Erikleri yıkayın ve çekirdeklerini çıkarıp, istediğiniz büyüklükte doğrayın. Ardından tencereye toz şekeri ve suyu koyup, 5-10 dakika kaynatın. Kaynadıktan sonra erikleri ilave edin ve ocaktan alın. Tencerenin kapağını kapatıp, 15 dakika bekleyin.
Derin bir tencerenin içine dökün önce şekeri sonra suyu ilave edin. Orta ateşte ocağı yakın ve çubuk tarçınla karanfili de ekleyerek kaynamaya bırakın. Kaynayan kompostonun altını kısıp 5 dakika böylece pişirin.
Erikleri geceden suya ıslayın. Ertesi gün süzün ve bir tencereye erikleri temiz suyu tarçın karanfil ve toz şekeri ekleyin iyice karıştırıp şekeri eritin. Ocağa alın tencereyi ve kaynayınca altını kısın. 20 veya 30 dk kaynatın.
Erikleri iyice yıkayıp, derin bir tencere içine koyun. Daha sonra eriklerin üzerine su, toz şeker ve limon suyunu ekleyin. Karıştırıp, kaynamaya bırakın. Erikler yumuşayıp, çatlayana kadar pişirin.
İlgili 16 soru bulundu
İlk olarak erikler yıkanır, çekirdekleri çıkarılır ve küçük küçük kesilip geniş bir tencereye alınır. Üzerine şeker eklenir ve fokur fokur kaynayana kadar kaynatılır. Ardından yaklaşık 10 dk pürüzsüz hale gelene kadar blenderdan geçirilir.
Eriklerin çekirdeklerini çıkarın ve erikleri küp küp doğrayıp bir tencereye koyun. Eriklerin üzerine toz şekeri dökün ve 30 dakika bekletin. Kaynamış 1.5 litre suyu eriklerin üzerine dökün ve orta ateşte erikleri kaynatın. Erikler yumuşadığında kırmızı renklerini suya bırakacaklardır.
Özellikle Ramazan ayında sofralarda kendine yer bulan hoşaf, yemeğin yanında veya yemekten sonra servis edilir. Kuru meyvelerle hazırlanan hoşaf, buzdolabında dinlendirildikten sonra ikram edilir.
Erik kompostosunun faydaları
Eriğin içerdiği antioksidanlarla erik kompostosu tüketimi, bağışıklı sistemini güçlendirecek ve böylece hastalıklara karşı kalkan oluşturacaktır. Ayrıca erik kompostosu içerdiği lifler ve posa sayesinde, bağırsakların daha kolay ve hızlı çalışmasını sağlayacaktır.
Kısık ateşte kaynamaya bırakın. Kaynamakta olan suya karanfil ve tarçın çubuğunu ekleyin. Kayısı ve üzümler yumuşayana kadar yaklaşık 15 dakika pişirin.
Pişireceğimiz kaba alıyoruz Ve 3. 5 litre suyu ekleyip ocağa koyuyoruz. (Ben suyu biraz fazla koydum biz öyle seviyoruz. Çok bal gibi tatlı olmasını sevmiyoruz) Kaynadıktan 15 dakika süre sonrasında şekeri ilave edip 15-20 dakika da böyle kaynatalım ve kaynadıktan sonra kavanozlarımıza koyalım.
Komposto suyunu soğuk içecek olarak da tüketebilirsiniz. Kompostoyu, ağzı kapalı cam bir kapta iki hafta süresince buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Bağırsakları çalıştırıcı özelliği vardır. İdrar söktürücü özelliği vardır. Potasyum kaynağıdır. Kalp ve tansiyon sorunu yaşayanlara tavsiye edilir.
Güzelce yıkanmış olan erikler büyük bir tencereye konulur. Üzerini 4-5 parmak geçecek kadar su ve damak tadına göre şeker eklenir. (Erik ekşi ise şekeri fazla katabilirsiniz, tatlı ise 1- 1, 5 kg şeker yeterli olacaktır. ) Ara sıra karıştırarak iyice kaynayana kadar pişirilir.
Doğal ve ev yapımı erik suyu, yüksek kolesterolün normal seviyelere düşmesine yardımcı olarak kalp ve damar hastalıklarına karşı engelleyici bir görev üstlenmektedir. İltihabı ve Enfeksiyonu Önler: Erik suyu, vücutta meydana gelen iltihabın ve özellikle de idrar yolu enfeksiyonunun vücuttan sökülüp atılmasını sağlar.
Bazı yerler üzerine tarçın, vanilya ekleyerek sunum yapıyordu. Komposto ve hoşaf arasında çok büyük fark olmamasına karşın hoşafın malzemesi kurudur, komposto ise yaş meyveler kullanılarak yapılır. Hoşaf daha çok Anadolu tanınır. "Hoş Ab" yani "Hoş su" kelimesinden türetilmiştir ve Farsça kökenlidir.
Su ve toz şekeri derin bir tencereye alın. Tel bir çırpıcı yardımıyla şeker taneleri tamamen eriyene kadar karıştırın. Karanfil ve çubuk tarçın ilavesiyle kısık ateşte kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayan şerbet karışımına kuru kayısıları katıp kısık ateşte 10-15 dakika kadar pişirin.
Uzmanlar açlık ve susuzluk ihtiyacının karşılanması için sahurda süt ve yumurta, iftarda ise hoşaf tüketilmesini önerdi.
Kayısı hoşafınız daha sağlıklı hale getirmek istiyorsanız tarifteki şeker yerine bal ya da pekmez kullanmanızı tavsiye ederiz. Üstelik bu doğal tatlandırıcılar hoşafınıza aromalı bir tat da katar.
Yani her ziyafetin sonunda kahveden önce hoşaf sunulurdu. Sofraya iki kaşık konur, bunlardan bir tanesi çorba, diğeri de susuzluğu gidermek için şerbet ve hoşaf içmekte kullanılırdı. Bu sayısız şifa dolusu içecekler Ramazan sofralarında da sıklıkla yer alıyor.
Suyu tencereye koyup toz şekeri ilave ediyoruz. Kaynadıktan sonra tarçın, karanfil ve kırmızı eriği ilave ediyoruz. Erikler rengini iyice saldıktan sonra ocaktan alıp suyu süzgeçle süzüyoruz. Afiyet olsun.
30 dakika kaynattıktan sonra sıcak iken süzgeçten geçirilir. Tencereye tekrar alınır ve üzerine şeker eklenerek kısık ateşte kapağı açık şekilde yarım saat kaynatılır. Katı yağ eklenip 10 dakika kaynatılıp limon suyu eklenir o şekilde de 10 dakika kaynatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri