızı LED için "sanal piksel" ifadesi kullanılır.
Smart TV özelliğine sahip bir televizyonda internete girebilir, sosyal medya uygulamalarını kullanabilir ya da oyun oynayabilirsiniz. Bu özelliklerin yanı sıra Smart TV'ye cep telefonu, tablet ve bilgisayar üzerinden görüntü aktarmak mümkündür.
Bu 30.000 saat veya 150.000 saat ömür olarak değişmektedir. Kötü üretilmiş ucuz LED'lerde ve yanlış uygulamalarda bu ömür 1000- 5000 saat olarak söylenebilir. Unutulmamalıdır ki öngörülen 100,000 saatlik performans lambanın ömrü demek değildir.
LCD'lerin yaygınlaşması
LCD'lerin yaygınlaşmasında Full HD çözünürlüğe plazmalardan önce erişmelerinin de büyük bir payı oldu. Plazma cephesinde Panasonic milyonlarca üretim ike çok güçlü, Samsung ve LG de LCD'ye ağırlık verseler de plazmayı bırakmıyor. Bunun temel sebebi ise elbette görüntü kalitesi oluyor.
plazma üretimi tüm dünyada durdu 2014 sonu itibari ile.
Plazma teknolojisi çok basit bir fiziksel ilkeye dayanmaktadır. Enerji girişi altında madde hal değiştirir: katı sıvıya dönüşür, sıvı gaza. Gaza daha fazla enerji girişi olduğunda iyonize olur ve maddenin dördüncü hali olan enerji yoğun plazma haline geçer.
OLED ekranlar, LCD'ye göre çok daha iyi bir görüntüleme açısına sahip. LCD ekranlar görüntüyü 180 dereceye yayamadığı için zaman zaman farklı açılarda görüntü bozulması gözlemlenirken, OLED ekranlarda böyle bir sorun yoktur.
Eğer Google Asistan veya Chromecast gibi özelliklerden faydalanmak istiyorsanız veya daha geniş bir uygulama mağazası arıyorsanız, Android TV sizin için daha iyi bir seçenek olabilir. Ancak, sadece internete bağlanabilen ve temel işlevleri yerine getiren bir televizyon istiyorsanız, Smart TV de yeterli olabilir.
Smart TV, bir diğer adıyla akıllı TV olarak bildiğimiz televizyon modelleridir. Akıllı televizyonlar; internete bağlanma, istediğiniz dizi veya filmi izleme, akıllı telefondan görüntü aktarımı yapma, oyun oynama gibi pek çok imkân sunar.
Eğer televizyonunuz smart tv değilse, yani internetsizse ya telefon bağlantısı oluşturarak internete bağlanabilirsiniz ya da kablo kullanarak. Google Chromecast uygulamasıyla telefon bağlantısı oluşturmak mümkün, IOS işletim sistemine sahip cihazlarda ise Apple TV seçeneği var.
LED panel ise birbirine yakın birçok LED'den oluşur. Her bir LED'in parlaklığı kontrol kartından gelen veriye göre değişerek diyotlar birlikte ekranda görüntü oluşturur. Parlak ve canlı bir görüntü oluşturmak için farklı renklerde ışığın karıştırılmasıyla yeni renkler oluşturulmaktadır.
OLED, organik ışık yayan diyot anlamına gelir. OLED teknolojisinin daha geleneksel bir LED/LCD monitörde bulacağınızdan temel farkı, her pikselin bağımsızca ışık yayabilmesidir. Bunun nedeni, tüm piksellerin elektrikli ışıldayan katmana veya ışık emisyonuna bağlı olmasıdır.
Sıcaklık ve ısınma. Daha önce de belirtildiği gibi, IPS monitörler daha fazla güç tüketerek net görüntüler sunar. Bu ekstra güç tüketimi IPS monitörlerin, LED monitör muadillerine göre daha fazla ısı yaydığı anlamına geliyor. LED monitörler daha parlak olmalarına rağmen, düşük güç tüketimi sayesinde daha az ısınmakta.
Koltuk mesafenize göre TV ekran boyutu belirlemek için; televizyonu koyacağınız alandan koltuğunuza kadar olan mesafeyi ölçün, çıkan rakamı 2'ye bölün. Örneğin TV ünitenizden koltuğunuza kadar olan mesafe 200 cm olsun. Bu mesafeyi 2'ye böldüğünüzde 100 cm yapar. 100 cm ise yaklaşık 40 inç demektir.
Alacağınız televizyonun yüksek yenileme özelliğine sahip olması, ekran çözünürlüğünün ve ses kalitesinin yüksek olması önemlidir. TV çözünürlükleri arasında HD, Full HD, 4K UHD seçenekleri bulunur. Siz de kullanım tercihinize göre bunlardan bir seçim yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri