Raf ömrünü uzatmak için lavanta yağı buzdolabında da saklanabiliyor.
Saklama Koşulları & Uyarılar
Saklama: Ürünleri güneş ışığından uzak tutun. Serin ve kuru bir yerde saklayın. Ürünleri buzdolabında saklamak ürünün raf ömrünü arttırmaz.
Uçucu yağlar koyu renkli şişede ve buzdolabında 2 yıla kadar saklanabilir.
Bitkisel yağların saklama koşulu nedir ? Öncelikle almış olduğumuz bitkisel yağı ışıktan korumalı ve karanlık ortamlarda renkli ışığı süzebilen cam şişelerde minimum 18 ila 20 derece ortamda bulundurmanız gerekmektedir. Işığa ve ısıya maruz kalan bitkisel yağlar çabuk bozulma gösterecektir.
Sudan hafif olan uçucu yağların kırılma indeksleri genellikle yüksek olup, optikçe aktif özelliktedirler. Işık ve oksijenin etkisi ile reçineleştikleri için uzun süreli saklamalarda koyu renkli şişelerde ağzı kapalı olarak muhafaza edilmelidirler.
İlgili 30 soru bulundu
Tereyağının kaynatılarak üzerindeki tortuları alınıp daha konsantre hale geldikten sonra saklanması sürecine dayanan sade yağ, yaklaşık 3-6 ay kadar dayanabiliyor. Bu yağın en büyük özelliği serin ve kuru bir yerde saklanıyor olması. Sade yağı buzdolabında saklamamaya özen gösterin.
Ayçiçek yağı, kapağı açılmadan 12 aya kadar muhafaza edilebilir. Ancak eğer kapağı açıldıysa 1-2 ay içerisinde tüketilmelidir. 1-2 ay içinde tüketilmeyen ayçiçek yağında, kanserojen maddeler açığa çıkabilir. Rutubetli ve nemli ortamlarda daha kısa sürede bozulabilir.
Antiinflamatuar, antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahip olan lavanta yağı, sakinleştirici etki ile siniri ve migren kaynaklı baş ağrısını, artrit ve kas kramplarını giderebilir, cilde uygulandığında gözenekleri açar, iltihabı azaltır, sivilce oluşumunu önler, lavanta yağı ayrıca uyku kalitesini artırmak gibi ...
Bitkisel yağların saklama ve depolama koşulları nedir ? Öncelikle almış olduğumuz bitkisel yağı ışıktan korumalı ve karanlık ortamlarda renkli ışığı süzebilen cam şişelerde minimum 10 ila 25 derece ortamda bulundurmanız gerekmektedir. Işığa ve ısıya maruz kalan bitkisel yağlar çabuk bozulma gösterecektir.
Esansiyel yağlar yanıcıdır ve ısı kaynaklarından uzakta tutulmalıdır, çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklanmalıdır.
Temizlik yaparken veya çamaşır yıkarken birkaç damla lavanta yağı kullanmak bakterilere ve mantarlara karşı etkilidir.
Çünkü kâfur, lavanta yağının kalitesini belirleyen en önemli madde olarak kabul ediliyor. Lavanta yağından anlayan birinin yağın kalitesiyle ilgili soracağı ilk sorunun kâfur oranı olduğunu belirten Tugay, “İyi kalite bir lavanta yağında Avrupa Farmakope'sinin belirlediği kâfur oranı maksimum %1.2'dir” diyor.
ömürleri vardır. içerisinde uçucu yağların tazeliklerini yitirmesine veya bozulmalarına yol açabilir. nedenle yağın bulunduğu yer sürekli değiştirilmemelidir.
Satın aldığınız uçucu yağların etiketinde mutlaka %100 saf (pure) ve doğal (natural) olduğu belirtilmelidir. Örneğin lavanta uçucu yağı satın alacaksanız, etikette "Lavanta Uçucu Yağı" yazmalıdır.
Yastığınıza bir damla damlatabilir veya uyurken yastığınızın yanına koyduğunuz bir pamuğa birkaç damla damlatabilirsiniz. Ayrıca rahatlamanıza ve uykuya dalmanıza yardımcı olması için yatmadan yaklaşık 30 dakika önce yatak odanıza lavanta yağını dağıtabilirsiniz.
Genel olarak toprak ve hava koşullarına karşı geniş bir toleransa sahip olan lavanta için en ideal toprak kuru olan ve kireç bakımından zengin değerlere sahip topraklardır. 10 dereceden 30 dereceye kadar hava sıcaklığında yetişebilir.
Cilt Bakımı ve Uçucu Yağlar
Uçucu yağlar bitkilerden elde edilen doğal yağlardır. Cilt, saç ve vücut için çeşitli faydaları vardır ve cilt bakımı, saç bakımı ve aromaterapi dahil olmak üzere çeşitli amaçlar için kullanılabilirler.
Yağları mümkünse düşük sıcaklıkta ve hatta buzdolabında saklayın. Yağ sıcaklığını tutarlı tutun. (buzdolabının içine ve dışına hareket eden yağlar yalnızca bu sıcaklığa bağlı reaksiyonlarla oynayacaktır ve bundan kaçınılmalıdır.) Bu nedenle “serin, karanlık bir yer” tercihi en iyisi olacaktır.
Müftüoğlu saklama ve özellikle kullanım miktarı konusunda önerilerini de şöyle açıklıyor: “Soğuk sıkım yağları oda sıcaklığında, serin, güneş görmeyen yerlerde, koyu renk cam şişelerde muhafaza etmeliyiz.
Lavanta yağının saça herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Ancak her bitkisel üründe olduğu gibi lavanta yağının kullanımında da dikkat edilmelidir. Lavanta yağı ile saç bakımı haftada en fazla iki kez yapılmalıdır.
Lavanta Yağının Yüze Faydaları
Akne veya sivilce problemleriyle mücadele edenler için lavanta yağı, antibakteriyel özellikleri sayesinde yardımcı olabilir. Birkaç damla lavanta yağı, sivilce oluşumunu engelleyebilir ve var olan sivilceleri hafifletebilir.
Dişil enerjiyi artıran koku denilince lavanta listenin hemen başlarında yer alır. Sakinleştirici ve rahatlatıcı özelliği ile bilinen lavantanın stresi azaltan ve duygusal dengesizliği düzenleyen etkisi yönüyle dişil enerjiyi artıran koku çeşitleri arasında yer aldığı bilinir.
Açılmış motor yağlarımız kimyasal yapıları gereği havayla temasları halinde reaksiyona girerek oksidasyona uğramaktadır. Ambalajı açılmış ürünlerin oksidasyon riskine karşı 1 sene içerisinde tüketilmesini tavsiye ediyoruz.
Koku Yöntemi
Zeytinyağını kokladığınızda meyvemsi bir koku yerine boya ya da yapıştırıcıya benzer bir koku alıyorsanız yağın bozulmuş olma ihtimali bir hayli yüksek.
Bitkisel yağların genellikle raf ömrü 2 yıldır ancak güneşe ya da aşırı ısıya maruz kalan yağlar bozulabilir. Bitkisel olması yağın bozulmayacağı anlamını taşımaz bu nedenle özellikle plastik şişelerden uzak durmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri