Hamuru parmaklarınızın arasında yoğurarak veya ellerinizin arasında yuvarlayarak yumuşatmayı deneyebilirsiniz. Hamuru ısıtın. Hamuru biraz ısıtmak için düşük dozda mikrodalgaya atabilirsiniz, sıcak güneş alan bir kısma koyabilirsiniz.
- Sertleşmiş poğaçaları bir poşetin içerisine yerleştiriniz ve buzluğa koyunuz. Donduktan sonra buzluktan çıkarınız. Buzlar çözüldükten sonra tavada veya tost makinesini üzerine basarak yumuşamasını sağlayınız.
Hazırladığınız hamuru oda sıcaklığında mayalandırın. Mayaladığınız ortamın çok soğuk ya da sıcak olmamasına özen gösterin. Çok soğuk bir yerde mayalarsanız hamurunuz çok yavaş ve geç mayalanır. Beklediğiniz kıvama gelmez ve sertleşebilir.
İhtiyacınıza göre azar azar eklemeye devam ederek istediğiniz kıvama getirebilirsiniz. Ancak sert hamuru yumuşatmak için su eklediğinizde yoğurmak bir hayli zor olacaktır.
Poğaça hamurlarına mutlaka şeker ilave edin. Mayanızın daha aktif olmasına yardımcı olacaktır. Bu şekilde birkaç dakika bekletin, tarifinizde varsa sıvı yağ, soda, sirke gibi malzemeleri ekleyin. Özellikle soda ilavesi poğaçalarınızın daha kabarık olmasına yardımcı olacaktır.
İlgili 23 soru bulundu
Hamuru parmaklarınızın arasında yoğurarak veya ellerinizin arasında yuvarlayarak yumuşatmayı deneyebilirsiniz. Hamuru ısıtın. Hamuru biraz ısıtmak için düşük dozda mikrodalgaya atabilirsiniz, sıcak güneş alan bir kısma koyabilirsiniz. Hamur ısıyla yumuşar ve soğukla sertleşir.
Eğer ele yapışmayan kıvam tam olarak nasıl oluyor diye merak ediyorsanız küçük bir parmak testiyle bu doğru kıvamı tutturmanız çok daha kolay olacaktır. Hamuru yoğurup bir bütün haline getirdikten sonra hamurun üzerine parmağınızla bastırın.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır.
Tereyağı kullanımına göre lezzeti çok daha hafif olur, tazelik süresi özellikle de hamurun içerisinde başka süt ürünü yoksa daha uzun süredir. Kıtır kıtır kurabiyeler yapmak istiyorsanız sıvı yağlar tercihiniz olacaktır. Sıvı yağ ile hazırlanan hamurlar buzlukta daha kısa süre dayanır.
Hamurun kabarmamasındaki en yaygın neden, malzemelerin gereken sıcaklıklarda olmamasıdır. Yani çok sıcak veya aşırı soğuk olarak eklenen su ve süt gibi malzemeler, mayanın yapısını bozar ve kabarmasını önler. Yapılan diğer hata ise şeker ve tuzu mayanın içine birlikte koymaktır.
Yumuşak poğaça mayalı olarak hazırlanacaksa, mayanın fermente olması için sıvı maddelerin oda sıcaklığında olmasına özen göstermelisiniz. Çok soğuk kullanılan sıvı yağ, süt ya da yoğurt hamurun sert olmasına neden olabilir. Bu durum yumurta için de geçerlidir.
Hamurlar boyutlarına göre ve oda sıcaklığına göre ortalama 40 dakika - 1 saat arasında mayalanır. Birkaç saat beklettiğiniz hamurlar daha nefis mayalanır.
Fırından çıkarılan pişmiş ürün 10 dakika sonra tepsiden soğutma teli üzerine alınmalıdır. Yumuşak bir yapı için kuru, temiz bir mutfak havlusu ile üzeri örtülebilir.
Soğuk fırına giren poğaçalar kabarıklığını kaybedip, sertleşebilir. Bu nedenle fırın ısısını mutlaka ayarlayın.
Mayanın aktifleşmesini sağlayan toz şeker, poğaçaların yumuşak olmasını sağlayan malzemelerden biridir. Eğer tarifte, bir tutam şeker ekleyin diyorsa, bu adımı kesinlikle es geçmeyin. 1 çay kaşığı toz şekerin, poğaçanız için ne kadar etkili olduğunu görebilirsiniz.
Su, tuz ve maya katılan un hamur haline getirilir. Hamur yumuşak, esnek ve pürüzsüz hale gelene kadar yaklaşık 15 dakika kadar yoğurulur. Yoğurma süresi ne az ne çok olmalıdır. Hamur en katı durumuna ulaştığı zaman yeterince yoğurulmuş demektir.
Poğaça hamuru yoğrulduğunda 25 dereceyi geçmemesi gerekir. Bunun için hamurun içine koyulan malzemelerin özellikle yaz aylarında soğuk olmasına dikkat edilmesi gerekir. Fırınınızın kapağını pişme esnasında çok açmış olmanız veya kullandığınız yağ oranının çok yüksek olması poğaçalarınızın kabarmasına engel olabilir.
Temel Hamur;
1000 gr un + 618 gr (3 su bardağı) suyun karışımı ile mükemmel hamur kıvamını elde edersiniz.
3) Tuz, hamur fermantasyonunu tesbit edici bir özelliğe sahiptir.Bilindiği gibi hamurun fermantasyonu maya faaliyetine bağlıdır.Maya faaliyetini kontrol eden tuzdur. Tuz maya aktivitesini inhibe ederek hamurun gaz oluşturma gücünü düşürür.
Süt ve yoğurdun yağ ve su oranları birbirinden farklıdır. Bu nedenle yoğurt kullanılan tariflerde süt, süt kullanılan tariflerde yoğurt bir diğerinin yerini tutmaz, aynı görevi görmez.
Hepimiz evde yaptığımız poğaçaların yumuşacık olmasını istiyoruz. İşte bu aşamada işin içine süt giriyor. Ancak evde süt kalmadı diye yumuşacık poğaçalardan vazgeçeceğiz diye bir kaide de yok. Zira yoğurt sayesinde de yumuşacık poğaça tariflerine imza atabilirsiniz.
Burada dikkat etmeniz gereken nokta şekeri mutlaka ilave etmeniz. Tuzu bu aşamada asla eklememelisiniz. Zira kullandığınız mayanın hamuru kabartması için glikoza ihtiyacı var; bu yüzden tuz yerine şeker, bal, pekmez gibi içerisinde glikoz bulunan bir malzeme kullanmanız daha doğru olacaktır.
Mayalı poğaça hamuru nasıl yoğurulur? tarifi için öncelikle yoğurma kabına su, süt, sıvı yağ, yoğurt, yumurta akı ve toz şekeri alarak güzelce çırpalım. Üzerine tuz, maya ve unun bir kısmını ekleyelim ve yoğurmaya başlayalım.
200 derecelik fırında altı üstü pişene kadar pişirilir. Poğaça yaparken alt üst fırın ayarını tercih edin ve fan kullanmayın. Fanlı ayar poğaçaların sert ve kuru olmasına neden oluyor.
Poğaçaların yumuşak olmasının ve bayatlamamasının en önemli sebebi hamurunun normal poğaça hamurundan daha cıvık olması ve iyi mayalandırılmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri