1. Yumurta sarısı sürme: Poğaçalarınızı fırına koymadan önce üzerine yumurta sarısı sürmek, parlak bir dokuya ve altın rengi bir görünüme sahip olmalarını sağlar. 2. Şekerli su sürme: Poğaça yaparken fırına koymadan önce üzerlerine şekerli su sürmek, parlak bir yüzey elde etmenizi sağlar.
Peki, poğaça hamurunun üstüne ne sürülür? En yaygın olarak poğaça hamurunun üstüne yumurta sürülür. Yumurta, poğaçanın üzerinin hoş bir renk almasını sağlarken aynı zamanda parlak ve çıtır bir kabuk oluşturur. Bunun dışında poğaça hamurunun üstüne susam, çörekotu veya haşhaş gibi tohumlar da sürülebilir.
Fırından çıkarılan pişmiş ürün 10 dakika sonra tepsiden soğutma teli üzerine alınmalıdır. Yumuşak bir yapı için kuru, temiz bir mutfak havlusu ile üzeri örtülebilir. Tarifler sıcak veya ılık servis yapılabilir.
Ortasına bir delik açılır ve bir tatlı kaşığı peynir harcından konur. Tepsiye un serpilir ve üzerine poğaçalar yerleştirilir. Poğaçaların üzerine yumurta ve pekmez karışımı sürülür ve çörek otu serpiştirilir. Yarım saat dinlendirdikten sonra 200 derecelik fırında 25-30 dakika pişirilir ve servis edilir.
Yumurta büyüklüğünde bezeler alıp içli veya sade olarak şekil verilir. Tepside 20 dakika bekletilir yumurta sarısına kakao sıvı yağ koyup karıştırılır. Poğaçaların üzerine sürülür susam çörek otu serpilir.
İlgili 32 soru bulundu
Pastane poğaçalarını ev poğaçalarından ayıran bir sır vardır. İki poğaçayı tadan herkes bunu anlayabilir. Gerçek pastane poğaçasının sırrı içindeki mahleptir ve katı yağdır.Mahlep ile hakiki pastane poğaçasına en yakın tadı elde edersiniz.
Mayalı yumuşak poğaça yaparken poğaçalarınızın altın rengini almasını istiyorsanız eğer tepside mayalanma işlemi bittikten sonra üzerine erimiş tereyağı, sulandırılmış pekmez ya da yumurta sarısı sürebilirsiniz.
Hamur işlerinin üzerine yumurta sürülmesi üzeri parlak iştah açıcı ürünler elde etmeniz için olmazsa olmazlardandır. Çok daha parlak ürünler elde etmek için ise kimi zaman ürünleri pişirmeden önce ve fırından çıkar çıkmaz olmak üzere iki kere yumurta sürülebilir.
Toz şeker koyun:
Mayanın aktifleşmesini sağlayan toz şeker, poğaçaların yumuşak olmasını sağlayan malzemelerden biridir. Eğer tarifte, bir tutam şeker ekleyin diyorsa, bu adımı kesinlikle es geçmeyin. 1 çay kaşığı toz şekerin, poğaçanız için ne kadar etkili olduğunu görebilirsiniz.
Yumurta, poğaçanın üzerine sürülme işlemi genellikle pişmeden hemen önce yapılır. Hamurun üzerine sürülen yumurta, poğaçanın kızarmasına ve parlak bir görünüm almasına yardımcı olur. Ayrıca, üzerine susam, çörek otu veya peynir gibi malzemeler ekleniyorsa, yumurtanın bu malzemelerin yapışmasını sağlar.
Poğaçalarınıza şekil verdikten sonra üzerini hafif nemli bir bezle örtün ve ikinci kez mayalandırın. Bu şekilde o şahane yumuşacık poğaçalar için yapabileceğiniz en güzel şeyi bir kez daha yapmış olursunuz. Daha sonra verin fırına. Fırını önceden ısıtmayı ihmal etmeyin.
200 derecelik fırında altı üstü pişene kadar pişirilir. Poğaça yaparken alt üst fırın ayarını tercih edin ve fan kullanmayın. Fanlı ayar poğaçaların sert ve kuru olmasına neden oluyor.
Poğaçayı, kapaklı bir kaba veya buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Hava almayacak şekilde kapattıktan sonra buzdolabına kaldırabilirsiniz. Poğaçalar, buzdolabında 1 haftaya kadar saklanabilir.
( biskin, alba) kullanıyorlar. Siz de bu yağları kullanmak isterseniz gross marketlerden teneke ile alabilirsiniz. Pastahanelerde ki ustalar poğaçaların da kesinlikle sıvı yağ kullanmazlar katı yağ kullanırlar. . .
Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir. Bu hamurları bekletirken üzerlerinin sıkıca kapanmış olduklarından emin olun. Kullanmadan en az 2 saat önce çıkarıp oda sıcaklığına gelmelerini bekleyin.
Poğaça hamurlarına mutlaka şeker ilave edin. Mayanızın daha aktif olmasına yardımcı olacaktır. Bu şekilde birkaç dakika bekletin, tarifinizde varsa sıvı yağ, soda, sirke gibi malzemeleri ekleyin. Özellikle soda ilavesi poğaçalarınızın daha kabarık olmasına yardımcı olacaktır.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler. Bu nedenle herbirinin kullanım yerleri farklılık gösterir.
Yoğurduğunuz hamurun kapağını kapatıp geceden buzdolabının alt kısmına koyun. Sabaha kadar o kadar güzel kabarıyor ki diğer mayalılar gibi puf puf oluyor. Sabah buzdolabından çıkarttığınız da ayrıca beklemenize gerek yok. Mayalanan hamurdan parçalar kopartıp içine peynir ve maydanozlu harcı koyup poğaça şekli verin.
Fırınınızın kapağını pişme esnasında çok açmış olmanız veya kullandığınız yağ oranının çok yüksek olması poğaçalarınızın kabarmasına engel olabilir. Açmalarınızın ve mini pizzalarınızın daha yumuşak olması için fırın derecesinin çok iyi ayarlanması gerekir.
Bunun dışında yumurta sarısı özellikle hamur işlerinin ve fırına verilen tatlıların üst kısımlarını daha güzel renk alması için de kullanılır. Yumurta sarısı sürülen poğaça, kurabiye, tart gibi hamur işleri ya da fırın sütlaç gibi tarifler göze hitap eden, nar gibi kızaran bir görüntüye kavuşur.
Yumurtanın sarısı, vitamin açısından beyazına göre çok daha niteliklidir. Demir, fosfor, magnezyum ve potasyumun yanı sıra D, B12, B9, B6, B2, B1, A ve E vitaminlerini bünyesinde barındırır. Bu nedenle de oldukça sağlıklıdır. Yumurtanın beyazı ise B vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahiptir.
İçine süt, yumurta, şeker, tuz, sıvı yağ, margarin konup karıştırılır. Aldığı kadar un katılır. Hamurun ele yapışmayacak kıvamda olması yeterlidir.
Maya tamamen eridikten sonra 1 su bardağı sıvı yağ , 1 adet yumurta ve 2 çay kaşığı tuzu ekleyin.
İlk olarak, poğaça piştikten sonra içindeki su buharlaşmaya başlar. Bu da yumuşaklığını kaybetmesine ve sertleşmesine neden olur. Ayrıca, poğaça içindeki yağın soğumasıyla sertleşebilir. Poğaça hamuru içerisindeki glutenin aşırı çalışması da poğaçanın sertleşmesine sebep olabilir.
180 derecede önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 25-30 dakika kadar üzeri kızarıp tam poğaçalar tam kabarana kadar pişirin. Ardından çıkarıp biraz dinlendirdikten sonra servis edin. Afiyetler olsun!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri