cevabı “yapılır” olan soru. polisin avukata yapamayacağı şey “arama”dır. ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren bir suça ilişkin suçüstü yapılması durumları dışında avukatın üstü aranamaz. ama gbt yapılabilir, bunun önünde yasal bir engel yoktur.
Avukatlara gbt sorgusu yapılmasını açıkça engelleyen bir mevzuat olmasa da gbt sorgusu için şahsın göz altında veya gözlem altında bulunması gerekir. Avukatlık Kanunu 58 uyarınca ağır cezayı gerektiren suç üstü halleri dışında bu mümkün görünmemektedir.
Durdurma ve kimlik sormanın; özel kanunların öngörebileceği istisnalar hariç, durdurulan ve kimliği sorulanın sıfatı, örneğin avukat, belediye başkanı, hakim, cumhuriyet savcısı, memur veya bir kamu görevini ifa eden kişi olup olmaması önem taşımaz.
Doğan, kimlik kontrolleri için şunları söylüyor: “Polisin bir kişiyi durdurabilmesi ya da bir kişiye herhangi bir uygulama yapabilmesi için kişinin şüpheli olması gerekiyor. Ya da suç işleyebileceğine ilişkin makul bir şüphe olması gerekiyor. Polis bu makul şüpheliyi gördükten sonra GBT'ye alabilir, kimlik sorabilir.
Bunun yanı sıra Avukatlık Kanunu'nun 58. maddesine bakıldığı zaman ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren bir suçtan dolayı suçüstü olarak yakalanmadıkları durumda avukatların üzeri aranamamaktadır. Avukatların evleri ile ilgili olan düzenleme, Avukatlık Kanunu'nun 58. maddesinde yer almaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Avukat yazıhaneleri ve konutları ancak mahkeme kararı ile ve kararda belirtilen olayla ilgili olarak Cumhuriyet savcısı denetiminde ve baro temsilcisinin katılımı ile aranabilir. Ağır cezayı gerektiren suçüstü hâlleri dışında avukatın üzeri aranamaz.
5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun başka hüküm koyduğu haller saklı kalmak ve savunma haklarına zarar vermemek şartıyla soruşturma evresindeki usul işlemleri gizlidir. Şüpheli ya da müdafi soruşturma evresinde dosya içeriğini inceleyebilir ve istediği belgelerin bir örneğini harçsız olarak alabilir.
Bu çevirmelerde sıkça duyduğumuz GBT sorgulama, ehliyet üzerinden de gerçekleştirilebilmektedir. Bu sistem, adli sicil kaydının sorgulanması ya da kişi hakkında tutuklama kararı olup olmaması ve kişi hakkındaki bilgilere ulaşmak amacıyla polisler tarafından kullanılmakta ve işlerini oldukça kolaylaştırmaktadır.
GBT kaydının silinmesi için kişinin mahkeme kararı ile suçundan beraat etmesi gerekir. Cumhuriyet savcılığının takipsizlik kararı vermesi ile GBT'niz silinebilir.
Polis, şüpheli, müşteki veya tanıklara lüzumu olan şeyleri sorabilir, ancak polisin istediği hususları sorması veya tutanağa istediği hususları geçirmesi şeklinde yapılan uygulamaların kanuni dayanağı yoktur. Kolluk ifade alırken takdir hakkına sahip olmadığı gibi değerlendirme mercii de değildir.
Avukat, müvekkili hakkında GBT sorgulama yaptırıp aranıp aranmadığını sorabilir.
Hiçbir suç unsuru oluşmadan tamamen polisin verdiği bilgiyle avukatı gözaltına alamazsınız. Gözaltına alınan bir avukatın ifadesini zaten polis alamaz sadece savcı alabilir.
Devlet de yargı da halk da polisi avukattan daha fazla korur, kollar.
Kişisel verileri görmeye yarayan bu GBT sorgulamayı yapma yetkisi emniyet kuvvetlerinden olan polis, jandarma ve bekçiye verilmiştir. Polis, jandarma veya bekçi sokakta şüphe uyandıran, şüpheli davranışlarda bulunan, aranan kişinin eşkaline uygun kişileri durdurarak kimlik ibrazını ister.
Genel bilgi toplama sistemi sorgulaması ile toplum açısından sorun oluşturabilecek kişiler tespit edilmekte, suça karışmış ya da aranan bireyler bulunabilmektedir. GBT adı verilen uygulama devlet kurumu olan İçişleri Bakanlığı'nın bilgisi dahilinde yapılmaktadır.
Bu sebeple avukatların çeşitli davalara baktıkları ve herhangi bir davayı kolaylıkla yönetebilir dikleri doğrudur. Bir avukat tüm davalara bakabilir mi sorusunun cevabı, evet tüm avukatlar her türlü davaya bakabilmektedir.
oluştuğu tarihten itibaren; yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması59 koşuluyla onbeş yıl; yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması koşulu aranmaksızın otuz yıl geçmesiyle tamamen silinmektedir. Ayrıca bu bilgiler, ilgilinin ölümü üzerine de tamamen silinmektedir (5352 sayılı Kanun m. 12/1).
Buna göre 2008'de Genel Bilgi Toplama'dan (GBT) aramaları düşürülen asker kaçağı ve bakayalar yeniden aranacak.
Adli sicil kaydı ya da GBT sorgusu ile hakkınızda verilen bir cezayı, mahkeme kararını ya da kaçak olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. GBT sorgunuzu iki şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Emniyet müdürlüğüne şahsen veya vekalet vererek müracaat edebilirsiniz. Bu sayede GBT'nizi öğrenebilirsiniz.
Online GBT–sabıka kaydı sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. E-Devlet GBT-sabıka kaydı sorgulama işlemi ile sabıka kaydı belgesi çıktısı online olarak alınabiliyor.
Adli sicil kayıtlarında mağdurlara ilişkin eski veya devam eden dava dosya kayıtları görülmez. Aynı şekilde emniyet güçleri tarafından yapılan ve GBT sorgulamaları olarak bilinen Genel Bilgi Tarama Sistemi'nde de istismara maruz kalan çocuğun dava dosyasının içeriği görülemez veya incelenemez.
Kısacası “ GBT, Adli Sicil Kaydı ve Sabıka Kaydı” aynı işlemleri ifade etmektedir.
Soruşturmanın gizliliği ile savunma hakkı bir anlamda karşı karşıya gelebilmektedir. Bu bağlamda yasakoyucu, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 153. maddesinde, müdafinin savunma görevini gerektiği gibi icra edebilmesi açısından, “müdafinin dosyayı inceleme yetkisini” öngörmüş bulunmaktadır.
Avukatlar, yargılama faaliyetine konu olmuş ve olma ihtimali bulunan dava ve takip dosyalarını, bilgi ve belgeleri inceleme hakkına sahiptirler.
Avukat veya stajyer, vekâletname olmaksızın dava ve takip dosyalarını inceleyebilir. Bu inceleme isteğinin ilgililerce yerine getirilmesi zorunludur. Vekâletname ibraz etmeyen avukata dosyadaki kağıt veya belgelerin örneği veya fotokopisi verilmez.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri