Petrol ve gaz: Pnömatik aktüatörlü vanalar, petrol ve gaz endüstrisinde boru hatlarında, rafinerilerde ve sondaj kulelerinde petrol ve gaz akışını kontrol etmek için kullanılır.
Pnömatik vana tek etkili pistonun hava kumandalı aktüatör ile hareket ettirilmesi ile çalışır. Normalde kapalı pozisyondadır. Aktüatöre hava verilmesi ile piston yukarı doğru hareket eder ve vana açılır, hava kesildiğinde yaya aracılığıyla piston itilerek vana kapalı konuma getirilir. Şekil itibariyle Y tipi vanadır.
Pnömatik aktüatör temel biçimde bir valf, bir piston ve bir silindirden meydana gelir. Piston, silindirde bulunan havayı tutarak basınçlı olan havayı aşağıya doğru yani diyaframa gönderir. Valf gövdesini aktüatöre bağlayarak hareket ettirmesini sağlayan ve sızdırmazlık yapan parça, salmastra denilen parça ile kaplanır.
Pnömatik pistonlu kontrol vanası, aktüatör olarak pnömatik piston kullanarak bir sıvının veya havanın akışını kontrol etmek için kullanılan bir vana türüdür. Pnömatik piston, bir silindir içinde doğrusal hareketle ileri geri hareket eden ve basınçlı hava ile çalışan silindirik bir mekanik bileşendir.
Pnömatik pistonlu vanalar, bir valfi açan veya kapatan bir pistonu veya diyaframı harekete geçirmek için basınçlı hava veya diğer gazları kullanan bir valf türüdür. Bu valfler, sıvıların, gazların ve diğer malzemelerin akışını kontrol etmek için endüstriyel ve imalat uygulamalarında yaygın olarak kullanılır.
İlgili 43 soru bulundu
Pistonlu vanalar, su, sıcak su, ısı derecesi oldukça yüksek olan sıvı akışkanlar, kimyasallar, akaryakıtlar, gazlar, buhar ve diğer akışkanlar için kullanılmaktadır. Basınç kontrolünde de oldukça iyi performans sergilemektedir.
Pnömatik silindir, endüstriyel üretimde sıkıştırma, baskı uygulama, kaldırma ya da lineer hareket gerektiren yerlerde sıkça kullanılmaktadır. Pres uygulamalarından ilaç sektörüne, demir-çelik üretiminden tıbbi bilimlere kadar birçok alanda bu sistemler önemli rol oynamaktadır.
Pistonlu vana, disk ve sitin yerine silindirik bir piston ve iki elastik, değiştirilebilir conta kullanılarak üretilen bir çeşit glob vanadır. Piston vanalar, bu yapılarından dolayı sızdırmazlık konusunda rakiplerine karşı büyük bir üstünlük taşımaktadırlar.
Diyafram vana (diğer bir adı Membranlı vana olarak da geçer), içinden geçen suyun basıncına göre diyafram üzerine yaptığı etkiden dolayı açma kapama düzeneğine sahip vanalardır. Diyafram vanalar, uzaktan kumanda ile açma-kapama istenen yerlerde kullanılan bir vana çeşididir.
Fark basınç kontrol vanası (-200 °C) – (+550 °C) sıcaklık aralıklarında tesisatı fark basıncından korumak için kullanılan özel bir valftir. Merkezi sistemlerde basıncı dengede tutarak arıza ve kazaları önler. Bu özelliğinden dolayı fark basıncı oluşan tesisatların en önemli emniyet elemanlarından birisidir.
Pnömatik sistemler, hava veya gaz basıncını kullanarak mekanik hareketler gerçekleştirir. Temel çalışma prensibi, hava veya gazın basıncını kullanarak bir silindir içerisinde bir piston hareket ettirmektir. Bu hareket, silindir içerisinde bir pistonu ileri veya geri hareket ettirerek bir kuvvet oluşmasına neden olur.
Pnömatik Aktüatör basınçlı hava ile döner valfleri açma kapamaya yarayan otomatik kontrol cihazıdır. Hidrolik aktüatörlerde gözlemlediğimiz çalışma prensibine pnömatik aktüatörlerde de karşılaşırız. Yalnızca bu sefer sıvı basıncı yerine havanın basıncını kullanan aktüatör, bu basınç sayesinde pistonunu hareket ettirir.
Hava hatlarında akışın durdurulması ya da başlatılması gereken yerlerde, açma ve kapama amacıyla kullanılır. Bir giriş ve bir çıkış olmak üzere 2 yol, açık ve kapalı olmak üzere 2 konuma sahiptir.
hareket ettirdiği valf veya hava ile harekete geçen valf olarak iki çeşittir. harekete geçen pilot valfin hareket ettirdiği valf veya hava ile harekete geçen valf olarak iki çeşittir. harekete geçen pilot valfin hareket ettirdiği valf veya hava ile harekete geçen valf olarak iki çeşittir.
Hücre Tekeri (Rotary Vana) çeşitli granül veya toz malzemenin silolardan akışını kontrol etmeye yarayan iletim sistemi ekipmanıdır. Yer çekimi, basınç veya vakum yöntemi ile çalışırlar.
Flatörlü Seviye Kontrol Vanası, su depolarındaki seviyesini sürekli kontrol eden hidrolik kontrol vanalarıdır. Ana vana kontrolü 2 yollu flatör sayesinde manuel olarak sağlanır. Depo girişlerine monte edilen ana vana, su seviyesi maksimum seviyeye ulaştığında darbe oluşturmadan kapanır.
Diyafram vanalar, uzaktan kumanda ile açma-kapama istenen yerlerde ve/veya prosesteki akışkanın vana mekanizmaları ile temasının istenmediği durumlarda kullanılan bir vana çeşididir.
Pnömatik Valfler pnömatik gazın geçip geçmemesine izin veren anahtardır. Valfleri elektronikteki röle yada transistörlere benzetebiliriz. Sayısız valf türü vardır. Mobil robotlarda ve otomasyon sistemlerinde özellikle elektrikli valfler (elektrovalfler) kullanılır.
Floating küresel vanalar, genellikle enstrümantasyon uygulamalarında kullanılır. Uniform ve kompakt yapısı nedeniyle petrol ve gaz endüstrisinde sıklıkla tercih edilir. Genel olarak dövme ve paslanmaz çelik malzemeden imal edilir.
Damper Vanalar genellikle kelebek veya Bıçak sürgülü vana tasarımı gibi çalışan ve özellikle çok yüksek sıcaklık ve çok düşük basınçta (max 500 mbar) çalışmak üzere tasarlanmış vanalardır. Damper valfleri, hava-gaz-toz gibi akiskanlarin akış kontrolü ve yönlendirme uygulamaları için kullanılır.
Teleskobik Vanalar, çökeltme tanklarının çamur alma yapılarında debiyi kontrol etmek amacıyla kullanılırlar. Hidrolik seviye farkı prensibine göre çalışan Teleskobik Vanalarda, istenilen debi ayarı volanla kontrol edilen teleskobik boru sayesinde yapılır.
Çoğunlukla maksimum 10 bar basınca dayanabilecek şekilde imal edilmektedir.
Pnömatik pistonlarda, sıkıştırılmış olan hava, silindir kovanına basılmaktadır. Basınçlı olan havanın büyük ölçüde etkili olabildiği özel tekerlek "piston" ismini almaktadır ve kuvvet yaratmaktadır. Yaratılan bu kuvvet, pistonu silindir kovam içerisinde hareket ettirmektedir.
Kısaca, sıkıştırılmış hava ile çalışan mekanik sistemlere pnömatik sistemler denilmektedir. Genellikle ortam havasını mekanik harekete çevirmek için kullanılır. (ortam havası dışında nitrojen ve karbondioksit de kullanılmaktadır. Saf oksijen yanıcı bir gaz olduğundan bu sistemlerde kullanılmaz.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri