Kadınların yüzde 6-10'unda görülen polikistik over sendromu, sıklıkla adet görememe ya da adet düzensizlikleriyle belirti veriyor.
Polikistik over sendromu en sık görülen endokrin bozuklukları arasında yer almaktadır. Yaklaşık her 10 kadından 1'inde görülmektedir.
PCOS ile Hamile Kalma Şansı
İlaç tedavisi hamile kalmanıza yardımcı olmazsa, doktorunuz tüp bebek tedavileri önerebilir. PCOS'lu çoğu kadının IVF tedavisi ile hamile kalma şansı yüzde 20 ila 40'tır. 35 yaş ve üstü veya fazla kilolu kadınların hamile kalma şansı daha düşüktür.
Polikistik over sendromu buluğ çağından yaşamın geç dönemlerinde kadar sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Kadınların yüzde 6-8'inde yani başka bir deyişle her 12-15 kadından birinde polikistik over sendromu görülmekte.
Ciddi bir hastalık olan polikistik over sendromu uzun bir süre boyunca tedavi edilmez ise karaciğer yağlanması, diyabet, hipertansiyon, metabolik sendrom, kısırlık, depresyon ve anksiyete bozuklukları, hipertansiyon, uyku apnesi gibi pek çok önemli soruna yol açabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Polikistik Over ve Hamilelik
Tüp bebek tedavisi gören hastaların yaklaşık %15-20'si polikistik over sendromuna sahip hastalardan oluşmaktadır. Bu sendroma sahip hastalar bazen tedavi olmadığından gebe kalabilmektedir. Ancak bu son derece nadir görülen bir durumdur.
Polikistik over sendromu tamamen ortadan kalkmaz ancak uygulanacak olan bazı tedavi yöntemleri ile ilerleyişi durdurulabilmektedir.
Dr. Korhan Kahraman, polikistik over sendromuna ilişkin,"Hastalık sıklıkla geç ergenlik ve genç erişkin yaş dönemlerinde 18-25 yaş aralığında ortaya çıkmaktadır" dedi.
Polikistik over hastalığı, hormonal dengesizlik olduğu için cinsel ilişkide isteksiz olma da hormonlardan kaynaklanmaktadır. Polikistik over sendromu, cinsel isteksizlik yarattığı gibi hem de cinsel ilişki sırasında ağrı yaratmaktadır.
b) Böbrek ve üreterin şekil ve yerleşim bozuklukları (atnalı böbrek, ektopik böbrek, atrofik böbrek, hipoplazik böbrek, soliter böbrek v.b.) öğrenciliğe engeldir. c) Polikistik böbrek hastalıkları öğrenciliğe engeldir.
"Polikistik over doğuştan ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu konuda ilginç bir görüş (tutumlu genler hipotezi) bulunmaktadır. Polikistik over sendromlu kişilerde anne karnında bebek iken gelişme geriliği görülür.
Polikistik Over Sendromu evlenince geçer mi? Polikistik over sendromu evlenince ya da doğum sonrası iyileşen bir rahatsızlık değildir.
Polikistik over hastalığı üreme çağındaki kadınların %3 ile 5'ini etkileyen yaygın bir tablodur. İlk kez 1935 yılında tanımlanan bu sendromun günümüzde hala daha nedeni tam anlamı ile bilinenemekte ve bu nedenle tedavisi konusunda da bir fikir birliği sağlanamamaktadır.
Polikistik over sendromu yaşayan kadınlarda adetler ise genellikle 21 günden az ya da 35 günden fazla olmaktadır. Aynı zamanda adet dönemleri düzensiz aralıklarla seyretmektedir. Polikistik over sendromu, Kilo artışı, hamile kalamama ya da geç hamile kalma gibi belirtileri de beraberinde getirir.
Hatta bazı PKOS hastalar sadece ilaç kullanarak adet olurlar. Geç adet olduğu gibi bazı PKOS hastalar da sık adet olurlar. PKOS hastalarının yaklaşık %65'i 35 günden daha geç adet olur, %5' i 3 aydan daha geç olur ve %30'u da yumurtlama olmadığı halde düzenli olarak ayda bir adet görebilir.
Ultrasonda polikistik over (PKO) görüntüsü; ultrasonda büyüklükleri 8-10 mm'yi geçmeyen, yumurtalıkların çevresinde yerleşim gösteren çok sayıda kist olması. Yumurtlamanın olmaması (anovulasyon); PKOS olan bir kadının adet periyotu düzensiz olabilir ya da kadın hiç adet görmeyebilir.
Üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen endokrin bozukluk olan polikistik over sendromu (PCOS), yumurtlama sorununu ortaya çıkardığı için kısırlığın önemli nedenleri arasında yer alıyor.
Polikistik over sendromu olan hastalarda artmış insülin rezistansına bağlı metabolik sendrom yani; tansiyon yüksekliği, kan yağlarının yüksekliği, abdominal obezite, bozulmuş kan şekeri düzeyleri ile uyku bozuklukları ve karaciğer yağlanması gibi riskler de artmaktadır.
Polikistik over sendromu anne olmaya engel değil!
Her ay düzenli olarak büyüyen yumurtalık kistleri, aralarında bir tanesi seçildikten sonra küçülmeye başlar. Seçilen yumurta kisti büyür ve adet döneminin ortasında çatlayarak içindeki olgunlaşan yumurta atılır.
Polikistik over sendromu ameliyatı laparoskopik yöntemle yapılmaktadır. Öncelikle hastanın göbeğinin içerisinden 10 mm'lik bir kesi uygulanır. Polikistik over sendromu ameliyatının tıp dilindeki ismi ovarian drilingtir.
PKOS, hamile kalmakta zorlanmanın en sık nedenidir; ancak PKOS'un kalıcı bir kısırlık nedeni olduğunu söylenemez. Polikistik Over Sendromu olan hastaların bir kısmında gebe kalmakta hiçbir sıkıntı çekmeyen hastalar olabilir.
Polikistik Over Sendromu Geçer mi? Polikistik over ve hamilelik arasındaki bağı bilen her kadının aklına şu soru gelir “polikistik over sendromu tamamen geçer mi?” Maalesef geçmez. Ancak, düzenli ve dengeli beslenme, fazla kilolardan kurtulma, ilaç tedavisi veya cerrahi operasyon ile tedavi edilebilir.
İleri derecede polikistik overi olan hastalarda yumurtalıkların büyümesine bağlı çift taraflı kronik bir kasık ağrısı olabilir. Ancak PKOS genellikle sadece adet döneminde kramp tarzında alt karın bölgesinde ağrılar olabilir ancak her hastada görülmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri