Kış aylarında, yazın kullanılan hafif kokulu parfümler yerlerini daha ağır ve oryantal esansları olan parfümlere bırakmaktadır. Bu nedenle kış parfümlerinde daha fazla alkol oranı bulunur. Kış aylarında genel olarak amber, tarçın, misk, vanilya, balkabağı, ağaçsı ve baharatlı kokular tercih edilmektedir.
KIŞ MEVSİMİNE YAKIŞAN KOKULAR
Kış aylarında ağır ve oryantal esansları olan kokular tercih edilmelidir. Bu kokular üzerinize tutunduğunda kalıcılık ve kış ayının atmosferine uyum sağlar. Kış aylarında baharatlı kokular, tarçın, amber, vanilya, misk ve ağaçsı kokular pek çok kişinin tercih ettiği kokulardır.
Amber, misk, baharatlar, tarçınlar, kakuleler, kimyonlar, sıcak notalardır. Sıcak notalar dediğimizde aslında çoğunun beynimizin arka tarafında işlenmiş kodlar olduğunu görürüz. Kışın salebin üzerindeki tarçın bize kışın geldiğini hatırlatır. Şöminedeki odunun kokusu kışın kokusudur.
Güçlü notalara sahip ağır kokular yaz aylarında bunaltıcı olabilir. Kış parfümleri ise daha sıcak ve ağır kokuları içerirler. Kış aylarında vücut sıcaklığımızın daha düşük olması parfümün kokusunu etkiler. Vücut ısımız parfümün vücudumuzdan ne kadar uzaklaşacağını, nasıl bir yoğunlukta uzaklaşacağını etkiler.
EAU DE PARFUM (EDP)
Genel olarak EDP'ler kış aylarında veya gece aktivitelerinde daha çok öneriliyor.
İlgili 29 soru bulundu
EAU DE TOILETTE (EDT)
Koku yoğunluğu yüzde 4 ile 10 arasında değişir. En çok tercih edilen kategoridedir ve dört mevsim kullanıma uygundur. Gündelik kullanımlarda en çok öne çıkan parfüm çeşidi olduğunu söyleyebiliriz.
Bu tarz kokuların kış ve sonbahar aylarında tercih edilmesinin başlıca nedeni yaz kokularına kıyasla daha yoğun olmalarıdır. Yaz aylarında kullanılan fresh kokular daha uçucu özellikteyken kış kokuları daha kalıcıdır. Bu nedenle bu tarz kokular yaz mevsiminde kullanmak için ağır kalabilir.
adında anlaşılacağı gibi eau de toilette kıyafet üzerine sıkılırken eau de parfum tene sıkılır. boyun,göğüs arası, el bilekleri içleri. en ideali, evden çıkmadan 45 dk ila 1 saat önce elbisenize 4-5 kez sıkmanız. bir de mümkünse ağır kokular kullanmayın.
Eau De Parfum (EDP) ile Eau De Toilette (EDT) parfüm arasındaki en önemli fark kokuların konsantrasyonlardır. EDT parfüm yaklaşık 4-6 saat süren %8-15 oranında koku esansına sahip olur. Buna karşın EDP parfüm ise koku esansı %30'a kadar çıkabiliyor. EDP parfümler 8-10 saat arasında kalıcılık gösteriyorlar.
Parfümün kokusunu daha uzun süre saklamak ve parfümün bayatlamasını önlemek için parfümü kutusunda, karanlık bir dolapta saklayın. Ama parfümü buzdolabı gibi soğuk yerlerde saklamayın. Buzdolabı parfümü bozar ve kokusunu saklamak şöyle dursun daha kötü kokmasına neden olabilir.
Koltuk altlarındaki ter bezleri parfümle reaksiyona girerek yanma hissi ve kaşıntıya neden olabilir. Bu yüzden o bölgeye sakın parfüm sıkmayın.
Dr. Çoksüer, "Parfüm terli iken kötü kokuyu bastırmak için değil, temizken terlediğinizde bu ter kokusunu daha hafif yaymak için kullanılmalıdır. Ayrıca parfümlerin çok yakından sıkılması cilt problemleri ile karşılaşmalarına neden olacaktır.
İsveç'teki Karolinska Enstitüsü ve Oxford Üniversitesi iş birliğiyle yürütülen araştırma, insanların kültürleri ne olursa olsun koku alma konusunda benzer tercihleri paylaştığını ortaya koydu. Sonuçlara göre en hoş koku vanilya olurken onu şeftali takip etti.
Kalıcı bir koku için bir başka önemli nokta da kokuyu vücudunuzun neresine sürdüğünüzdür. Örneğin erkeklerde boyun bölgesi ve omuzlar öncelikli olmakla beraber bilekler ve göğüs kısmı da önerilir. Kadınlarda ise kulağın arka kısmı, boyun ve göğüs bölgesi kalıcı bir koku için en uygun bölgelerdir.
EDC ürünler genellikle 1 – 2 saate kadar, EDT'ler 3 – 5 saat aralığında, EDP'ler 6 – 8 saat süre ile tende kalır. Extrait de Parfum ürünlerinin kalıcılığı ise 12 saate kadar uzayabilir. Her parfüm herkeste aynı kokmayacağı gibi, her tende de aynı sürede kalmaz.
Parfüm denerken, sadece deneme kağıtlarına sıkmak yeterli değildir. Ayrıca bu kağıtlar parfümün cildinizdeki etkisini göstermez. Parfümün gerçek rayihasını denemenin en iyi yolu direkt cildinize sıkmaktır, tercihan da bileğinize veya parmak uçlarınıza.
Kalıcı Bir Parfüm Kokusu için Ekstra Öneriler
Bileklerin iç kısmı, boyun ve ense bölgesi ve kulak arkasını içeren bu bölgeler vücut ısısının yüksek olduğu bölgeler olduğu için parfümün kalıcı olmasına yardımcı olur.
Bir şişeyi orijinal kutusunda saklamak, kokunun ömrünü önemli ölçüde artırabilir. Bir de karanlık bir dolap içinde saklandığında, bozulmaya karşı güvenli bir saklama yöntemine sahip olursunuz.
Sabuncu, parfümün doğrudan tene sıkılmaması gerektiğini ve içeriğindeki maddelerin iyi bilinmesi gerektiğini söyledi. Parfüm sıkılan cildin, güneşe maruz kalmaması gerektiğine dikkati çeken Prof.
Parfümünüzü duş sonrası nemli vucüdunuza sıkın. Gözenekleriniz açık olduğu için koku cildinize hapsolur ve kalıcılığı artar. Üstelik parfümü temiz tene uygulamak daha güzel kokmanızı sağlar.
Kış aylarında genel olarak amber, tarçın, misk, vanilya, balkabağı, ağaçsı ve baharatlı kokular tercih edilmektedir. Bu kokular daha yoğun ve egzotiktir. Kullanılan parfümler gidilecek yer ve mekanlara göre de değişiklik göstermektedir. Günlük hayatta çok ağır kokular tercih edilmemelidir.
Eau de Toilette yani EDT, üretiminde %5 ila %15 oranında uçucu yağ kullanılan parfüm çeşidi olarak tanımlanabilir. EDP parfümlere göre daha hafif ve kalıcılık oranı daha düşük olan bu koku çeşidini günlük hayatta ve yaz mevsiminde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Parfümlerin daha kalıcı olmasını sağlamak için mutlaka banyo ve duş sonrasında cilde uygulanması önerilir. Banyo sonrası açılan cilt gözenekleri parfümün tene nüfuz etmesini sağlar ve uzun süre kalıcılık etkisi korunur. Parfüm nereye sıkılırsa kalıcı olur konusu da önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri