Yeşilken desteler halinde toplanır.Sazların arasına yerleştirilir ve sazlar biraz yakılarak başaklara is kokusu sinmesi sağlanır.Bu nedenle FİRİK, is kokulu bir bulgurdur. İS KOKULU OLMASININ YANISIRA EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ PİRİNÇTEN VE BULGURDAN DAHA DEĞERLİDİR.
Güneydoğu Anadolu mutfağında kullanılan firik buğdayının, kavrulma işlemi sırasında is kokusunun firiğe geçmesinden dolayı kendine has bir tütsülenmiş bir kokusu ve aroması vardır.
Tuz ve karabiberi de ilave edin, tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte 15-20 dakika demleyin. Bulgur suyu tamamen çekince kapağı açın. Temiz bir bez veya kağıt havlu ile demlenmesi için tencerenin üstünü örtün ve kapağı kapatın. 5-10 dakika sonra pilavınız hazır.
Firik bulguru, oldukça kıymetli bir bulgurdur. Hem yapımının zahmetli oluşu, hem de oldukça güzel bir lezzete sahip olması değerini artıran sebeplerdir. Ayrıca kalorisi yüksek olmayan, vücut için de oldukça sağlıklı bir besindir.
Türkiye'de en çok Orta Anadolu'da tüketilen firik; pilav, çorba ve salata yapımında kullanılan bir bulgur çeşididir. Firik, bulgur ve nohut ile hazırlanan firik pilavı ise Antep mutfağının önemli yemeklerinden biridir. İçeriğinde bol miktarda lif olan bu besin, sinir ve sindirim sisteminin hızlı çalışmasını sağlar.
İlgili 35 soru bulundu
Firik bulguru yıkanır. Tencerede ısıtılan zeytinyağı üzerine eklenir.
Firik bulguru genel olarak bakıldığında fazla kilo aldıran bir besin değildir. Aynı zamanda birçok faydalı yönü vardır. Diyet yapıyor olsanız bile firikle yapılan pilavları gönül rahatlığıyla tadabilirsiniz.
2- Bulgur yıkanmaz! Üretim aşamasında yıkanıp kaynatıldığı için ambalajlı bulgurun pişirilmeden önce yıkanmasına gerek yoktur. Ayrıca pirinç gibi suda bekletilmez.
Firik Pilavı(Antep) Tarifi Nasıl Yapılır? Tavuklar haşlanır süzülür. 4, 5 bardak tavuk suyu tencereye alınır kaynatılır. İyice kaynayınca bulguru, firiği eklenip, damak tadınıza göre tuzu ve yağı da eklenip hafif karıştırılıp kısık ateşte pişmeye bırakılır.
Nohut et suyundan süzülerek bir tabağa alınır. Et suyu süzgeçten geçirilir ve içinde kemik kırıntısı olmamasına dikkat edilir. Daha sonra firik eğer taşlı ise geniş iki kab yardımı ile bol su işine alınarak önce birinci kapta elle karıştırılarak yıkanır üzerine çıkan saplar giderilir.
Firik Pilavı İçin Malzemeler :
1 su bardağı firik bulgur. 1/2 su bardağı pilavlık bulgur. 1 adet orta boy soğan.
Yeşilken desteler halinde toplanır.Sazların arasına yerleştirilir ve sazlar biraz yakılarak başaklara is kokusu sinmesi sağlanır.Bu nedenle FİRİK, is kokulu bir bulgurdur. İS KOKULU OLMASININ YANISIRA EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ PİRİNÇTEN VE BULGURDAN DAHA DEĞERLİDİR.
Siyez bulgurunu diğer bulgurlar ile kıyasladığımızda işlem görmemiş oluşu ve buğdayının geleneksel şartlarda öğütülüyor oluşu bile siyez bulgurunun tercih edilirliğini arttırmaktadır. Siyez bulguru işlem görmediği için 2n kromozom yapısına sahiptir. Siyez bulgurunun farklı bir diğer özelliği ise tek başaklı oluşudur.
Biber salçasını ilave edip soğanla iyice karışmasını sağlayın. Soğan ve salça karışımına firik ve bulgur karışımını ilave edin ve birazcık kavurun. Üzerine 6 bardak sıcak su, tuz ve kırmızı pul biber ekleyin ve karıştırın. Pilavınıza son olarak nohutları ilave edip karıştırın ve pilav suyunu çekinceye kadar pişirin.
Dolu dolu bir çorba kaşığı bulgur pilavı 23 kalori. Tepeleme çorba kaşığı bulgur pilavı 34 kalori. Büyük porsiyon yaklaşık 250 gramlık bulgur pilavı ise 286 kalori olacaktır.
en kısık ateşte 2 su bardağı bulgura 4 su bardağı soğuk su ekleyince tarif tam tutuyor.
Dünyada ilk işlenen gıda maddelerinden biri olan bulgur, Moğol İmparatoru Cengiz Han'ın seferlerinde ordu erzakları arasında yer almıştır. MÖ 2800'de Çin İmparatoru Shen Nung, bulgurun ana maddesi olan buğdayı; pirinç, darı, arpa ve soya fasulyesiyle birlikte beş kutsal bitkiden biri olarak belirlemiştir.
Bulgur Pilavı İçin Pişirme Önerisi
Kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı olarak pişirmelisiniz.
Bulgur pilavı içinde bulunan lif nedeni ile bağırsakların hızlı bir şekilde çalışmasına yarar ayrıca midede uzun süreli tokluk sağlar. İçinde bulunan folik asit nedeni ile de hamilelik zamanında da tüketilmesi gerekmektedir. Bu faydaları sayesinde dengeli ve güzel bir şekilde tüketildiği zaman kilo aldırmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri