Polisin Araç Arama Yetkisi Kolluk güçleri, durdurdukları kişilerin üzerinde veya araçlarında kaba üst araması ve aracın görünen yerlerine bakabilir. Ancak bu amaçla kişinin üzerinde ki elbisenin çıkarılması veya aracın, dışarıdan bakıldığında içerisi görünmeyen bölümlerinin açılması istenemez.
Polis veya diğer kolluk görevlileri, tehlikenin veya suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla usûlüne göre verilmiş sulh ceza hâkiminin kararı veya bu sebeplere bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde mülki âmirin vereceği yazılı emirle üst araması yapabilir (2559 sayılı PVSK m.9).
Polisin arama yetkisi
Kaba üst araması yapılabilmesi için poliste yeterli bir şüphenin oluşması gerekir. Yeterli şüphe; polisin mesleki tecrübesiyle, kişinin üstünde veya arabasında suça konu veya tehlike oluşturan bir eşyanın bulunduğuna dair izlenim edinmesidir.
Kural olarak arama kararı olmaksızın bir arama yapılamaz ancak istisna olarak hakkında bir yakalama kararı verilmiş olan kişiye ait olduğu biliniyorsa arama kararı gerekmeksizin evi ve işyeri aranabilir.
Kolluk, bir kişiye kimliğini ya durdurma yetkisinin doğduğu hallerde (m. 4/A3) ya da genel olarak kolluk görevini yerine getirirken (m. 4/A-8) sorabilir. Kimlik sorma işlemi sırasında kolluğun kendisinin kolluk mensubu olduğunu belirleyen belgeyi göstermesi m. 4/A-8 gereği zorunludur.
İlgili 36 soru bulundu
Asayişin temininin sağlanması için görevli olan bir polis memurunun eşi olan bu bayanın üstünün aranmamasından dolayı, bu cezayla karşı karşıya kalabileceğinizi; yani olayda bir kusurunuz olduğunu öngörememiş olmanız son derece makuldür.
Danıştay 10. Dairesi, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün polislerin görüntülerinin alınmasını yasaklayan genelgesine "dur" dedi. Karar oybirliğiyle alındı. Söz konusu genelgenin haberleşme ve basın hürriyetini kısıtladığı vurgulanarak, temel hak ve hürriyetlerin sadece kanunla sınırlandırılabileceği belirtildi.
Polis, durdurduğu kişinin üzerinde veya aracında kaba üst araması yapmaya yetkilidir. Ancak kaba üst aramasının yapılabilmesi için poliste, suça konu bir eşya veya tehlike oluşturan bir eşyanın bulunduğu hususunda yeterli bir şüphenin oluşması gerekmektedir.
Gece arama ve konutta, işyerinde veya diğer kapalı yerlerde yani kamuya açık olmayan yerlerde arama hiçbir şekilde kolluk amirinin yazılı emri ile arama yapılamaz. Hakim kararı olmadan savcının yazılı emri ile yapılan aramalar 24 saat içerisinde yetkili hakimin onayına sunulur, hakim kararını 48 saat içinde açıklar.
CMK'nın 118. maddesinde konutta gece vakti arama yapılamayacağı, 119/1. maddesinde, “Hakim kararı üzerine veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının, Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hallerde ise kolluk amirinin yazılı emri ile kolluk görevlileri arama yapabilirler.
Polise Kimlik Sorma Hakkımız Var Mı? POLİS VAZİFE VE SALȂHİYET KANUNU 4/A maddesi bu konuyu düzenlemiştir. “Polis, görevini yerine getirirken, kendisinin polis olduğunu belirleyen belgeyi gösterdikten sonra, kişilere kimliğini sorabilir. Bu kişilere kimliğini ispatlamaları hususunda gerekli kolaylık gösterilir.
Normal şartlarda kanunen*1 ve teknik olarak alamaz. Hiçbir polis gezen motorun üzerine atlama cesareti gösterip anahtarı alma becerisine sahip değildir. Ama extrem şartlarda hırsızlık gasp cinayet vb durumlarda herşey mübahtır.
Doç. Dr. Bıçak, polise periyodik hizmet içi eğitim öneriyor. Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu'na göre, polis kendinin polis olduğunu belirleyen belgeyi istendiğinde göstermek zorunda.
Polis, durdurduğu kişinin üzerinde veya aracında kaba üst araması yapmaya yetkilidir. Ancak kaba üst aramasının yapılabilmesi için poliste, suça konu bir eşya veya tehlike oluşturan bir eşyanın bulunduğu hususunda yeterli bir şüphenin oluşması gerekmektedir.
Polisin şiddet kullanması yetkisi yoktur.
Karavanın yolda veya parkta şöför mahalline bakabilir fakat mutfak ,wc ,yatak kısmına suçüstü veya işlenmekte olan bir suçun devamı olmadığı sürece arama yapamaz.
Polis asla telefonla vatandaşı arayıp operasyonla ilgili bilgi vermez, para istemez. Bir polisin vatandaşı operasyonla ilgili arayarak bilgi vermesi ayrıca suçtur. - Hedef kişinin tüm kimlik bilgileri, banka bilgileri ve diğer bilgilere sahip olmadan asla aramazlar.
Polisin kimlik sorma yetkisi olduğunu ancak "tipini beğenmedim" diyerek üst arayamayacağını söyleyen Cinmen, polisin üst araması için ya savcılık kararı ya da "makul şüphe" olması gerektiğini söyledi.
Polisin sivil ama kimlikli ya da üniforması üstünde bir askeri er ya da albay olsun , arama yetkisi yok. Sorun varsa askeri inzibat çağırılır , inzibat başında komutan ile gelir ve durumu inceler. Tabi yetki sınırından habersiz mezun olmuş polisler de olabilir.
Avukatın üstü ise, ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren bir suçtan dolayı suçüstü hali hariç, asliye ceza mahkemesinin veya sulh ceza mahkemesi- nin görev alanına girip de yargılaması ağır ceza mahkemesinde olanlar da dahil avukatın üzeri ve yanında taşıdığı eşya, otomobili ve kullandığı diğer araçlar aranamaz.
yeni mahkeme kararına göre anayasaya aykırı bulundu. ve bu nedenden dolayı bekçilerin bu yetkilileri. anayasa mahkemesi tarafından iptal edildi. yani. artık el ile bekçinin arama yetkisi bulunmamaktadır. böyle bir durumla karşılaştığınızda. bekçiyi nazikçe uyarmayı.
Trafik polisi, doktora, avukata askere ceza yazmıyor.
Hiçbir polisin hiçbir ülke vatandaşına bağırma argo kelime kullanma yetkisi yoktur.
Görevli polis memurlarının videolarını çekmek veya fotoğraflarını çekmek ve sosyal medyada paylaşmak genelge ile yasaklandı. Polisi kameraya almak artık suç.
Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş 27 Nisan'da yayınladığı bir genelgeyle toplumsal ve adli olaylarda gazetecilerin polisin görüntü ve ses kaydını almasını yasakladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri