Polis olmak için temel düzeyde Türkçe, matematik, sosyal bilgiler ve fen derslerinin iyi olması gerekmektedir. Bu dersleri iyi yaparak taban puanı geçen kişiler polislik için başvuru yapabilmektedir. Polis Olmak İçin Hangi Derslerin İyi Olması Gerekli? Polis olmanın ülkemizde birden fazla yolu vardır.
PMYO, Polis Meslek Yüksek Okulu ise lise ve dengi okullardan mezun olan ve başvuruda bulunarak kurum bünyesinde eğitim görmeye başlayan 18-26 yaş arasındaki öğrencilere 2 yıl eğitim verilmektedir. Bu eğitim sonucunda başarılı olan öğrenciler PMYO'dan mezun olarak polis memuru olarak görevlerine atanmaktadır.
Polislik Meslek Yüksekokulu'na (PMYO) başvurabilmek için ham puanın 250 ve üzeri olması gerekmektedir. TYT sınavından 250 puan ve üzeri alan herkes PMYO'ya başvuru yapabilir.
Bildiğiniz gibi PMYO Lise Mezunu Polis alımı YKS-TYT puanı üzerinden yapılmaktadır. Bu kapsamda, 2023 yılında yapılan YKS den TYT de en az 250 ham taban puanına sahip olmak gereklidir. Ayrıca, şehit ve vazife malulü olanların eş ve çocukları için, 200 Ham Taban puanı şartı aranacaktır.
İlgili 23 soru bulundu
Polislik Meslek Yüksekokulu'na (PMYO) başvurabilmek için ham puanın 250 ve üzeri olması gerekmektedir. TYT sınavından 250 puan ve üzeri alan herkes PMYO'ya başvuru yapabilir. PMYO başvurusunun ardından adaylar sırasıyla ön sağlık, fiziksel yeterlilik sınavı ve sözlü mülakat sınavlarına alınır.
Polis Meslek Yüksekokulu (PMYO), Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak eğitim veren bir polislik kurumdur. Burada adaylar, polis memuru olmak için eğitim alırlar. PMYO'nun eğitim süresi 2 yıldır.
Öncelikle polis olmak isteyen kişilerin belirlenmiş olan taban puanı geçmeleri gerekir. Bunun için de temel matematik, Türkçe, fen ve sosyal bilgiler derslerinin iyi olması gerekir.
Lise mezunlarının girdiği üniversite sınav sonuçlarına göre öğreni alan Polis Meslek Yüksek Okulları (PMYO), ikincisi polis yetiştiren okula gelecek olursak, Polis Meslek Eğitim Merkezleri yani POMEM. POMEM'e girmek için en az önlisans mezunu olmanız gerekmektedir. Sonuncusu ise Polis Amirleri Eğitim Merkezidir.
Öncelikle YKS'ye girmeniz ve yıldan yıla değişmekle birlikte TYT'den en az 260 puan almanız gerekmektedir. Bu puan şartını tamamladıktan sonra Polis Meslek Yüksek Okuluna (PMYO) başvuru yapmanız gerekmektedir. Bu noktadan sonra ön sağlık sınavı, fiziksel yeterlilik sınavı ve sözlü mülakat aşamaları bulunuyor.
Polislik Meslek Yüksekokulu'na (PMYO) başvurabilmek için ham puanın 250 ve üzeri olması gerekmektedir. TYT sınavından 250 puan ve üzeri alan herkes PMYO'ya başvuru yapabilir.
Polislik sınavında gereken puan; lise mezunu adaylar için 250.000 YKS puanı şeklindedir. Dört yıllık üniversite mezunu adaylar P3 puan türünden en az 60 almalıdır. İki yıllık mezunu adaylar ise P93 puan türünden en az 65 alması halinde polisliğe başvuru yapabilir.
Lise mezunlarının polis olabilmesi için Polis Akademisi'nin kurmuş olduğu Polis Meslek Yüksek Okulu'na başvuru yapması, ardından gerekli olan sınavlara girerek başarılı olması ve okula giderek kayıt yaptırıp başarılı ile mezun olması gerekir.
Polis Olmak İçin Boy/Kilo Sınırı Var MI? Polis olabilmek için erkeklerde en az 1.67 cm, kadınlarda ise 1.62 cm'den kısa olmama şartı aranmaktadır. Bunun yanında boy kilo orantısı anlamına gelen, beden kitle indeksi de 18 (dâhil) ile 27 (dâhil) arasında olmalıdır.
Uygun aralıktaki boy kilo endeksi polis olma koşulları arasında yer alır çünkü polis olacak kişinin fiziki olarak sağlıklı ve fit olması gerekir. Polis boy kilo endeksi de 18-27 aralığıdır. Yani; boy kilo endeksi 18 – 27 değerleri arasında olanlar polislik için başvuru yapabilir.
TYT puan türünden en az 260,00 puan (PMYO kılavuzuna göre taban puanı) aldıktan sonra PMYO'ya başvuru yapacaksınız.
Polis olabilmek için belirlenmiş olan bir yaş sınırı vardır. Bu sınır ise, reşit olmak yani 18 yaşına girmiş olmak ve 30 yaşını geçmemek şartıdır. Polis olmak isteyen kişilerin en çok merak ettiği konuların başında polis olmak için belirlenmiş bir yaş sınırı var mı sorusu gelir.
Pomem de “Sınavın yapıldığı yılın 31 Aralık tarihi itibariyle 30 yaşından gün almamış olmak” ibaresi bulunmakta ve bu yıl 23.Dönem Pomem Alımlarına 31 aralık 1989 ve sonrası doğanlar yani 1990 ve sonrası başvurabilmiştir.
Polislik için başvuru yapacak olan adayların bu yılla sınırlı kalmak şartıyla TYT'de baraj puanı olan 150'yi geçmesi gerekiyor.
En İyi Cevap. Lise mezunu olan Tyt'ye girip Pmyo çıkışlı olur, yaşa takılmazsan. Üniversite mezunuysan Kpss'ye girip Pomem çıkışlı olursun.
Genelde polis olmak için liseden sonra ya da üniversiteden sonra farklı seçenekler sunmaktadır. Bu bağlamda düz lise veya meslek lisesi gibi bölümler bitirilerek KPSS üzerinden polis olmak mümkün. Aynı zamanda üniversite sınavı ile birlikte yine genel yetenek kapsamında polis olma şansı bulunmaktadır.
TBMM'ye sunulan kanun teklifiyle birlikte memurlara yapılan Temmuz zammı sonra polis maaşı 18.235 liradan 29.525 liraya yükselmiş oldu.
Polisler eğitimlerde maaş alırlar. Harçlık adı ile POMEM bünyesinde eğitim gören öğrencilere aylık 430 TL ödeme yapılmaktadır. Polis maaşını alma hakkı ise intibak sonrası elde edilmektedir.
Dersler öğleye kadar 4, öğleden sonra 2 saat olarak belirlenir. Ders süresi 45 dakika olup, her ders arasında 15 dakika dinlenme verilir. Ders saatlerinden ayrı olarak Cuma ve Cumartesi dışındaki günlerde akşamları en az bir ders saati etüt yapılır. Ertesi gün ders yapılmayacak ise etüt yapılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri