Laktoza etki eden gen eksikliğinden kaynaklanan laktoz intoleransı doğuştan olabildiği gibi vücutta sonradan oluşan enzim eksikliğinden kaynaklı da görülebilir. Aynı zamanda vücutta görülen çölyak hastalığı gibi diğer sağlık sorunları da laktoz intoleransının görülme riskini arttırabilir.
Laktoz intoleransı genellikle ailelerde görülür (kalıtsal). Bu durumlarda, zamanla bir kişinin vücudu laktaz enzimini daha az üretmeye başlayabilir. Semptomlar gençlik veya yetişkinlik yıllarında ortaya çıkabilir.
Primer laktoz intoleransı en sık görülen laktoz intoleransı çeşididir. İlerleyen yaşla birlikte vücutta laktaz enzim üretiminin azalmasıyla meydana gelmektedir. Primer laktoz intoleransının genetik bir hastalık olduğu üzerine çalışmalar da bulunmaktadır çünkü bazı toplumlarda daha sık görüldüğü bilinmektedir.
Laktoz anne sütünde de bulunur ve hemen hemen herkes laktozu sindirme becerisiyle doğar. 5 yaşın altındaki çocuklarda laktoz intoleransı görülme oranı oldukça düşüktür.
İnce barsakta yeterli seviyelerde laktaz enzimi üretilemediğinde laktoz intoleransı ortaya çıkmaktadır. Bu enzimin seviyesi doğum sırasında en yüksek iken yaklaşık 2 yaşından sonra enzim aktivitesi azalmaya başlar. Bu nedenle laktoz intoleransı genellikle zaman içinde ortaya çıkan bir durumdur.
İlgili 36 soru bulundu
Laktoz intoleransı; süt ve süt ürünlerinin içerisindeki şekeri (laktoz) tamamıyla sindiremiyor olmanızdır. Genellikle tehlikeli değildir fakat belirtileri pek de katlanılır bir şey değildir.
Hidrojen nefes testi
İçinde yoğun laktoz bulunan sıvı içirilir. Sindirilmemiş laktaz, kolondaki bakteriler tarafından hidrojen gibi bazı gazların oluşumuna neden olur ve solukla dışarı verilir. Bu testle nefeste hidrojen gazı ölçülerek laktoz intoleransı tespit edilir.
Gelişimsel Laktoz İntoleransı
Sindirim sisteminde görülen belirtileri yaşayan bebeklerde gelişim tamamlandıkça bu intolerans azalıp, kendiliğinden düzelebilir. Ancak düzelme gösterene kadar anne sütü yerine laktozsuz bebek mamaları kullanılması önemlidir.
Bağırsakta şişkinlik, gaz ve ishal gibi sorunlara yol açan laktoz intoleransının hayatı olumsuz etkilediğine dikkat çeken Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, "Yoğurt yaparken sütün içerisinde bulunan laktozun yüzde 70'i parçalandığından laktoz intoleransı olanlar süt yerine yoğurt tüketmelidir" dedi.
Sık görülen gıda intoleransları şunlardır: Laktoz, fruktoz, gluten, kafein ve yumurta. Elbette ki bunların dışında da gıda intoleransına neden olan besinler mevcuttur. Gıda intolerans testi hangi bölüm yapar ve nerelerde yapılır sorularının birden çok cevabı vardır. Diyetisyen kliniklerinde bu testler yapılabilir.
Laktoz, başta süt ve süt ürünleri olmak üzere çeşitli çorba, sos ve diğer hazır gıdalar içerisinde de yer alabilen bir şekerdir. Bazı kişilerde bu şekerin sindiriminde görev alan laktaz enziminin eksikliğine bağlı olarak laktoz intoleransı ortaya çıkabilir.
Daha büyük çocuklarda ve erişkinlerde ise laktoz tolerans testi * yapılabilir. Laktoz tolerans testinde açlık kan şekeri ölçüldükten sonra kişiye laktoz içeren sıvı içilir ve ardışık kan şekeri (glukoz) ölçümleri yapılır.
Laktoz sindirilmediği zaman, kalın bağırsakta bulunan bakteriler tarafından fermente edilir. Bunun sonucunda hidrojenin de aralarında bulunduğu çeşitli gazlar açığa çıkar. Oluşan hidrojen gazı bağırsaklardan emilip kana geçerek akciğerler yolu ile atılır.
Hazımsızlık, Uyku hali, Yorgunluk, Reflü gibi şikayetlerin laktoz intoleransının habercisi olabileceği unutulmamalıdır.
Gıda İntolerans Testi Hangi Hastanelerde Yapılıyor? “Gıda intolerans testi devlet hastanesi yapıyor mu?” sorusu konu hakkında merak edilenler arasındadır. Gıda intolerans testi devlet hastanesi tarafından karşılanan bir test değildir.
Mide bulantısı ile birlikte şişkinlik, hazımsızlık ve karın ağrısı da en sık görülen belirtiler arasında yer alıyor. 3- Cilt lekeleri: Hassas bir cilde sahip olan kişilerde beyaz lekeler ortaya çıkabilir. Bu lekeler ile birlikte görülen diğer belirtiler: Sürekli kaşınma ihtiyacı, cilt hassasiyeti ve kızarıklık.
Süt ürünleri arasında yer alan yoğurtta da laktoz bulunmaktadır. Ancak elbette süte göre daha azdır. Hatta içinde bulunan faydalı bakteriler sayesinde laktozun parçalanmasını sağlayarak intoleransı olan kişiler için daha doğru bir tercih haline gelmektedir.
Muz bol miktarda protein, karbonhidrat ve lif içerir. Glikoz, laktoz, maltoz, galaktoz, sukroz, fruktoz ve nişasta gibi şekerler içerir.
Özellikle primer laktoz intoleransınız var ise bu bes,nlere ek olarak krema, yoğurt, kaymak, tereyağı, margarin, süt tozu, dondurma, salep, sütlü tatlılar, hazır çorbalar, hazır paketli gıdalar, kek, pasta, soslar, mayonez tüketilmemelidir. Süt içiyorsanız, laktozsuz süt içmelisiniz.
Laktaz kalıcılığı, laktoz intoleransının tersine, bir yetişkinin sindirim güçlüğü çekmeden süt içebilmesine deniyor.
Laktoz intoleransı nedir? Süt alerjisi olan kişilerde alerjiyi proteinler tetiklerken, laktoza intoleransı olan kişilerde semptomlardan sorumlu olan laktozdur. Bu kişilerde laktaz enzimi ya yoktur ya da vücut çok az üretmektedir. Sonuç olarak, vücut sütte bulunan laktozu işleyemez.
Bu ikili etki teorisi altında tüm bireyler, sürekli evrimsel avantaja sahip olmasalar da, laktoz toleransını veren genetik mutasyon kısa zaman dilimlerinde bireylere avantaj sağlamış olabilir.
Süt içtikten sonra karnınızda ağrı, hazımsızlık, şişkinlik gibi sorunlarla karşılaşıyorsanız, sütü sindiremiyorsunuzdur. Bağırsaklarda kasılma, karın ağrısı ve gaz sancısı gibi sorunlarla süt içtikten kısa bir süre sonra karşılaşmanız durumunda, laktozun bakterilerle ince bağırsaktan süzülemediği anlaşılır.
Laktoz intoleransı olan yetişkinlerin kesin sayısı bilinmemektedir. Durum, dünya nüfusunun çoğunu etkiler (genel tahmin yaklaşık% 65'tir) ve küresel çapta yaygındır.
Sindirilemeyen laktoz kalın bağırsaklara geçer ve orada bakteriler tarafından fermente olur. Bu da gaz, şişkinlik, kramp, mide bulantısı, ishal ve çocuklarda kilo kaybına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri