Polis memurları, toplumun güvenliğini ve adaleti sağlamak için çalışırlar ve polis memurları, halk ile ilişki kurar ve halkın ihtiyaçlarını karşılar. Polis memurları, suçu önleme, suçu çözme ve suçluları yakalama gibi görevleri yerine getirirler.
Polislerin görevleri arasında, suçluların yakalanması, suç mahallinin korunması, trafik kurallarının uygulanması, izinsiz gösteri ve yürüyüşlerin engellenmesi, arama ve tutuklama işlemleri, olay yeri inceleme gibi işler yer alır. Ayrıca, polisler, vatandaşların yardımına koşarak acil durumlarda ilk müdahaleyi yaparlar.
Araç, bina ve tesislere yönelik her tür tehdit, tehlike ve saldırıyı engellemek koruma ve emniyet memurlarının öncelikli görevidir. Koruma ve emniyet memurları, Millî İstihbarat Teşkilâtına ait tesis, bina ve araçlar ile Teşkilât personeli ve yakınlarının güvenliğinin sağlanmasından sorumludur.
Yalın haliyle Komiser, Başkomiser, Emniyet Amiri veya Şube Müdür rütbelerinden birini taşımayan rütbesiz "Polis Memuru" na halk arasında verilen isimdir.
Kısacası, PMYO Polis Meslek Yüksekokulu'nun kısaltmasıdır. Polis Meslek Yüksekokulunu bitiren adaylar yılsonu sınavına girerek başarılı olması durumunda polis memuru olarak atanırlar.
İlgili 21 soru bulundu
Emniyet Teşkilatında polisin en ast rütbesi “Polis Memuru” dur. Polis memurları Polis Meslek Yüksek Okulu ve Polis Meslek Eğitim Merkezlerinden mezun olurlar. Daha sonra, belli dönemlerde açılan sınavlarda başarı gösterenler üst rütbelere kadar terfi olabilirler. Polis memuru rütbesinin bir üstüdür.
Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Polis Memuru maaşı aylık ortalama 48.500 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Polis Memuru maaşı 38.800 TL iken, en yüksek ise 100.700 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Polis memurları PMYO ve POMEM'den mezun olurlar. Daha sonra, belli dönemlerde açılan sınavlarda başarı gösterenler üst rütbelere (Komiser yardımcısı ve Başpolis) terfi olabilirler. İlgili yönetmelik gereği yapılan sınavda başarılı olduktan sonra eğitim sonrası Komiser Yardımcısı rütbesine nisbedilirler.
PMYO, lise ve dengi okullardan mezun olan ve polislik başvurusunda bulunarak PMYO bünyesinde eğitim görmeye başlayan 18-26 yaş arasındaki öğrencilere 2 yıl eğitim verilmektedir. Bu eğitim sonucunda başarılı olan öğrenciler PMYO'dan mezun olarak polis memuru olarak görevlerine atanmaktadır.
polis subayı tüm suçlar dahil olsa bile Anca subayı subay tutuklar askeri mahkemelerde yargılanır . Üstünlük diye bir şey yok . Polis şehir için egitilir dağa bırakırsanız kendisini savunamaz . Fakat asker disiplin ve eğitim açısından daha üstündür sehirdede dagdada .
Emniyet Genel Müdürlüğü, 81 ilin emniyet müdürlüklerine yazı göndererek, polis mesai saatlerinin yeniden düzenlenmesi talimatı verdi. Yazıya göre polisler 8/24 ve 12/36 çalışma sisteminde çalışacak.
Polis, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Anayasa düzenine ve genel güvenliğine dair önleyici ve koruyucu tedbirleri almak, emniyet ve asayişi sağlamak üzere, ülke seviyesinde istihbarat faaliyetlerinde bulunur, bu amaçla bilgi toplar, değerlendirir, yetkili mercilere veya kullanma alanına ulaştırır.
Polis teşkilatında görev yapan personelin rütbe atlaması için belirli bir süre görev yapmaları ve Rütbe Atlama Sınavına girmeleri gerekmektedir. Rütbe Atlama Sınavı, genellikle yazılı ve sözlü aşamalardan oluşmaktadır.
Ön Lisans Mezunu Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) eğitimi 12 ay, Lisans Mezunu Polis Meslek Eğitim Merkezi (PMEM) eğitimi ise 16 ay sürmektedir. Polis Meslek Yüksekokullarında ise eğitim süresi 4 yıldır.
PMYO ise, polis teşkilatının kurduğu, 2 yıllık eğitim veren ve teşkilatın amir, polis, yönetici ihtiyacını karşılayan önemli bir eğitim kurumudur. PMYO'ya başvuru için ve lise mezunu polis olma şartları ise şunlardır; En az lise mezunu olmanız gerekir.
Polislik Sınavında Kaç Puan Gerekir? Polislik sınavında gereken puan; lise mezunu adaylar için 250.000 YKS puanı şeklindedir. Dört yıllık üniversite mezunu adaylar P3 puan türünden en az 60 almalıdır. İki yıllık mezunu adaylar ise P93 puan türünden en az 65 alması halinde polisliğe başvuru yapabilir.
Türkiye'de polis memurlarının maaşı, rütbe, hizmet yılı, eğitim durumu, görev yaptıkları bölge ve alınan ek ödemeler gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. 2023 yılı itibariyle, Polis Meslek Yüksekokulu'ndan mezun olan yeni bir polis memurunun maaşı 25.539 TL'dir.
Polis Akademisi eğitimleri, okula girmek isteyen adayların okullarına göre farklı kategoriler hâlinde düzenlenir. Lise, lisans, ön lisans ve yüksek lisans mezunları farklı şekilde eğitim alır. Bu noktada aklınızdan “Polislik kaç yıl?” sorusu geçiyorsa bunun için verilecek yanıt 6 ay- 2 yıl arasıdır.
Tabii sivil polis olabilmek için ilk olarak lisans veya lisansüstü eğitimlerin ardından polislik sınavını kazanmak gerektiği bilinmelidir. Bu bağlamda polis olan kişiler atama yöntemi ile sivil polis olma hakkını kazanır. Yani doğrudan sivil polis olma gibi bir durum söz konusu değildir.
Türkiye'de polis teşkilatı hiyerarşik bir rütbe yapısı şeklinde örgütlenmiştir. En üst kademede Genel Komiser bulunurken, bunu Genel Komiser Yardımcıları, Bölge Müdürleri ve İl Emniyet Müdürleri takip eder.
Kadına şiddetle mücadele başta olmak üzere farklı alanlarda çalışmalar yürüten Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği ekipleri ise okulları ziyaret ederek çocuklara bilgilendirici etkinlikler düzenliyor. Kadın trafik polisleri ise araç yoğunluğunun yaşandığı ana yollarda trafik düzenini sağlamak için görev yapıyor.
Eğitim-öğretim ortamlarının güvenliğini sağlamak, Çocukların yoğun olarak bulunduğu yerlerin denetimini yapmak, Çocuk suçluluğu ve mağduriyetinin nedenlerini araştırarak gerekli çalışmaları yapmak, Çocukları her türlü zararlı ve tehlikeli alışkanlıklardan korumak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri