Polarize güneş gözlükleri ile renkler parlak kalır ve daha da göze çarpar. Çevrenizdeki dünya daha canlı ve kontrastlı görünürken camlarınızın renginden etkilenmez. Polarize olmayan camlar, her türlü ışığın parlamasını azaltır, ancak onları ortadan kaldırmaz.
Her güneş gözlüğünde UV filtre vardır ve olmalıdır. Polarize filtre ise bir seçimdir. Güneş gözlüğünün polarize olmaması gözü bozmaz, göz sağlığına zararlı değildir. Ancak UV koruma olmaması gözü kör edebilir, kalıcı zararlar bırakabilir.
Polarize güneş gözlüğü modelleri, yansımaları ve parlamaları azaltarak görüş kalitenizi artırır. Araç kullanırken, doğa sporları yaparken, su kenarında ve üstünde vakit geçirirken en iyi güneş gözlüğü camı, polarize özelliği olan seçeneklerdir.
Polarize güneş gözlüğü nedir sorusunun yanıtı, istenmeyen tüm ışık yansımalarını engelleyen gözlük filtresine sahip tasarımlara işaret eder. Polarize güneş gözlüğü modelleri ile özellikle de güneş ışığının çok yoğun olduğu mevsim koşullarında ışık yansımaları azaltılarak göz konforu artırılabilir.
Polarize camların normalde ultraviyole blokajıyla ilişkisi yoktur. Ancak su ya da kar yüzeyinden yansıyan ışınları etkili olarak azaltır. Bu nedenle de özellikle denizde, kayakta ve araç kullanırken netliği artırdığı için rahatlıkla tercih edilebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Göz sağlığının korunması için en temel işleve sahip olan UV camın bütün güneş gözlüklerinde bulunması gerekir ancak polarize filtreli cam bir tercihtir. Güneş gözlüğünde polarize camın bulunmaması göz sağlığının bozulmasına neden olmaz fakat UV koruması olmayan bir gözlük kalıcı göz hastalıklarına sebebiyet verebilir.
Polikarbonat camlar geleneksel camlardan daha ince, daha hafif ve darbelere karşı 10 kat daha fazla dayanıklıdır. Ayrıca polikarbonat camlı güneş gözlükleri zararlı güneş ışınlarına karşı %100 UV koruması sağlayabilir.
Rayban gözlük kadın modelleri arasında, kalın asetat gövdeye sahip Ray-Ban RB 2186 901/58 52 Kadın Güneş Gözlüğü, Wayfarer modelinin modernize edilmiş hali olarak karşımıza çıkıyor. Bununla birlikte polarize özelliği ile ön plana çıkıyor. Spor ve klasik tarz arayışı içerisindeysen; bu gözlük tam sana göre.
Normalde her gözlük camı ultraviyoleyi değişik oranlarda bloke edebilmekle birlikte etkili ultraviyole blokajı için özel kaplamaların kullanılması gerekir. Güneş gözlüğünün UVA ve UVB blokaj derecelerine bakılmalı, yüzde 99'un üzerinde (ideali yüzde 100 blokaj) UV blokajı yapabilen camlar tercih edilmelidir.
Bu nedenle henüz denemeyen insanlar “Polarize güneş gözlüğü baş ağrısı yapar mı?” sorusunun cevabını merak eder. Güneş gözlüğü kullanmaya alışkın olmayan insanlar için polarize gözlüğün ışığı dengeleyici etkisi ilk başta hafif baş ağrısı yapabilir.
Güneş gözlüğü tercihinde yüzünüze göre seçim yaparken, gözlüğün suratınıza büyük ya da küçük kalmamasına özen göstermelisiniz. Yani yüz hatlarınıza rahatça oturan bir gözlük olmalıdır. Güneş gözlüğünün burnunuza oturuş şekli, yanaklarınıza değmemesi, kaş hizanızda olması dikkat edebileceğiniz özelliklerdendir.
Bütün renkli filmler, gümüş içermeyen siyah-beyaz filmler, üzerinde görüntü olan negatifler, buzlu camlar, güneş gözlükleri, fotografik nötral ve polarize filtreler güvenli değillerdir. Bunların çoğu termal retinal yanığa neden olabilen görünmez kırmızı ötesi ışınımı geçirir.
Polarize güneş gözlükleri, gözlerinizin maruz kaldığı UV ışınlarına karşı da koruma sağlar. Özellikle UV koruma faktörü yüksek olan modelleri seçerseniz, gözlerinizi bu zararlı ışınların etkilerinden korumuş olursunuz. Polarize güneş gözlükleri faydalarından bir diğeri ise, göz yorgunluğunu azaltmalarıdır.
Kalitesiz güneş gözlüğü kullanımı; gözlerde karanlık etkisi yaratarak, göz bebeğinin daralmasını engeller. Bu durumda daha fazla zararlı ışığın göz içine girmesine yol açar. Kişi, ışıktan korunduğunu düşünürken, aksine gözü daha fazla zarar görür.
Göz sağlığı açısından UV400 camlar polarize camlardan daha önemlidir. Her ikisi de faydalı olsa da, UV radyasyonu gözler için daha zararlıdır ve zamanla daha ciddi hasara neden olabilir.
Kaliteli güneş gözlüklerinde güvenilir tescil belgesi olmalıdır. 1995'ten bu yana Avrupa Birliği standartlarına göre kaliteli güneş gözlüklerinin üzerinde CE (Conformité Européene) ibaresi bulunmaktadır. CE belgesi, ürünün minimum güvenlik koşullarına uygun olduğunu ifade etmektedir.
Polarize cam ise UV ışınlarını engellemez ve yerden ya da farklı yüzeylerden gelen yansımaları filtreler. Başka bir deyişle güneşten gelen zararlı ışınlardan korunmak için organik cam muhafazası polarize cam ise tercihtir.
Organik Camlar, en çok tercih edilen cam türleridir. Organik Camları, Mineral camlara oranla %40 daha hafiftir ve darbelere karşı 100 kata kadar daha dayanıklıdır. Organik Camlar, Mineral Cam ile karşılaştırıldığında kullanıma bağlı olarak yüzeyinde daha fazla aşınma olabilir.
Polarize camlı gözlükler ile gözlerinizi kısmaz, göz yorgunluğu, baş ağrısı yaşamazsınız. Gözleri bozuk olan, lens kullanan kişilerin günlük yaşamında mutlaka bu tarzda camları tercih etmesi gerekmektedir.
Ray-Ban, Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir gözlük üreticisidir. Şirket, 1936 yılında Bausch & Lomb tarafından kurulmuş olup 1999 yılında Luxottica tarafından satın alındı. Özellikle Wayfarer ve Aviator serisi gözlükler ile bilinmektedir.
Ray-Ban ve Oakley dümenleri
Luxottica, Ray-Ban'ı satın alıp üretimini durdurdu. Bir sene sonra yeniden piyasaya sürdüğünde aynı gözlükler artık 150 dolardı. Suni bir şekilde yaratılan kıtlık ve etkili pazarlama (üçkağıt) teknikleriyle Ray-Ban bir anda pahalı ve arzulanan bir marka haline getirildi.
Hoya markası Japon,Zeiss Almandır.Bu iki markanın üzerinde daha çok durarak Türkiye şartlarında alınabilecek en iyi optik camları anlatacağım. Antonio, Hoya San Diego, Hoya Seattle, Hoya St. Louis.
Gözlük camı seçiminde kişinin alışkanlıkları, beklentileri, yaşı, kullanılan ortam veya iklim, kişinin günlük aktiviteleri, ışığa hassasiyeti, yapılacak gözlüğün cinsi (uzak, yakın, multifokal), recetesi ve doktorun tavsiyesi üstünde durulması gereken özelliklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri