Yüksek Vitamin D Takviyesi Almak Polikistik over sendromlu kadınların yüzde 67-85'inin D vitamini eksikliği olduğu düşünülmektedir. Bu eksiklik sendromun doğrudan bir nedeni olmasa da, insülin gibi PCOS semptomlarının çoğuna katkıda bulunabilir.
Gözlemsel çalışmalar D vitamini eksikliğinin de PKOS gelişiminde rol oynayabileceğini düşündürmektedir. PKOS'lu kadınlarda D vitamini eksikliği yaygın görülen bir sorundur. PKOS'lu kadınların %67-85'inin ortalama 25-hidroksi vitamin D (25OHD) düzeyleri 20 ng/mL'nin altındadır.
MAGNEZYUM = Düşük magnezyum seviyeleri insülin direnci ve birçok metabolik semptomla bağlantılıdır. Günlük 200-300 mg elemental magnezyum polikistik overdeki insülin direncinde oldukça faydalı olabilir.Daha yüksek dozlar için doktorunuza başvurunuz.
Cilt ve saç problemleri:Polikistik over sendromu olup, akne ve tüylenme problemi yaşayan kadınlarda düşük doz anti-androjen ilaçlarla birlikte doğum kontrol haplarının (oral kontraseptifler) kullanımı önerilebilmektedir. Daha dirençli vakalarda daha yüksek dozlarda erkeklik hormonunu azaltan ilaçlar kullanılabilir.
Yeşil çay ve nane çayı PCOS ile baş etmede bizlerin yüzünü güldüren çaylardan. PCOS'lu kadınlarda yapılan çalışmalar yeşil çayın olumlu etkilerini ortaya çıkarmaya devam ediyor.
İlgili 20 soru bulundu
Soğan suyu kürü kilo vermede oldukça etkilidir. Özellikle kadınlarda miyom, polikistik over, kıl dönmesi, menopoz ve hamile kalma gibi durumlarda soğan suyu kürü tedavi edici bir özelliğe de sahiptir.
Hastalığın oluşumunda ailesel yatkınlık önemli bir rol oynar. Ailesinde polikistik over öyküsü bulunan bireylerin bu hastalığa yakalanma olasılığı, diğer bireylere oranla oldukça fazladır. Buna ek olarak obezite de bu hastalığın oluşumuna zemin hazırlayan faktörler arasında yer alır.
Polikistik Over Sendromu Geçer mi? Polikistik over ve hamilelik arasındaki bağı bilen her kadının aklına şu soru gelir “polikistik over sendromu tamamen geçer mi?” Maalesef geçmez. Ancak, düzenli ve dengeli beslenme, fazla kilolardan kurtulma, ilaç tedavisi veya cerrahi operasyon ile tedavi edilebilir.
Pek çok kadında görülen polikistik over rahatsızlığı için de oldukça etkili bir kürdür. İbrahim Saraçoğlu, soğan kürü ile testere dişli aslan pençesi kürünün sırayla yapılmasını, hem polikistik over hem de tüylenme sorunu varsa önermektedir.
Düşük doymuş yağlı besinler tüketilmeli. Yüksek lifli besin alımına dikkat edilmeli. Bu tipteki beslenme alışkanlıklarına ek olarak 2- 3 saat ara ile besin tüketimi gerçekleştirilmelidir. Bu şekilde kan şekeri seviyesi dengede tutulmalı ve ani yemek yeme atakları önlenmelidir.
Polikistik over sendromu genetik, endokrin ve çevresel faktörlerden oluşur. Genetik faktörleri değiştirmemiz mümkün değildir. Ancak endokrin faktörler ilaçlarla kontrol edilebilmektedir. Bununla birlikte çevresel faktörler yani dışarıdan maruz kaldığımız beslenme, stres, kullanılan kimyasallar (kozmetik, deterjan vb.)
Polikistik Over Sendromu endokrinolojik bir hastalık olup üreme çağındaki hastalarda önemli bir kısırlık problemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Çocuk isteyen kadınların ortalama %8'inde bu durumla karşılaşmaktayız. Genellikle şişman kadınlarda olmakla birlikte zayıflarda da görülebilir.
İlerlemiş olgularda idrar kontrolü güçleşir, idrar kaçırmaya yol açar. Cinsel güç kaybı, adet düzensizliği, B12 vitamini eksikliğinin neden olabileceği diğer sorunlardır. Zihinsel performansı etkiler mi? B12 vitamini eksikliğinde zihinsel performans azalır.
Ancak polikistik over sendromu olan kadınların öncelikle beslenme tarzı ayarlanmalı ve spor için teşvik edilmelidirler. Her Polikistik Over Sendromlu hasta bir olmasa da her hastanın tedavi sürecinin başında sağlıklı bir kiloda olmak, spor yapmak, insülin seviyesini düşürmek, sigara içmemek, alkol kullanmamaktır.
Bilim insanları, D vitamini eksikliğinin üreme fonksiyonlarında etkili olduğunu, cinsiyet hormonlarının üretimini olumsuz etkilediğini ve tüp bebek başarısını düşürebileceğini ortaya koydu.
Adet düzensizlikleri: Normal kadınlarda yaklaşık ayda (26-32 günde ) bir adet olurken PKOS hastalarda yumurta gelişip yumurtlama olmadığından 35 günden daha geç adet görebilirler. Bazı hastalar 45 günde bir adet görürken bazıları 2- 3 ayda bir adet olurlar. Hatta bazı PKOS hastalar sadece ilaç kullanarak adet olurlar.
Polikistik over sendromu yaşayan kişilere tıbbi tedaviye ek olarak sık sık egzersiz yapmaları önerilir. Kişi düzenli beslenerek, egzersiz yaparak ve genel olarak daha sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olarak polikistik over sendromunun etkilerini en aza indirebilir.
Oluşabilen belirtiler de sorun bir hayli ilerledikten sonra fark edilebiliyor. Bu nedenle hastalık en sinsi kanserlerden biri olarak kabul ediliyor. Mide bulantısı, kusma, karında şişlik ve şişkinlik hissi, sık idrara çıkma, kabızlık ancak ilerlemiş dönemlerde fark edilen işaretler.
Bu durumda yumurtalıkların içinde çok sayıda küçük kistler oluşur ve bu durum bazı kadınlarda regl düzensizliği, tüylenme artışı, kilo alma gibi sorunlara yol açabilir. Ancak polikistik over sendromu ciddi bir hastalık değildir ve genellikle tedavi edilebilir.
Polikistik over hastalığı, hormonal dengesizlik olduğu için cinsel ilişkide isteksiz olma da hormonlardan kaynaklanmaktadır. Polikistik over sendromu, cinsel isteksizlik yarattığı gibi hem de cinsel ilişki sırasında ağrı yaratmaktadır.
Araştırmalara göre, PKOS'lu kadınların %80'e kadarı fazla kilolu veya obezdir. PKOS ayrıca aşırı kilolu ve obez kişilerde daha yaygındır. Bunun, aşırı kilolu ve obez kişilerin PKOS ile bağlantılı insülin direncine sahip olma ihtimalinin daha yüksek olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir.
Mercimek, fasulye, brokoli, Brüksel lahanası, armut ve avokado lif bakımından zengin besinler arasında sayılabilmektedir. Kafein tüketimi östrojen seviyelerindeki değişikliklere ve anormal hormon davranışına yol açabilmektedir. Bitkisel çay gibi bir kafeinsiz enerjiyle enerjinizi artırmayı deneyebilirsiniz.
Polikistik Over Sendromu bulunan kadınların çoğunda karın bölgesinde yağlanma, kilo vermekte zorlanma, aşırı derecede karbonhidrat tüketimi ve hipoglisemik dönemler (kan şekeri düşmesi) yaşanabilir. Bunların neticesinde sürekli bir kısır döngü ile kilo vermekte zorluklar gözlenir.
PCOS sıklıkla karın bölgesinde yağlanma, obezite, insülin direnci, metabolik bozukluklar ve kardiyovasküler risk faktörleri ile ilişkilidir. Bunun yanı sıra pkos'un en önemli belirtilerinden biri de kadınlarda kısırlık olarak kendini gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri