Uzun dönem yenilenmeyen poliçeler için sürprimler azami %50 olarak uygulanır. Bu durum aracınızın yasal zorunluluklarını yerine getirmemiş olduğunuz anlamına gelir ve trafikte seyir halindeyken yakalandığınızda cezai yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz.
Zorunlu deprem sigortası yenilenmezse, daha önceki DASK ödemeleri herhangi bir teminat sağlamıyor. DASK poliçesi yokken deprem olması ve konutta hasar oluşması durumunda ise tüm masrafların ev sahibi tarafından ödenmesi kaçınılmaz hâle geliyor.
Altyapı Hizmetlerinden Yararlanılamaz. DASK yenileme işlemi yapılmazsa altyapı hizmetlerine yönelik yeni abonelik işlemleri gerçekleştirilemez. Yani meskene elektrik, su ve doğalgaz bağlantısı yapılmaz. Bu durum, yalnızca yaşam kalitesini düşürmekle kalmayıp meskenin kullanımını olanaksız hale getirebilir.
Poliçeniz yenilenmediğinde ne olur? Taşınmaz sahipleri veya hak sahipleri, sigorta sözleşmelerini her yıl yenilemek zorundadır. Sigorta sözleşmesinin poliçe bitiş tarihine kadar yenilenmemesi durumunda DASK'ın teminata ilişkin sorumluluğu poliçede belirtilen bitiş tarihi itibariyle sona erer.
MADDE 6 – (1) Sigortanın süresi bir yıldır. Süresi dolan poliçe sigortalı veya sigorta ettiren tarafından her yıl yenilenir.
İlgili 36 soru bulundu
Zorunlu Deprem Sigortası poliçesinin her yıl yaptırılması gerekli olmakla birlikte mevcut düzenleme çerçevesinde, poliçenin geçmiş yıllarda yaptırılmamış olmasından dolayı her hangi bir ceza ödenmez.
Zorunlu Deprem Sigortasının süresi kural olarak bir yıldır. Sigorta söz leşmesinin her yıl poliçe süresi sona ermeden yenilenmesi gerekmektedir.
Bu kapsamda yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı binalar için sigorta bedelinin %20'si, orta hasarlı binalar için ise sigorta bedelinin %10'u sigortalılarımıza avans olarak ödenecek.
DASK'ta az hasarlı binalara sigorta bedeli üzerinden %15 ödeme yapılıyor fakat evim az hasarlı olmasına rağmen yatan miktar % 15 den çok çok az miktarda.
Bu doğrultuda betonarme yapılar için geçerli olan DASK metrekare bedeli, 2023 yılı içerisinde 3.016 Türk lirası olarak ödenecektir. 2023 yılında diğer yapıların DASK sigorta bedeli hesabında geçerli olacak esas metrekare bedeli ise 2.080 Türk lirası olarak belirlenmiştir.
Biten sigortanızı en geç 30 gün içinde yenilemeniz halinde %10 oranında indirimden yararlanırsınız.
DASK poliçe yenileme online olarak bankaların internet bankacılığı sistemi üzerinden de yapılabilmektedir. Online DASK yenileme işlemleri için T.C kimlik numarası ile şifre bilgisi gerekmektedir. Doğal Afet Sigortalar Kurumunun resmi internet sitesi (DASK online işlemler) üzerinden DASK yenileme yapılabilmektedir.
Poliçeniz dolmadan bir süre önce sigorta şirketi yenileme şartıyla birlikte, yenileme ihbarını (renewal notice) size gönderir. Bu aynı zamanda sigorta şirketiniz tarafından size gelen yeni bir tekliftir. Bu ihbardan sonra poliçeyi devam ettirip ettirme hakkı sigortalıya aittir.
Afet Sigortaları Kanunu'na göre DASK sigortası yaptırmayanlar devletin sunduğu konut kredisi ve depremde binanın zarar görmesi durumunda yapılan yardımdan yararlanamaz. Ayrıca evine elektrik, su ve doğal gaz da bağlatamaz.
e-Devletten DASK Yapılır mı? Kişilerin yanıt aradıkları sorular arasında “E-devlet üzerinden DASK yapılır mı?” yer almaktadır. DASK poliçesi e-devlet üzerinden satın alınamamaktadır. Sigorta şirketleri ile kamu ve özel bankalar aracılığıyla düzenlenen sigorta poliçeleri e-devlet üzerinden sorgulanabilmektedir.
Buna göre 100 metrekare bir daire için deprem olması durumunda alınacak teminat 150 bin 800 lira. Yıllık DASK poliçesine ödenecek tutar ise 354 lira.
DASK, evi deprem döneminde DASK poliçesi ile teminat altına alınan konut ve işyerleri için ödemeler yapmaktadır. DASK ödeme yaparken, konutun Bakanlık tarafından az hasarlı mı yoksa hasarsız mı olduğu ile ilgilenmez.
Eğer kasko poliçesinde deprem teminatı var ve muafiyetsizse hasar masrafları %100 şekilde karşılanır. Kasko deprem muafiyeti olan poliçelerde ise hasar ödemesinde kesinti yapılır.
Ödenecek tutarın 2023 yılı için 640.000 TL olan teminat tutarından fazla olmaması gerekiyor. Fazla olması durumunda eğer varsa kalan tutar konut sigortası tarafından karşılanıyor. DASK'ın her yıl inşaat maliyetlerine göre belirlediği azami tutardaki teminat 2023 yılı için 640.000 TL.
Bir süredir gündemde yer alan "Orta hasarlı binalar yıkılacak mı?" sorusuna Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki son noktayı koydu. Bakan Özhaseki, "Orta hasarlı binaların tamamı yıkılacak.
Konutları deprem afeti nedeniyle yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı olarak tespit edilen afetzede aile başına 10 bin TL destek ödemesi yapılmaktadır. Deprem destek ödemesinde afet bölgesinde ikamet ediyor olmanız yeterlidir. Başka bir şart aranmamaktadır.
Konutları yıkık, acil yıkılacak, ağır-orta veya az hasarlı olarak tespit edilen afetzedelere, acil ihtiyaçlarını karşılamaları için hane başına 10.000 TL nakdi destek ödemesi yapılmaktadır.
Tazminatlarda DASK'ın açıkladığı metrekare birim maliyeti kullanılıyor. 100 metrekare evi olan bir depremzedenin alacağı maksimum tazminat 301 bin 600 TL. Konutları 120 metrekare olan bir depremzede ise DASK'tan 361 bin 920 TL alabilir. Konutlar 150 metrekare ise tazminat miktarı 452 bin 400 liraya yükseliyor.
Köy nüfusuna kayıtlı ve köyde ikame eden kişilerin yaptırdığı binalar, Mesken olarak kullanılmayan yıkım kararı alınmış, bakımsız ve metruk binalar, Herhangi bir mühendislik hizmeti görmeden tamamlanmış binalar, Proje kapsamı dışında çalınarak inşa edilen yapılar DASK kapsamı dışında kalır.
Zorunlu Deprem Sigortası tazminatının hesaplanmasında, rizikonun gerçekleştiği yer ve tarihte, binanın yeniden inşasının mevcut piyasa koşullarındaki güncel maliyeti esas alınır. Bununla beraber sigorta tazminatı, hiç bir durumda poliçede tanımlanmış sigorta bedelinden fazla olamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri