Narsisistik anne kızının eğitim ve fiziksel gereksinimlerine duyarlı ve özverili olabilir ama onu duygusal olarak yalnız bırakır. Kızının duygularını paylaştığı her durumda, kendi duygularından bahsederek onu susturur; konu dönüp dolaşıp yine anneye gelir.
Yutan anne; kızını boğar ve onun kendine özgü ihtiyaçlarını, isteklerini görmezden gelir. Kızını her açıdan kontrol etmeye ve onu tahakküm altına almaya çalışır. Tüm kararları o verir. Kızının ne giyeceğini, nasıl davranacağını, ne söyleyeceğini, ne düşüneceğini ve ne hissedeceği konusunda baskı yapar.
1.Sürekli olarak kendileri hakkında konuşmaya ihtiyaç duyarlar. 2.Olgunlaşmamış ve bencilce davranırlar. 4.Davranışlarından kaynaklanan herhangi bir sorun için başkalarını suçlarlar. 5.Başkaları tarafından sevilen ve/veya önemli olan, ancak kimse bakmadığında kontrolcü ve serttirler.
İşte çocuklarının ihtiyaçlarını görmezden gelen, onlara koşulsuz sevgi ve duygusal destek sağlayamayan, kendi duygularını bencilce çocuğunun ihtiyaçlarının önünde tutan annelere narsist anne , bu çeşit bir ebeveynliğe de maternal narsizm adını veriyoruz.
Narsistik kişilerin en büyük özelliğinden birinin de en değer verdiği şeyi kaybetmekten korkmak olduğunu belirten Tarhan, “En değer verdiği şey, paraysa onu kaybetmekten korkarlar. En değerlisi toplumsal statüyse, bir aşirette bir çevrede önemli bir konumdaysa adının lekelenmesinden korkarlar.
İlgili 36 soru bulundu
İsteği yapılmayınca sinirlenir, bunun gerekçesini önemsemez. Kendi hatalarının farkına varmaz. Hatasını kabul etmek zorunda kalırsa kolayca depresyona girer, abartılı duygular yaşar. Kendinden daha iyi tanınan ve bilinen insanların hiç de o kadar büyük olmadıklarını söylemeye çalışır.
Bir narsist vicdan azabı duymaz, empati yapmaz. O yüzden konuşarak konuyu çözmek pek mümkün değil.
Dünya onun etrafında döner. Çocuklarının ihtiyaçlarını, duygularını ve seçimlerini kontrol ve manipüle eder; bunu yapamadığı zamansa cezalandırır. Çocukları arasında ayrımcılık yapar, evde kamplar, düşmanlıklar yaratır. Kızının babasıyla güçlü bağlar kurmasını kıskanır.
Narsist kişiler ilişkinin başlarında cinsel arzusu yüksek, hiperseksüel kişiler olarak görülebilirler, ancak ilişkileri ilerledikçe bu ilgileri azalır ve cinsel sorunlar ortaya çıkabilir.
Narsist'ler çocuklarını koşullu severler. Eğer çocuk sadece Narsist olan anne veya babasının istediği gibi çocuk olursa sevilir. Küçük yaşta bunu fark eder ve o bu doğrultuda kendine yol çizer.
Performansı yeterince iyi olmayan çocuklarına koşullu sevgi sunabilir, Sürekli olarak çok eleştirel olabilir, Ortalama sonuçlarla tatmin olmayıp, çocuklarını en iyisini yapmaya zorlar; böylece onların çoğu zaman yetersiz, beceriksiz, değersiz hissetmelerine neden olurlar.
Kendilerine "olağanüstü" önem veren ve genelde "utanç" duygusundan yoksun olan narsistler, psikologlara göre çok daha mutlu.
Preston Ni, “ Pek çok narsist küçük, basit olaylara hemen üzülür, derinlerde acı çekmek istemese bile kendini 'çirkin ördek yavrusu' gibi hisseder” diyerek konuyu özetlemiştir.
Başkalarının duygularını, isteklerini, ihtiyaçlarını okuyamaz, anlayamazlar. Karşısındaki bir insan ağlar neden ağladığını anlayamaz. Narsistik kişilere teflon adam deniliyor.
Bencil Narsist sadece kendi kendine sevişir. Partneri onun için sadece bir araçtır. Kadın veya erkek narsistler sevişmek istediklerinde herhangi bir kriteri yoktur ve bir şey hissetmek zorunda değildir, sadece biraz etkilensin yeter. Bencil narsist sonuç odaklıdır.
3. Sürekli konuşurlar
Narsistler sürekli karşı taraftan onay beklediklerinden, aralıksız konuşmaları bir sohbetten ziyade bir konferansı andırır. Behary, narsistlerin konuşma sırasında sürekli çok akıllı, özel ve bilgili görünmeye çalışarak gösteriş yapmaya çalıştıklarına da dikkat çekiyor.
Abartılı bir şekilde, kendilerini mükemmel ve eşi benzeri olmayan insanlar olarak görürler ve bunun gerçekten de doğru olduğuna tüm benlikleriyle inanırlar. Başka insanların kendisine karşı gereken saygıyı göstermediğini düşündüğünde, onlardan hiç pişmanlık duymadan intikam alırlar.
Narsistik kişilik bozukluğu başlı başına bir boşanma sebebi değildir. Narsist eş, diğer eş için ortak yaşamı çekilmez hale getirmeye başladıysa genel boşanma sebebi olan evlilik birliğinin temelinden sarsılmasından boşanma davası açılabilir.
Maternal narsisizm, Boş Ayna adlı kitapta karşıma çıkan bir kavram. Duygusal olarak olgunlaşamayan, kendi ebeveynlerinden yeterli sevgi ve ilgiyi göremeyen, olduğu kişi olarak sevilememiş annelerin kızlarına da sevgi vermemesi, eleştirmesi, onaylamaması gibi davranışlarda bulunmasına maternal narsizm denir.
İyi aile ilişkileri olan insanlar, hobileri veya özel yetenekleri olanlar, geniş bir sosyal çevresi olan ve sevilen kişiler, kısacası hayatta belli alanlarda başarı gösteren insanlar narsistlerin çokça ilgisini çekecektir çünkü bu insanlar narsisti diğerlerinin gözünde iyi gösterecektir.
Narsist kendi dünyasında yapa yalnız olduğunun gerçeğini de asla kabul etmek istemez o yüzden kurbanını aşırı derece yalnızlaştırır ve ona muhtaç olmasını sağlar.
Kendinizi partnerinizin her şeyi gibi hissederken, bir anda kendinizi kapının önünde bulabilir ve neyin yanlış gittiğini anlamakta zorlanabilirsiniz. Orloff'a göre bunun nedeni, narsistlerin çıkarları doğrultusunda rol yapma konusunda çok becerikli olması. Özür dilemez ya da pişmanlık duymazlar.
Ancak, bazı narsistler, kendileriyle ilgili olumlu bir şey söylendiğinde veya takdir edildiğinde saygı duygusu gösterebilirler. Bununla birlikte, diğer insanların duygularını ve ihtiyaçlarını göz ardı eden narsist kişilerde, saygı duygusunun ortaya çıkması daha az olasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri