Plazmidler; bakteriler, arkeler ve ökaryotlar arasında birçok mikroorganizmada bulunan dairesel veya çizgisel ekstrakromozomal replikonlardır. Bakterilerin genetik bilgiyi aktarması, hızlı evrimleşmelerini ve adaptasyonlarını kolaylaştırması için önemli araçlardır.
Plazmid, kendi kendini eşleyebilen, kromozomdan ayrı bir DNA parçasıdır. Tipik olarak dairesel ve çift sarmallıdır. Genelde bakterilerde, bazen ökaryotlarda da (örneğin Saccharomyces cerevisiae deki 2 mikrometre plazmidi ) bulunur. Plazmidlerin boyu 1 ila 400 kilobaz çifti arasında değişir.
Bu preparatlar enzim içerir, içinde bakteri veya plazmid bulunmaz. Bu sebeple sizin vücudunuza dışardan aldığınız inüsilinle herhangi bir plazmid veya DNA girmez. Zaten plazmidler bakteri gibi tek hücreli canlılara girebilmektedir. Insan hücrelerine girmezler.
Kendi kendini eşleyebilen ve kromozomdan ayrı DNA parçası plazmit olarak bilinir. Genel açıdan dairesel ve aynı zamanda çift sarmal şeklinde görüntüsü vardır. Daha çok ise bakteriler ile beraber ökaryot canlılarda bulunan DNA parça dilimi olarak ön plana çıkar.
Plazmit, 195 protein kodlayan 196 gene sahiptir. Ti plazmid yapısal RNA bulundurmaz ve 206,479 nükleotid uzunluktadır. GC içeriği %56'dır genetik ve materyalin %81'i gen kodlar, pseudogen bulundurmaz.
İlgili 24 soru bulundu
Plazmid Nedir? antibiyotik direnci gibi bir gene sahiptir. Laboratuvarlarda üretilen plazmidler ise doğal olanların aksine yapay olarak tasarlanan DNA'yı aktarmak için kullanılır. Kısaca, laboratuvarda üretilen plazmid, replikasyon başlangıcı (ori), seçilim işareti (selection marker), ve klonlama bölgesine sahiptir.
Plazmidler çift zincir DNA'dan oluşmaktadır. Çoğunluğu sirküler formdadır, ancak lineer formlar da tanımlanmıştır. Büyüklükleri 1 kb'dan 1000 kb üzerine kadar değişmektedir. Tipik bir plazmid, kromozomal DNA'nın 1/20'si büyüklüğünde, sirküler, çift zincir bir DNA molekülüdür.
Plazmidler, normal olarak hücre içerisinde bulunan ve hücresel faaliyetleri kontrol eden kromozomal DNA'dan bağımsız olan ve ondan bağımsız olarak kendisini kopyalayabilen DNA parçalarına verilen isimdir.
✔ Bazı bakterilerde gerçek DNA dan ayrı olarak halkasal küçük DNA parçaları bulunur. Bunlara plazmit denir. Plazmitler genellikle çevre şartlarına direnç genleri taşır. Plazmitler sayesinde çevre şartlarına daha dayanıklı bakteriler oluşur.
Plazmitler kromozom dışı ekstra genetik materyallerdir. Hemen hemen tüm bakteri cinslerinde bulunmuşsa da bakteriler için mutlaka gerekli değildir. Sayısı 1-5 arasında değişir. Bakteriler dışında mayalarda ve bazı bitkilerde de doğal olarak bulunurlar.
Plazmitler bakteri hücrelerinden bağımsızdırlar. Halkasal DNA moleküllerine sahiptirler (Şekil 1). Şekil 1. Plazmitler: bakteri hücrelerinde bulunan bağımsız genetik elemanlar.
-Arkelerin hücre duvarında peptidoglikan bulunmaz. Bunun yerine yine bol proteinden oluşan sahte peptidoglikan bulunur. - Depo karbonhidratı glikojendir. - Bakterilerde olduğu gibi bazılarında plazmidler bulunur.
Bir plazmid, bir hücrenin kromozomal DNA'sından farklı, küçük, dairesel, çift zincirli bir DNA molekülüdür. Plazmidler doğal olarak bakteri hücrelerinde bulunur ve bazı ökaryotlarda da görülür.
Biyofilm konusu günümüzde mikrobiyolojideki en popüler konulardan biridir. Biyofilmler bakterileri koruyucu bir tabaka gibi sarar ve onlara direnç kazandırır [1-3]. Şimdiye kadar ağırlıklı olarak biyofilm kontrolü ile ilgili çalışmalar üzerinde durulmuş ancak biyofilm direnç mekanizması üzerinde pek durulmamıştır.
1.Koruma fonksiyonu: Hücre duvarı bakteriyi çeşitli fiziksel ve kimyasal dış etkenlere ve diğer yabancı organizmalara karşı korur. 2. Şekil verme fonksiyonu: Sert fakat aynı zamanda elastik bir yapı özelliğine sahip olduğu için bakterilere şekil ve esneklik verir, iç ozmotik basınca karşı koymalarını sağlar.
Pilus, piluslu bakteriden alıcı bakteriye DNA transferini sağlar. Bu yolla avantaj sağlayan genetik özellikler bir bakteri popülasyonu içindeki bireylere dağıtılabilir. Her bakteri seks pilusu oluşturamaz ama farklı bakteri türleri arasında pilus bağlantıları oluşabilir.
Bakteriler belli bir boya kadar büyür ve sonra eşeysiz üreme şekli olan ikili bölünme ile ürerler. En iyi şartlarda bakteriler büyük bir hızla büyür ve ürerler; bakteri topluluklarının sayısı her 9,8 dakikada ikiye katlanabilir. Hücre bölünmesinde birbirinin aynı iki yavru hücre meydana gelir.
Sitoplazmada yer alan başlıca organlar: Mezozomlar, ribozomlar, çekirdek, sitoplazmik granüller, pigment, endospor, plazmid, faj vb.
Enerji ve Karbon Kaynağı: Bakterilerin çoğu organotroftur, enerjilerini organik bileşiklerden (şekerler, aminoasitler) alırlar. Bazı bakteriler litotroftur, enerjilerini azot-demir-sülfür içeren inorganik maddelerden sağlarlar.
DNA ' nın temel yapı birimine nükleotit denir. Nükleotitler azotlu organik baz, beş karbonlu şeker ve fosfat olmak üzere üç ayrı kısımdan oluşur. Azotlu organik bazlar Adenin (A ), Guanin ( G ), Sitozin ( C ), Timin ( T ) olarak dört çeşittir. DNA ' nın yapısında beş karbonlu deoksiriboz şekeri bulunur.
Cevap: DNA'ya adını veren yapı taşıdığı deoksiriboz şekeridir. Nükleotit olarak adlandırılan yapı birimlerinden oluşan DNA'nın yapısına nükleotitlerdeki bir şeker çeşidi olan deoksiriboz katılır.
DNA'nın temel yapı taşları deoksiriboz (5 karbonlu şeker), fosfat grubu ve azotlu bazdan oluşan nükleotitlerdir. DNA'da 4 farklı azotlu organik baz bulunur: Adenin, Guanin, Timin ve Sitozin.
konversiyon adı verilir. Bazı büyük plazmidler kendilerinin başka hücrelere transferini sağlayabilecek fonksiyona sahip genler içerirler ki bunların içinde seks pilusu sentezletecek genlerde vardır. plazmid ve bu faktörü içeren hücreye de F' hücre adı verilir.
Rekombinant DNA ise; bu işlem sonucu üretilmiş olan yeni DNA molekülüne verilen isimdir ve kısaca rDNA olarak yazılır. Rekombinant DNA teknolojisi ile birçok canlının genetik yapısı yeniden düzenlenebilmektedir.
Kapsül ona sahip olan bir çok bakterinin virulansını artırır. Yani kapsüllü bakterilerin patojenitesi kapsül olmayanlara göre daha yüksektir. Kapsülün görevleri; bakteriyi antibiyotikler ve dezenfektanlar gibi dış çevrenin zararlı etkilerinden ve fagositik hücreleri fagositozdan korumak olarak sıralanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri