Genç kızların çoğu ilk 11 ile 14 yaşları arasında regl olsa da, seninki 8 yaşından 17 yaşına kadarki zaman aralığında başlayabilir. Vücudundaki bazı değişiklikleri gözlemleyerek ne zaman regl olacağını kendin bulabilirsin.
İlk regl belirtileri olmaya başladıktan sonra yanında hijyenik ped taşıman önerilir. İlk renk kanaması açık kırmızı renginde olur. Vücudunun düzene girmesi biraz zaman alabileceği için ilk kanaman çok uzun sürmeyebilir. Genel bir kural olarak, vücudun düzene girdiğinde her 28 ile 30 gün arasında regl olursun.
Ancak üreme döneminde ve sağlıklı olan her kadın ortalama 28 günlük periyotlarda regl olur. Kadınların regl takvimine göre 21 ile 35 gün aralıklarla düzenli olarak görülen adet kanaması yaklaşık 5 ile 7 gün kadar sürer. Bu süre boyunca günde yaklaşık 4 ile 5 ped değiştirilmesi normaldir.
16 yaşına hiç regl olmadan gelen genç kızlarda muhtemelen primer amenore (regl yokluğu) vardır. Regl yokluğu dikkatli bir tıbbi test, teşhis ve terapi gerektirir. Bunun sende ya da bir arkadaşında olduğundan şüpheleniyorsan, ebeveynlerinden birine ve aile hekimine danış.
Bazı genç kızlar 16 yaşına kadar hiç adet görmeyebilirler. Ancak 15 yaşında olup adet görmeyen genç kızlar için doktor kontrolü önerilir. Ayrıca adet görmeye başladıktan sonra 3 ay süreyle adet görememe durumunda da doktor kontrolü gereklidir.
İlgili 42 soru bulundu
Genç kızlarda fazla östrojen salgılanması, progesteron hormonunun az olması adet düzensizliğine neden olmaktadır. İki adet döngüsünde, ortalama 45 günlük geç kalma durumunda doktor kontrolüne ihtiyaç vardır.
Hormonal Düzensizlikler: Genç yaşta görülen adet düzensizliklerinin büyük kısmı hormonal kaynaklıdır. FSH ve LH hormonlarının salgılanmasındaki bozuklular, fazla ya da az çalışan tiroid hormonları, stres hormonları ve progesteron hormonunun azlığı adet düzensizliklerine yol açabilir.
Kızlarda ergenliğin başlamasından sonra ortaya çıkan adet görme dönemine menarş adı verilir. Ülkemizde ortalama menarş yaşı 12 ila 15 arasındadır. Yaşam tarzı, beslenme, spor, stres ve genetik olarak adet yaşında değişiklik olabilir. Genç kızlarda adet gecikmesi ve düzensizliği yaşanması normal bir durumdur.
Âdet gecikmesi pek çok farklı durumdan oluşabilir. İlk âdet kanamasının başladığı dönem olan ergenlik ile menopoz dönemleri haricinde âdet kanamasının 7 günden daha fazla gecikmesi normal kabul edilmez.
Adet gecikmesinin en yaygın nedeni olarak hamilelik görülen adet gecikmesinin kişinin menopoza girmesi, kullanılan ilaçlar, hormon değişimi, tiroid ve stres gibi sebepleri de söz konusudur.
Stres, kullanılan ilaçlar, hormonal hastalıklar, rahim ve yumurtalıkları ilgilendiren hastalıklar (myom, kist gibi...) adet gecikmesine neden olabilir. Öte yandan aşırı egzersiz de önemli bir nedendir. Bu yüzden spor yapan kadınlarda adet düzensizliği çok gözlemlenir. Stres ağır adet gecikmesinin nedenleri arasındadır.
İlk regl dönemi, ergenliğin başlamasından sonra ortaya çıkar ve menarş olarak adlandırılır. Ortalama menarş yaşı 12- 15'tir. Menopozun tıbbi tanımı; bir kadının tam bir yıl regl görmediği ve artık doğurgan olmadığı dönemdir. Ortalama 45 ile 55 yaş arasında gerçekleşir.
Periyodik döngü tam olarak oturana kadar süreçte düzensizlikler yaşanması oldukça normaldir. Çevresel faktörler, stres, psikolojik faktörler, mevsimsel geçiş dönemleri, hormonal durumlar ya da kullanılan çeşitli ilaçlar gibi daha minör durumlarda neden olabilmektedir.
Bu büyük bir işarettir. Beyaz ya da sarımsı renkte vajinal akıntı oluşmaya başlayacak. Eğer istersen iç çamaşırının kirlenmesini önlemek için günlük ped kullanmaya başlayabilirsin. Bu akıntının başlamasından yaklaşık 6-12 ay (18 aya kadar uzayabilir) sonra regl olmaya başlamalısın.
Adet gecikmesi durumunda kasık bölgesine masaj ya da sıcak su uygulaması yapabilirsiniz. Bunun dışında meyve ve sebzelerin sularını tüketebilir, rezene ya da adaçayı da tüketebilirsiniz. Adetim Gecikti Ne Yapmalıyım? Ergenlik döneminden sonra her kadının ayda bir kez yaşadıkları duruma adet döngüsü denir.
Peki ilk defa regl olma belirtileri nelerdir? Genç kızlar ilk regl dönemini genellikle 11-13 yaşları arasında yaşasa da, 8 ile 16 yaş arasında herhangi bir yaşta olabilir. Bunun anlamı tek başına yaşın kızınızın ne zaman regl olacağına dair tam bir ipucu vermiyor olması!
Kadınlarda ilk adet kanaması 3-7 gün arasında sürmektedir. Bazı kızlarda 3 günden kısa olabileceği gibi bazı kızlarda da 7 gün üzerinde sürebilir. Genellikle normal adet düzenlerinin 3 ila 7 gün arasında sürdüğü uzmanlar tarafından kabul edilmektedir.
Mısır püskülü kaynatılarak tüketildiği takdirde regl ağrılarını hafifleterek hızlı bir şekilde adet söktürücü bir etki sağlayabilir. Bunun yanı sıra tarçın, ısırgan otu ve anason da adet söktürücü etkiye sahip olan doğal bitkilerdendir. Yiyecekler arasında ise favori soğan suyudur.
Kadınlar için gün içinde beşten fazla ped kullanılması normalin üzerinde kabul edilir. Normal bir süreçte kadınlar günde ortalama 1-2 ped değiştirmektedir. En ufak bir kanama pıhtısında ped değiştiren kadınlar için 5 ped normal kabul edilebilir.
Adet görme yaşı en az 9 iken en fazla 16 veya 17 olarak görülür. Bu yaş aralıklarında adet görme oldukça normaldir. Ancak erken yaşta adet görülme olasılığının yanında geç yaşlarda adet görülme durumu da vardır. Ancak adeti geç görmeye başlamak sakıncalı bir durum değildir.
İlk adetin görülmesiyle birlikte genç kızlığa adım atılır. Ancak hormonal sistemin olgunlaşması bir-iki yıl gibi bir sürede tamamlandığından adetlerin bir kısmı ovulasyon (yumurtlama) olmadan gerçekleşir. Bu yüzden ergenlik döneminde adet gecikmelerine ve/veya adetlerin normalden uzun sürmesine sık rastlanır.
Regl döneminde karın ağrısı, karın bölgesinde şişlik, baş ağrısı, kabızlık, iştahsızlık ve aşırı susama hissi belirtileri görülür. Bu dönemde tatlı yeme isteği ile birlikte yorgunluk ve göğüslerde şişlik oluşur. Regl belirtilerinden birisi de kadınlarda ani ruhsal değişiklikler görülmesidir.
Salatalık: Regl dönemine yakın salatalık tüketerek, adet döneminizi 3-4 gün erteleyebilirsiniz. Karpuz: Tarçın ve Salatalık kadar etkili olmasa bile, regl olmaya yakın sürelerde karpuz tüketmenin regli 1-2 gün geciktirme ihtimali vardır.
Evet, adet düzensizliği nedenleri arasında korunmasız cinsel ilişki de yer alabilir. Korunmasız cinsel ilişki sonrasında, rahimdeki hormonal değişimler adet döngüsünü etkileyebilir ve adet döngüsünde değişikliklere neden olabilir.
Düzenli bir adet döngüsüne sahip olan ve asla gecikme yaşamayan kadınlarda ortalama 7 ila 10 günlük gecikme, hamilelik şüphesini akla getirebilir. Ne var ki bu kadar düzenli bir vücuda sahip olan kadın sayısı azdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri