Kuru baklagilleri, 4-8 saat kadar suda beklettikten sonra pişirmek, hep pişirme süresini kısaltıyor hem de gaz oluşumunu önlüyor. Suda bekletme yani ıslatma, baklagillerde bulunan demir ve çinko gibi minerallerin emilimini de azaltabilen tanin ve fitat gibi bileşiklerin miktarını da azaltıyor.
Bitkisel protein kaynağı olarak bilinen kuru bakliyatlar pişirmeden önce ıslatılmalıdır. Islatma işlemi baklagillerin, pişme süresini kısaltır ve daha kolay sindirilmelerine yardımcı olur. İdeal ıslatma yöntemi olarak pişirmeden bir gece önce suda bekletme tavsiye edilir.
Bakliyatları hacimlerinin 3 katı suyla kaplanacak şekilde bir tencereye koyun. En az 4 saat en fazla 12 saat serin bir yerde ıslanmaya bırakın. Bakliyatları süzüp su ile durulayın. Islatma suyunu kullanmayınız.
Oda sıcaklığında bir suyla ıslattığınız kuru fasulye ve nohudu haşlamadan önce bu ıslatma suyunu dökün. Haşlama işlemi için tencereye aldığınız nohut veya kuru fasulyenin üzerine yine soğuk su dökün. Ardından suyun içine yarım kahve fincanı kadar sirke ekleyin ve kaynaması için bırakın.
"SUDA BEKLEDİĞİ SÜRE BOYUNCA GAZLAR AÇIĞA ÇIKIYOR"
Satın alınan kuru nohutların, lezzetli bir şekilde pişmesi için bir gece önceden suya bırakılması gerekiyor. Suda bekledikçe nohutlar, mide tarafından sindirilemeyen zehirli maddeler ortaya çıkarıyor.
İlgili 24 soru bulundu
Islatma: İlk önce ayıklanır, yıkanır, sonra oda ısısındaki suda 8-10 saat bekletilir. Islatmada sıcak su kullanılırsa bu süre 3-4 saat kadardır. Bu ıslatmadan sonra daha kolay pişmektedir.
Nohut, sert bir bakliyat olduğu için yumuşatmak adına bir gece önceden suyun içerisine konuluyor. Bu sayede pişme süresi hızlanıyor. Bir gece önceden kuru haldeki nohutları tencerenize koyun. Ertesi gün suyunu çekmiş olduğunu göreceksiniz.
Kavurduktan sonra un eklenir Biraz kavrulup salçalar eklenir.1-2 dk kavrulur. Süzdüğümüz nohutlar eklenir . 1 dk kadar da hepsini birlikte kavurduktan sonra 4-5 bardak su eklenir. Tencerenin kapağı kapatılıp kısık ateşte 10 dk nohutlar sosuyla özleşene kadar pişirilir.
Nohut Nasıl Islatılır ve Haşlanır? Nohut pişmeden önceki gece suda bekletilirse daha hızlı pişecektir. Nohut bir gece öncesinden üzerini 2 parmak geçecek kadar suya koyulur ve suyun içine bir tatlı kaşığı karbonat atılırsa nohut yumuşayacak, şişecek ve daha hızlı pişecektir. Islatılan nohut süzülür.
Nohut, kuru fasulye ve bulgur gibi besinler bebeklerde gaz sorunlarına neden olabilir. Bu besinleri iyice haşladıktan sonra suyunu süzerek pişirirseniz gaz yapıcı etkisini hafifletebilirsiniz.
Pişireceğiniz nohutu iyice yıkadıktan sonra bir gece önceden soğuk suya yatırmanız gerekir. 1 kilo nohut için soğuk suyun içine 1 çay kaşığı karbonat ve 1 yemek kaşığı tuz atılır. Böylece nohutun dış kabukları soyularak daha kolay pişmesi sağlanır.
Foto Galeri. Nohutun yanında sakın yoğurt yemeyin! Süt ve süt ürünlerinin et ve balıkla, yoğurdun nohut ve fasulye ile yenmesi vücutta zehirli kalıntılar oluşturuyor.
Suda ıslatma; hububatın su içinde ıslatılıp, ıslatma suyu uzaklaştırılıp pişirilmesiyle fitik asit konsantrasyonunun %82 oranında azaldığı belirlenmiştir. Islatma suyu uzaklaştırılmadan pişirildiğinde ise fitik asit konsantrasyonu sadece %31 oranında azalmıştır.
Kuru fasulye herkesin kendi damak tadına göre farklı yaptığı bir yemek olsa da dikkat edilmesi gereken püf noktalar bulunmaktadır. Kuru fasulyenizi yapmak için bir gece önceden suda bekletmeniz yumuşamasına ve daha hızlı pişmesine yardım edecektir. Normal tencerede ıslanmamış kuru fasulyeler çok zor pişer.
Fasulyenin pişirme suyu kaynamaya başladığında ise limon sıkıyorlar. Bunun nedeniyse limon suyunun fasulyenin dağılmamasını ve diri kalmasını sağlaması.
Bakliyatları pişirirken karşılaşılan en büyük sorun pişirme süresinin uzunluğudur. Ayıklayıp yıkadığınız kuru fasulye, nohut, kuru börülce ve maş fasulyesini mümkünse en az 6 saat önceden ılık su içerisinde bekletmenizi öneririz. Böylece sert baklagil taneleri suda beklerken yumuşar ve yemeğinizin pişme süresi kısalır.
Nohut pişirirken dikkat edilecek hususlar; Nohut bir gece önceden soğuk suyla ıslatılmalıdır. İçine isteğe bağlı 1 çay karabiber, karbonat eklenebilir. Karbonat nohutun dış zarlarını yumuşatıp daha kolay pişmesini ve gazını hafifletmesini sağlayacaktır.
Nohutların bir süre suda beklemesi gerekiyor. Eğer bekleme suyuna 1 tatlı kaşığı karbonat eklerseniz, nohutların daha hızlı şişmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca suya eklediğiniz karbonat yemeklerde kullanacağınız nohutun daha yumuşak olmasına da destek olacaktır.
İyice yıkanıp temizlendikten sonra, temiz ve ılık bir suda 8 ile 10 saat boyunca bekletilmesi gerekir. Eğer sabah saatlerinde pişirecekseniz akşam, akşam haşlayacaksanız sabah erken saatlerde suya koymalısınız. Islatmada sıcak su kullanacak olanlar için ise bekleme süresi ortalama 3-4 saattir.
Pişireceğiniz nohutu bol su ile önce iyice yıkamanızı, daha sonra kullanmadan bir gece önceden soğuk su dolu bir kaba koyup bekletmenizi öneririz. Bu sayede nohut su çeker, dış kabukları yumuşar ve daha kolay pişer. Ayrıca nohutları beklettiğiniz soğuk suyun içine bir çay kaşığı karbonat da ekleyebilirsiniz.
Kaynattıktan sonra veya bir gece suda beklettiğiniz nohudun suyunu çeşitli sebeplerden dolayı yemeklere eklemiyor olabilirsiniz. Ancak nohut suyunu bundan sonra atmamanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü nohut suyu sağlığınız açısından oldukça faydalı.
Türk Mutfağının klasik lezzetlerinden olan nohutu pişirmeden 1 gece önce suda bekletmelidir. Böylece hem nohut daha çabuk pişer hem de ocak uzun süre kullanılmaz ve ekonomik tasarruf sağlanır. Nohut Nasıl Islanır? Malumunuz olduğu üzere bir gece öncesinden nohutları ıslatmak daha çabuk pişmesini sağlar.
Nohutları yıkayıp süzelim ve düdüklüye alalım. Tuz, şeker, kabartma tozu ve sıcak suyu döküp düdüklüde kaynamaya başladıktan 30 dk sonra altını kapatıp 10dk düdüklünün kapağını açmadan bekletelim. 10 dk sonra nohutun suyunu süzüp nohutu yıkayıp süzelim.
Filizlenmiş tohumları çiğ olarak tüketebilir ya da kısa süre pişirdikten sonra yiyebilirsiniz. Sağlığımıza yararları bir yana, oldukça lezzetliler. Salatalara, sandviçlere, humus gibi mezelere tazelik ve doku katarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri