Sigorta poliçesi genel olarak entegre bir sözleşmedir, yani sigortalı ve sigortacı arasındaki sözleşmeyle ilgili tüm formları içerir. Bazı durumlarda, nihai sözleşmeden sonra gönderilen mektuplar gibi ek yazılarla belirtilen istekler de sigortalanabilir.
Poliçe, sigorta şirketleri ile müşterilerinin karşılıklı haklarını ve sorumluluklarını detaylı şekilde düzenleyen yazılı bir sözleşmedir.
Poliçe, muhtemel sebeplerden ötürü doğabilecek risklerin oluşturduğu zararların giderilmesi için kişilerin belli bir prim ödeyerek kendilerini maddi ve manevi yönden teminat almalarına yarayan bir belgedir. Sigorta poliçesi sigortalanın menfaatlerini etkileyecek risklerin oluşması halinde tazminat ödemeyi vaat eder.
Poliçe diğer adıyla sigorta senedidir. Sigorta hizmeti sunan şirketler ve kurumların, sigortalı olmak isteyen kişiler ile yaptıkları, hakların sorumluluklarının yer aldığı anlaşmadır. Bu anlaşmada, poliçenin görevi karşılıklı olarak güveni sağlamaktır.
Sigorta sözleşmesi tam iki tarafa borç yükleyen bir sözleşmedir. Bu sözleşmede sigorta ettirenin primi ödeme borcunun karşılığını sigortacının riski taşıma borcu oluşturur. Bu borcun sonucu sigorta tazminatını ya da bedelini ödeme borcudur. Sigorta sözleşmesi sürekli edim doğuran sözleşmelerdendir.
İlgili 35 soru bulundu
Sözleşmeler üç biçimde yapılır: sözlü sözleşme, adi biçimde yazılı sözleşme ve resmi biçimde yapılan yazılı sözleşmeler.
Sözleşme Türleri
Sözleşmeler tek tarafa borç yükleyen ve iki tarafa borç yükleyen sözleşmeler olmak üzere ikiye ayrılırlar. Sözleşmeler ya tek tarafa borç yükler ya da iki tarafa birden borç yükler. Tek tarafa borç yükleyen sözleşmeler, tek taraflı hukuki işlemler ile karıştırılmamalıdır.
Bir senedin poliçe olabilmesi için senette bulunması gereken bazı zorunlu unsurlar vardır. Poliçenin zorunlu unsurları; poliçe kelimesi, belirli bir bedelin ödenmesi hususunda kayıtsız ve şartsız havale, muhatabın adı, kime veya kimin emrine ödenecekse onun adı, düzenlenme tarihi, düzenleyenin imzasıdır.
Üç taraflı bir ilişkiyi düzenleyen bir senet olan poliçe, belirli bir kişi emrine, diğer kişiye verilen ödeme yetkisini kapsayan bir senettir. Senedi düzenleyen yani keşideci, bir kişiye borçlu iken, diğer bir kişiden de alacaklıdır.
Sigorta şirketleri ile yapılan sözleşmeler poliçe olarak bilinmektedir. Poliçelerde yasal bakımdan karşılanması gereken hususlar belirlenmektedir. Poliçeler sigorta şirketleri ile sigortalılar arasında hazırlanan belgelerdir.
POLİÇE KAVRAMI
Poliçenin hukuki niteliği, çifte yetki veren, nitelikli havaledir. Keşideci senedi düzenlerken muhataba senet bedelini lehtara ödeme yetkisi vermektedir. Muhatap, ayrıca lehtara da (senet bedelini kabz etme yetkisi vermektedir.
POLİÇE ŞEKİL ŞARTLARI
- Poliçe kelimesinin bulunması gerekmektedir. - Belirli bir bedelin kayıtsız şartsız ödeneceği vaadinin bulunması gerekmektedir. - Poliçeyi düzenleyen ilgilinin (keşidecinin) imzası gerekmektedir. - Poliçenin keşide edildiği (düzenlendiği) tarih ve yerin belirtilmesi gerekmektedir.
Poliçe veya sigorta senedi, sigorta hizmeti sunan kurumlar ya da şirketler ile sigorta hizmetinden yararlanacak olan kişiler arasındaki karşılıklı hakların ve sorumlulukların belirtildiği sigorta anlaşmasıdır.
Bu tanımdan hareketle Sigorta sözleşmesi, sigortacının sigorta güvencesini ve sigorta ettirenin de prim ödeme borcunu üstlendiği her iki tarafa borç yükleyen sözleşmedir.Sigorta sözleşmesi sigortacı ile sigorta ettirenin karşılıklı iradelerinin örtüşmesi ile kurulur.
Geri ödeme şartlarını sağlayan aracınızın poliçe iptali, sigorta şirketi tarafından gerçekleştirilir. Bir yıllık poliçe üzerinden kullanılan poliçe gün sayısı düşülerek kalan günler toplam bedelinden prim iadesine dönüşür.
Trafik sigortası iptali şartlarını karşılayan sigortalılar poliçe iptalleri için sigorta şirketine başvuruda bulunmalıdır. 1 yıllık düzenlenen trafik sigortası poliçesinde kullanılan gün 1 yıl üzerinden düşer ve kalan günler geri ödeme iadesi olarak sigortalıya iade edilir.
Poliçe, belirli bir kişinin emrin, içinde tutarı yazılı paranın ödenmesi öngörülen, belli bir kişiye karşı düzenleyen tarafından yazılan ve senet metninde poliçe kelimesini içeren bir senettir.
Poliçe (Bill Of Exchange/Draft) : Bu belge belirlenmiş bir sürenin sonunda veya vadede, cinsi ve tutarı belirlenmiş bir meblağın belirli bir lehdara ödenmesi için keşidecinin muhataba verdiği yazılı nitelik taşıyan şartsız bir ödeme emridir.
Poliçede asıl borçlu muhataptır. Muhatap ad/soyad veya unvanı, poliçenin herhangi bir yerine yazılabilir. Kambiyo senedi düzenleme ehliyeti olan herkes poliçede muhatap olarak gösterilebilir. Poliçeyi düzenleyen keşideci kendisini muhatap gösterebilir (TTK.m.585).
Poliçede muhatap poliçeyi “kabul” etmediği takdirde poliçenin borçlusu sayılmaz; ancak, muhatap poliçeyi kabul ettiği takdirde, poliçe bedelini vadesinde ödemeyi taahhüt etmiş olur; böylece poliçenin asıl borçlusu durumuna gelir (TTK m. 698/1).
Sigorta Poliçesi Türleri
Doktor ziyaretleri, hastaneye yatış ve reçeteli ilaçlar dahil olmak üzere tıbbi harcamaları kapsar. Sigortalı bir sürücünün neden olduğu hasar veya yaralanmaların yanı sıra aracına verilen zararı da kapsar. Sigortalının lehtarlarına vefatları halinde toplu ödeme yapılmasını sağlar.
SÖZLEŞMELER. Hukuk dilinde ve günlük dilde akit, mukavele, bağıt, kontrat gibi farklı terimlerle de anılan sözleşme tarafların belli bir hukuki bir sonuç doğurmaya yönelik karşılıklı ve birbirine uygun irade açıklamalarından oluşan bir hukuki işlemdir.
Sözleşmenin Unsurları Bir sözleşmenin esaslı unsurları, o sözleşmenin mevcut olabilmesi için mutlak surette bulunması gerek olan unsurlardır. Sözleşmede bu unsurlar; “satılan şey”, “semen” ve “tarafların satılan şey ile semenin mübadele edilmesi (değiştirilmesi) hususundaki anlaşmaları”dır.
Bir sözleşmede tarafların karşılıklı çıkarları bulunur. Örneğin herhangi bir malı satın alırken yapılan iş sözlü bir sözleşmedir. Alıcı mala karşılık bir fiyat önerir ve satıcı bu öneriyi kabul ederse parayı alıp malı teslim eder. Bu durumda sözleşme yapılmış ve sözleşme koşulları yerine getirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri