TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği Madde 35, 2. fıkrada 'tashihle her bir gözde görmeleri tam olmak şartıyla, her bir gözde 1.00 (bir dâhil) diyoptriye kadar olan miyopi, hipermetropi ile 1.00 (bir dâhil) diyoptriyi geçmeyen astigmatizmalar öğrenciliğe engel değildir.
Bir veya 2 gözde 7'nin üstü, toplamda 14'ün üstü olduğunda askerlikten muaf olursunuz. Sayın oturanboğa'nın verdiği değerler GÖRME ile ilgilidir. Odaklama kusuru (miyop, hipermetrop) ile ilgili değildir. Yani size uymaz.
Bölüm Madde 23, 2. fıkrada uzman erbaş ve sözleşmeli er/erbaşlarda renk körlüğünün olmaması gerektiği ve her iki gözde tashihle (gözlükle ya da kontakt lensle) ya da tashihsiz görme seviyesinin tam (10/10) olması gerektiği belirtilmektedir.
Askerlik yapmaya engel göz hastalıkları · 159
Lens hastalıkları içinde en sık nedenin afaki (289, %53.71) olduğu görülürken, katarakt (211, %39.21) ve psödofakinin (38, %7.06) diğer nedenler olduğu tespit edildi. Kornea hastalıkları içinde en sık görülen korneal nefelyon ve lökom (161, %50.62) idi.
2. Uzman Erbaşlık için Göz Şartları Nelerdir? Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinin Madde 40'da Uzman Erbaş adaylarında renk körlüğünün (diskromatopsi) bulunmaması gerektiği ve her iki gözde görme seviyesinin düzeltme ile (gözlükle ya da kontakt lensle) tam olması gerektiği belirtilmiştir.
İlgili 24 soru bulundu
Diğer Göz Sorunları ve MSÜ Göz Şartları
Göz dereceleri (miyopi, hipermetropi ya da astigmatın herhangi birisi) 1.25 ya da daha yukarı olan adaylar Milli Savunma Üniversitesi öğrencisi olamaz. Pitozis adı verilen göz kapaklarında düşme olanlar uzman askeri öğrenci olamaz.
Görmesi ne olursa olsun gece göremeyenler, 3. Görmesi ne olursa olsun iki gözde toplam 14 diyoptriyi geçen veya iki gözde sferik eşdeğerler arasındaki farkın hipermetroplarda 4, miyoplarda 6 diyoptriyi geçen refraksiyon kusuru olanlar. ları, yasal görme bozukluğu terimi ile tanımlandı.
b) Muhabere: İşitmeleri ve görmeleri tam sağlam olmalıdır. c) Tankçı: Boyları 160 ila 185 cm arasında olmalı, diskromatopsi bulunmamalıdır. Tashihli görmeleri her iki gözde ayrı ayrı tam olmak kaydıyla, 1,5 diyoptriyi aşmayan miyopi, hipermetropi ve astigmatizması bulunabilir.
Göz dereceleri (miyopi, hipermetropi ya da astigmatın herhangi birisi) 1.25 ya da daha yukarı olan adaylar muvazzaf subay ve muvazzaf astsubay olamaz. Pitozis adı verilen göz kapaklarında düşme olanlar muvazzaf subay ve muvazzaf astsubay olamaz. Göz kapaklarında şekil bozuklukları engeldir.
Astigmat olan kişiler hem yakını hem de uzağı bulanık, dağınık ve rahatsız bir şekilde görür.
Miyoplarda (sferik +silendirik) -2 diyoptriyi geçemez. Açıklama : Miyopisi olanlarda yani gözlük derecesi eksi (-) olan hastalarda astigmat derecesi eklendikten sonra -2 dereceyi geçmemelidir. Hipermetroplarda(sferik +silendirik)+1 diyoptriyi geçemez.
Astigmat Dereceleri
0.25 - 0.50 derece astigmat bozukluklarda gözlük kullanmaya gerek olmaz. Astigmat belirtileri çok hafif olur. 1.50 – 1.75 dereceden yüksek astigmat bozukluklarda mutlaka gözlük kullanmak gerekir .
Polislikte göz derecesi kaçtır? Gözlükle veya lens ile yapılan muayenede her iki gözün görme derecesi toplamı en az 16/20 olmalıdır. Yani bir gözün görme seviyesi 7/10, diğer gözün görme seviyesi 6/10 ise, toplamda 14/20 elde edilir. Bu kişinin polis olmasına engel yoktur.
Normalde hepimizin bir miktar kırma kusuru var. Ama 0,50'ye kadar olanları fizyolojik kabul ediyoruz. Gözde -0,25-0,50 'nin üstündeki numaralar, gözlük ihtiyacı yaratıyor.
Astigmatın 0,25 ile 4,00 arasında farklı dereceleri bulunur. Bazı ekstrem durumlarda astigmat derecesi 4,00'ün üzerine çıkabilir. 0,25-1,00 arası derecelerde genellikle gözlüğe gerek duyulmaz, ancak ikinci bir göz kusuru da eşlik ediyorsa astigmat gözlük numarasına eklenir.
Amerikan Optometri Derneği (AOA) uzağı görememe durumu için aşağıdaki ciddiyet seviyelerini belirlemiştir: Rakam -0.25 ile -2.00 arasındaysa hafif uzağı görememe durumu söz konusudur. Rakam -2.25 ile -5.00 arasındaysa orta uzağı görememe durumu söz konusudur.
TSK yönetmeliğinde belirtilen aralık ise 10-19 aralığında olmalıdır. Bu aralığa dahil olan kişilerin askerlik yapması uygun görülür. 10 ve 19 değerleri de dahil olmak üzere düz taban derecesine sahip kişilerin yaşadığı sorun, askerliğe engel olarak değerlendirilmez.
a) Akciğer grafisi, direkt üriner sistem grafisi. b) HBsAg, Anti-HCV, Anti-HIV. c) Tam kan sayımı ve sedimantasyon. ç) Tam idrar muayenesi. d) Kanda üre ve kreatinin, AST, ALT, ALP, bilirubinler, TSH, LDH, total kolesterol, trigliserit.
Sağlık yönetmenliğinde yazana göre her iki göz de ayrı ayrı olmak şartı ile astigmat ve miyop 1 dereceyi geçmiyorsa engel teşkil etmiyor.
Gözlük camları, bulanık görüşe neden olan kornea veya lensin astigmatik şeklini düzeltmek için kavislidir. Astigmat tedavisi için en yaygın ve basit tedavi yöntemidir. Gözlük takmak, astigmat derecesini etkilemez. Gözlük kullanılmazsa net görüş olmaz ama gözlük ilerleme ya da düşmeye yol açmaz.
Uzağı görememe problemi, gözün uzamasına bağlı olarak 18 yaşına dek artar. Ancak 18 yaşından sonra da özellikle fazla yakın görüş aktivitesi (okuma, ekran/cep telefonu kullanımı, vb) yapanlarda ilerleme devam edebilir.
Göz dereceleri (miyopi, hipermetropi ya da astigmatın herhangi birisi) 1.25 ya da daha yukarı olan adaylar uzman erbaş ve söleşmeli er/erbaş olamaz.
Askerlikten muaf olmak isteyen kişiler, bedensel hastalıklardan dolayı muaf tutulacaklarsa doktor raporu ile bu gerçekleşebilir. Ancak ruhsal hastalığa sahip olan kişilerin eğer resmi olarak raporları yoksa, ruhsal sorunlarını kanıtlamaları için farklı doktorların da muayenesinden geçmek zorundadırlar.
Aile Sağlık Merkezi doktorlarının yapacağı muayeneler sonrası psikolojik ve bedensel bazda sağlık problemi olan vatandaşlar askeri hastanelere yönlendirilir ve oradan ayrıntılı inceleme istenir. Askeri hastanede yapılan kontroller sonra heyetinin aldığı kararla “Askerliğe elverişli değildir” çürük raporu verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri