Felç (
Vücudun bir bölümünde kas kuvvetinin azalması veya tam kaybı sinir sistemi hastalıklarında en sık görülen belirtidir. Nörolojide bunlardan birincisine parezi; ikincisine, yani felç durumuna ise paralizi veya pleji diyoruz.
Yüzde bulunan mimiklerin kaslarına beyinden uyarı veren sinir liflerinin çeşitli sebeplerden dolayı hasar yaratması ile yüzde ortaya çıkan hareket kaybına paralizi denir.
➢Monoparezi/pleji: Tek ekstremitede güç kaybı. ➢Hemiparezi/pleji: Aynı taraf alt ve üst ekstremitenin birlikte güç kaybı. ➢Paraparezi/pleji: Her iki alt ekstremitenin birlikte güç kaybı. ➢Quadriparezi/pleji: Tüm ekstremitelerin güç kaybı.
Bu bakımdan vücudun tek yarısında felç (hemipleji), alt yarısında felç (parapleji), ya da tamamında felç (kuadripleji) ortaya çıkabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Gevşek bebek sendromu, yer çekimine karşı bebeğin vücudunun kas direncinde azalma olması ve buna bağlı olarak kas gevşekliği durumunun ortaya çıkması olarak tanımlanır. Diğer bir adı da hipotonidir.
Hastanın inme geçirdiği şüphesi varsa 112 aranmalı veya en yakın inme merkezinin olduğu yere gidilmeli. Hastaya aspirin vermek, soğuk su dökmek gibi uygulamalar yapılmamalı. Hastaya ilk 8 saat içerisinde müdahale edilmesi lazım.
Parapleji Hastası Yürür mü? Yaralanma derecesinin ve kas gücünün elverişli olması durumunda kişiye uygulanacak olan rehabilitasyon çalışmaları ve destek aletler ile birlikte bu hastalar yürüyebilir.
Parapleji Nedir? Boyun omurlarından daha aşağı seviyedeki omurilik yaralanmaları parapleji ile sonuçlanır. Yani sırt omurları, bel omurları ve daha aşağı seviyelerdeki (T1-T12, L1-L5 veya S1-S2) yaralanmalar paraplejiye neden olur.
Parezi, nöroloji alanının ilgilendiği bir hastalıktır. Genellikle halk arasında felç olarak bilinmektedir. Ancak parazinin tam olarak tanımına bakacak olursak bir kas grubunun istemli olarak gerçekleştirebildiği hareketin azalması, zayıflaması sonucu hareketlerin kısıtlanması ya da tamamen kaybolmamasıdır.
Sinkinezi nedir? Sinkinezi 'istemsiz hareket' demektir. Bell's palsi veya fasiyal sinir kesimi ve onarımı sonrası, fasiyal sinirin anormal rejenerasyonu sonucu yüz hareketlerinde istenmeyen kas gruplarının kendiliğinden hareket etmesi şeklinde olur.
Sinir sisteminin başta gelen fonksiyonlarından biri vücuttaki kasların çalışmasını sağlamak ve yönetmektir. Sinir sistemini oluştan beyin ve omuriliğin, bu görevinde aksaklıkların oluşması sonucunda meydana gelen güç kaybı durumuna felç adı verilir.
Hemiparezi, vücudun bir yarısında gelişen kas güçsüzlüğüdür. Vücudun yalnızca sağ veya yalnızca sol tarafını etkileyebilir. Vücudun bir tarafında kol, bacak ve yüz kaslarında zayıflık görülür.
Akut flask paralizi (AFP), 15 yaşın altındaki çocuklarda görülen ve genellikle el, ayak, nadiren de solunum yolları ve sindirim sistemi kaslarında, hızlı ve ani gelişen, kasların tonus kaybettiği bir felç tipidir4.
Hemipleji ya da yaygın bilinen diğer adıyla felç, vücudun bir tarafında yüz, kol ve bacak kaslarının işlevini kaybetmesi ya da güçsüzlük durumudur ve inmenin en sık belirtilerinden biridir. Hemipleji veya inme sıklıkla beyin damarlarında daralma veya tıkanma sonucunda ortaya çıkar.
Hemiparezi, vücudun bir yarısında meydana gelen kas güçsüzlüğüdür. İnme geçiren kişilerde, yaygın olarak tek taraflı kas güçsüzlüğü yani hemiparezi tablosu ile karşılaşılır. Bu kişilerde, sağ veya sol tarafta kol ve bacak hareketleri etkilenir. İnme sırasında beynin etkilenen bölümleri yeterli oksijeni alamazlar.
Bunlardan en fazla bilinenleri; kas gücünün kısmen ya da tamamen ortadan kalkması yani hareket ettiremeyecek derece kasların felç olması, ağrı, ısı, dokunma ve pozisyon gibi duyuların kısmen ya da tamamen ortadan kalkması olarak sıralanmaktadır. Reflekslerin zayıflaması ya da tamamen kaybı söz konusu olabilir.
Parapleji (Omurilik Felci) Hangi Bölüm İlgilenir ? Omurilik felci veya parapleji ile ilgilenen ana tıbbi uzmanlık dalı, Nöroloji ve Nöroşirürji'dir. Bu uzmanlık dalları, merkezi sinir sistemi (beyin ve omurilik) ile ilgili hastalıkların teşhis, tedavi ve takibini üstlenirler.
Omuriliği kesen veya omurilikteki sinir yollarını tahrip eden bir yaralanma kalıcı felce neden olurken, omuriliği sıkıştıran künt yaralanma günler, haftalar veya aylar sürebilen geçici zayıflığa neden olabilir. Bazen ödem olduğundan daha şiddetli omurilik felcini düşündüren semptomlara neden olur.
Transvers miyelit, viral veya bakteriyel enfeksiyonlar zemininde gelişebilir. Kızamık, su çiçeği, kızamıkçık, grip, kabakulak bu açıdan ilişkisi bilinen enfeksiyonlardır. Omurilikteki hasar enfeksiyonun direkt sonucu veya enfeksiyon nedeniyle tetiklenen bağışıklık sistemi cevabının etkisi nedeniyle gelişebilir.
Kısmi omurilik yaralanması olan hastaların çoğunda tam iyileşme olabilirken, tam kesi omurilik yaralanması olan hastalarda bu umut zayıftır. Günümüzde omurilik kesisi olan hastaların yaşamını kolaylaştırmak ve yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla birçok endüstriyel gelişmeler vardır.
Serebral palsi (SP) hareket ve vücudun duruş bozukluğudur. Serebral palsinin kelime anlamı beyin felcidir. İnsan vücudu beynin emri altındadır. Hareket etme, düşünme, konuşma gibi tüm faaliyetleri beynin farklı bölgeleri denetler .
55 yaş üzeri kişilerin, gençlere kıyasla inme olasılığı daha yüksektir. Erkeklerde inme riski de kadınlara oranla daha yüksek seyretmesine rağmen kadınlarda inmeden dolayı ölüm oranları erkeklerden fazladır. Östrojen içeren doğum kontrol haplarının veya hormon tedavilerinin kullanılması felç riskini artırır.
Bazı hastalarda bulgular günler haftalar içinde düzelirken, hasar ağırsa bu durum, aylar sürebilir. İnme geçiren hastada bir yılda hızlı bir düzelme olup felçte kısmen veya tamamen iyileşme görülebilir. Bir yıldan daha uzun süren bulgularda düzelme çok daha yavaş olur.
İnme gece uykuda bile gerçekleşebiliyor. Normal olarak uykuya yatan bir insanın, uykusundan inme geçirerek, felç halinde uyanabildiğini belirten ve “Önemli olan tedavide vakit kaybetmemektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri