PVSK m.4/A ve Adli ve Önleme Arama Yönetmeliği m.27 hükümleri ile kolluğa, "umma" derecesinde makul şüphe ile arama kararı veya emri olmaksızın kişi ve araçları durdurma ve kaba üst araması yapma yetkileri tanınmıştır.
Polis veya diğer kolluk görevlileri, tehlikenin veya suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla usûlüne göre verilmiş sulh ceza hâkiminin kararı veya bu sebeplere bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde mülki âmirin vereceği yazılı emirle üst araması yapabilir (2559 sayılı PVSK m.9).
Araçların görünmeyen yerlerinin ve torpido kısımlarının açılması istenemez ve arama yapılamaz. Görünmeyen yerlerde arama yapılabilmesi için; kolluk amirinin yazılı veya acele hallerde sonradan yazıya geçirilme şartıyla sözlü emiriyle yapılabilir.
ruhsatınızı sorabilir. hatta arabadan indirebilir. üstünüzü dahi arayabilir. ama aracın gözle görülmeyen kısımlarını ne torpidonuzu. ne de bagajınızı arama yetkisi vardır. fakat polisin elinde. savcılık veya hakim tarafından alınmış arabanızı. arama yetkisi varsa. hem arabanızı hem de sizi arayabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Avukatın üstü ise, ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren bir suçtan dolayı suçüstü hali hariç, asliye ceza mahkemesinin veya sulh ceza mahkemesi- nin görev alanına girip de yargılaması ağır ceza mahkemesinde olanlar da dahil avukatın üzeri ve yanında taşıdığı eşya, otomobili ve kullandığı diğer araçlar aranamaz.
Kimlik sorma işlemi sırasında kolluğun kendisinin kolluk mensubu olduğunu belirleyen belgeyi göstermesi m. 4/A-8 gereği zorunludur. Kollukça usulüne göre kimliği sorulan kişi de bir kimlik belgesi göstermek suretiyle kimliğinin belirlenmesini sağlamak zorundadır.
polisin üst arama yetkisi vardır lakin karışıklığa sebep olan husus şudur. polis cebinizi eliyle yoklamak suretiyle arayabilir fakat elini cebinize sokamaz. çantanızı açıp göstermenizi isteyebilir ve çantayı dışarıdan eliyle yoklayabilir fakat elini çantanızın içine sokamaz.
Haksız arama suçunun meydana gelmesi için bir kamu görevlisinin hukuka aykırı olarak bir kişinin üzerini veya eşyasını aramasıyla oluşmaktadır. Kişinin vücut bütünlüğüne yasal zorunluluk olmadığı müddetçe dokunulamayacaktır.
Önleme araması kararını vermekle Sulh Ceza Hâkimleri yetkilidir. Önleme araması kararı verilebilmesi için yönetmeliğin 20. Maddesinde de belirtildiği gibi “makul bir sebebin” bulunması gerekirken, adli aramalarda ise “makul bir şüphenin” bulunması gerekir.
Asayişin temininin sağlanması için görevli olan bir polis memurunun eşi olan bu bayanın üstünün aranmamasından dolayı, bu cezayla karşı karşıya kalabileceğinizi; yani olayda bir kusurunuz olduğunu öngörememiş olmanız son derece makuldür. Nitekim yüzeysel olarak bayanın üstünü göz ile kontrol ettiğiniz görülmektedir.
Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç'in, "Hukukumuza göre gece veya gündüz, erkek polis ya da bekçi, bir kadını arayabilir mi?" sorusu üzerine Hüner, "Böyle bir şey mümkün değil.
yeni mahkeme kararına göre anayasaya aykırı bulundu. ve bu nedenden dolayı bekçilerin bu yetkilileri. anayasa mahkemesi tarafından iptal edildi. yani. artık el ile bekçinin arama yetkisi bulunmamaktadır. böyle bir durumla karşılaştığınızda. bekçiyi nazikçe uyarmayı.
Kısımlarının Aranması Torpido, Özel Bölme Açtırılamaz.) Kısımlarının Aranması El Koyma Yapılamaz. Adli Arama & İhbar Makul Şüpheyi Oluşturamaz. Hakim Kararı + Savcı + Hazirun Bulundurulur.
OHAL uygulaması kapsamında kolluk görevlisi, şüphelenirse cep telefonunuzu karıştırıp mesajlarınızı, rehber, resimler ve Whatsapp görüşmelerinizi incelemek isteyebilir. Ancak kimse telefondaki bilgileri vermekle yükümlü değildir yani hiç kimse telefonun şifresini açarak incelenmesi için vermek zorunda değil.
Ancak bu amaçla kişinin üstündeki elbisenin çıkarılması veya aracın dışarıdan bakıldığında içerisi görünmeyen bölgelerinin açılması istenemez. ' şeklinde değişiklik yapılarak, bekçilere de kaba üst araması yetkisi verilmiştir.
Bu düzenleme, Danıştay'ın 13.03.2007 tarih ve E.2005/6392, K.2007/948 sayılı kararı ile haklı olarak iptal edilmiştir. Bu itibarla, rızalı arama ile elde edilen deliller hukuka aykırı olacaktır. .
Hukuka aykırı aramanın maddi ceza hukuku bakımından yaptırımı ise eylemin suç teşkil etmesidir. 5237 sayılı TCK'nın "haksız arama" başlıklı 120. maddesinde hukuka aykırı olarak bir kimsenin üstünü veya eşyasını arayan kamu görevlisinin üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağı öngörülmüştür.
Hukuka aykırı olarak bir kimsenin üstünü veya eşyasını arayan kamu görevlisine üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.
Polisin sabaha karşı, yani gece gelmesinin sebebi, kişiyi en savunmasız halinde yakalamak ve avukatının aramaya nezaret etmesini geciktirmek. Gece yapılan aramalar, bu maddenin ikinci fıkrasında yer alan "suçüstü" veya "gecikmesinde sakınca bulunan halleri" içeren maddelere dayandırıyorlar.
Kişinin bu çağrıya uymayarak kaçmaya devam etmesi halinde, önce uyarı amacıyla silahla ateş edilebilir. Buna rağmen kaçmakta ısrar etmesi dolayısıyla ele geçirilmesinin mümkün olmaması halinde ise kişinin yakalanmasını sağlamak amacıyla ve sağlayacak ölçüde silahla ateş edilebilir. evrakla beraber adliyeye verilirler.
Polis, durdurduğu kişiye durdurma sebebini bildirir ve durdurma sebebine ilişkin sorular sorabilir; kimliğini veya bulundurulması gerekli diğer belgelerin ibraz edilmesini isteyebilir.
ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren bir suça ilişkin suçüstü yapılması durumları dışında avukatın üstü aranamaz. ama gbt yapılabilir, bunun önünde yasal bir engel yoktur. kişiler masumdur, hangi birey olursa olsun hukuksuz yani kanuna uygun idari bir karar olmadan gbt yapilamaz.
Doğan, kimlik kontrolleri için şunları söylüyor: “Polisin bir kişiyi durdurabilmesi ya da bir kişiye herhangi bir uygulama yapabilmesi için kişinin şüpheli olması gerekiyor. Ya da suç işleyebileceğine ilişkin makul bir şüphe olması gerekiyor. Polis bu makul şüpheliyi gördükten sonra GBT'ye alabilir, kimlik sorabilir.
Kanuna göre polis önce kendisinin polis olduğu belgeyi gösterip ondan sonra karşı tarafa kimliğini sorabilir. Üniforma olması polisin kimlik göstermeyeceği anlamına gelmez. Kanun yoruma açık değildir. Mevzuat ne diyorsa uygulanması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri