2004 yılından bu yana, Polonya bir Avrupa birliği ülkesidir. 11 Kasım 1918 tarihinden itibaren Polonya Cumhuriyet rejimi ile yönetilmektedir. Nüfus yoğunluğu bakımından Avrupa birliğinin en büyük 9. ülkesi olan Polonya, dünyada ise 33. sırada yer alır.
1.1. Coğrafi Konum, Yüzölçümü ve Nüfus
Ülke, nüfus bakımından Avrupa'da sekizinci, dünyada yirmidokuzuncu ve sahip olduğu alan bakımından da Doğu Avrupa'nın üçüncü büyük ülkesi durumundadır.
Polonya ekonomisi, dünya ekonomisinde 22. sırada yer almaktadır. Dünya ekonomisi listesinde Polonya'dan bir önceki sırada Tayvan ve bir sonraki sırada ise İsveç bulunmaktadır.
Polonya. Resmî veriye göre 11 Temmuz 2017 tarihi itibarıyla Polonya'da 3.762 Türk vatandaşı yaşamaktadır. Polonya'da ayrıca Karaim Türkleri yaşamaktadırlar.
Kiliseleri, müzeleri, ihtişamlı kaleleri ve saraylarıyla ünlü Polonya'da, başkent Varşova ile birlikte Krakow, Vroclaw, Poznan ve Gdansk görülmeye değer şehirler arasında. 19. yüzyılın en ünlü piyanistlerinden Fredric Chopin'in doğum yeri olan ülke, keşif tutkunlarını bekliyor.
İlgili 45 soru bulundu
Polonya temel gıda maddelerini baz alırsak Orta Avrupa ülkelerine kıyasla yaşam giderleri açısından epeyce ucuz bir ülkedir. Devlet yada özel öğrenci yurtlarında ikamet eden, ortalama bir yaşam süren bir öğrenci aylık 350 Avroluk bütçeyle hayatını sürdürebilir.
Aslında Polonya bir Avrupa ülkesi olmasına rağmen son derece ucuz olan bir ülkedir. Ülkenin para biriminden dolayı yemek, içmek, konaklamak gibi zaruri ihtiyaçlar her zaman diğer Avrupa ülkelerine göre ucuzdur. Hatta ülkemiz ile kıyaslandığında ne kadar da ucuz olduğunu görmek mümkündür.
Lehçe (język polski, polszczyzna), Polonyalıların konuştuğu dil. Polonya'nın resmî dilidir ve 39 milyonu Polonya'da olmak üzere dünyada toplam 50 milyon kişi tarafından konuşulduğu tahmin edilir. Hint-Avrupa dilleri ailesinin Slav dilleri öbeğine bağlı bir dildir.
%98 Polonyalı, %2 diğer (Alman, Ukraynalı, Belaruslu vd.)
Bu Türklerin çoğu Varşova ve Łódź'da yaşıyor, ancak Gdańsk, Poznań, Krakow ve Wroclaw'da da Türk toplulukları ve Lublin veya Krosno gibi küçük şehirlerde öğrenciler vardır. Polonya'daki birçok Türk girişimci ve yatırımcıdır.
Lehistan ve Litvanya devletlerinin birleşmesi sonucu ortaya çıkan bu devlet 17. yüzyıl Avrupa'sının en büyük ülkelerinden biriydi. Lehistan-Litvanya Birliği 1 Temmuz 1569 tarihinde imzalanan Lublin Antlaşması ile kuruldu.
Polonya'da kış erken gelir ve Kasım aylarının ortalarında özellikle Aralık ayında soğuk olur ve sıcaklık bazen sıfırın altında -30 ° C düşmektedir. Kış Aralık-Mart sürer ve kar kısa veya daha uzun dönemini kapsamaktadır. Yüksek dağlarda kar yağışı Nisan ayına kadar sürmektedir.
Polonya, Orta Avrupa'nın; Türkiye de Orta Doğu'nun önemli ekonomileri arasında yer almaktadır. 2013 yılı gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) (satın alma gücü paritesi, SAGP) verilerine göre, Polonya (yaklaşık 800 milyar dolar ile) Avrupa'nın 6. ve dünyanın 22. büyük ekonomisi iken, Türkiye ise (1.2 trilyon dolar ile) ...
Polonya'da yüksek oranda tarım ve hayvancılık, geçim kaynağıdır. Dünya ortalamasından daha fazla oranda kömür rezervleri de bulunur. Avrupa'nın dokuzuncu büyük olmasına karşın ekonomik anlamda sürekli gelişen, buna karşılık yaşam maliyetleri düşük olan bir ülkedir. Polonyanın para birimi Zloty'dir.
Polonya Vize Başvuru Şartları
T.C. Diplomatik, Hususi ve Hizmet pasaportu olan vatandaşlar ise 180 günde maksimum 90 gün konaklama şartı ile Polonya vizesinden muaftır.
Polonyalıların çoğu Roma Katolikliğine bağlı. 2011 nüfus sayımında nüfusun %71,3'ü kendini bu şekilde tanımladı ; bu oran 2011'deki %87,6'ya göre düşüş gösterdi. Kilise istatistiklerine göre Katoliklerin yaklaşık %28'i haftalık ayinlere katılmaktadır.
Polonyalılar (Lehçe: Polacy, Lehçe telaffuz: [pɔˈlat͡sɨ]) veya Lehler, ortak bir tarihi, kültürü paylaşan, Lehçe dilini konuşan ve Polonya'da doğmuş veya sonradan vatandaşı olup, kültüre adapte olmuş kişilerin bulunduğu topluluk.
Polonyalılar için belirtilen Leh kelimesinin kökeni hakkında bize bilgi veren en dikkat çekici adlandırma Macarlar tarafından yapılan Lengyelorszag (Leh Ülkesi) ve Litvanya'nın söylemi olan Lenkija'dır. Bu söylemler muhtemelen bu bölgede yaşayan Lędzian ya da Lędzice kabilelerinden gelmektedir.
Lehçe, öğrenmesi görece zor dillerden biridir. Türkçe'de olmayan pek çok kuralı içeriyor. Ancak Polonya'da dünyanın farklı bölgelerinden gelmiş ama Lehçe'yi anadili gibi konuşan çok fazla kişiyle karşılaşmak mümkündür.
Resmi Dili
Günaydın - Dzień dobry (jen dobri) Merhaba/Selam - Cześć (çeştç) Nasılsın? - Jak się masz? (yak şe mash)
16 idari bölgeden oluşan Polonya'da idari bölge başkanlığındaki iller Wroclaw, Bydgoszcz/Toruń, Łódź, Lublin, Gorzów Wielkopolski/Zielona Góra, Kraków, Varşova, Opole, Rzeszów, Białystok, Gdańsk, Katowice, Kielce, Olsztyn, Poznań ve Szczecin'dir.
Genellikle bir öğrencinin aylık konaklama masrafı 150-200 Euro civarındadır. Ulaşım, beslenme, sosyal giderler vb harcamalar için genellikle aylık 300- 400 Euro yeterli olmaktadır. Genel olarak bir öğrencinin aylık masraflarının 500-600 Euro civarında olduğu söylenebilir.
Polonya'da Market Fiyatları
Özellikle Biedronka, Polonya'daki en popüler ve uygun fiyatlı market zincirlerinden biridir. Temel gıda ürünleri için fiyatlar şu şekildedir: Ekmek (1 adet): 0.30 - 0.60 Euro.
Polonya, Avrupa Birliği'nin bir üyesi olarak belirli kriterleri yerine getirdiğinde euro kullanmak zorundadır, ancak bu kriterlerin karşılanması için kesin bir zaman çizelgesi belirlenmemiştir. Resmî para birimi simgesi zł, küçük z harfinden oluşturulmuştur; ł ise "złoty"nin baş harflerini temsil eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri